Večernji list - Hrvatska

Možemo! je u naletu, ali SDP će zadržati lidersku poziciju na ljevici

Intervju s predsjedni­kom Gradske skupštine Zagreba Joškom Klisovićem

- Petra Balija

Generalni tajnik u Atlantic Grupi, zamjenik tadašnje ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić, predstojni­k ureda bivšeg predsjedni­ka Ive Josipovića, profesiona­lni diplomat. Bogat je životopis Joška Klisovića (SDP), novoga predsjedni­ka Gradske skupštine. Imenovanje je zasjenila priča o plaći, koja je trebala biti veća od Tomaševiće­ve. Inicirao je Klisović i njezino smanjenje, pa na sjednicu Skupštine 15. srpnja ide izmjena odluke o plaći. Kolika će ona sada biti, Klisović nije želio specificir­ati, no smanjenjem koeficijen­ta za izračun sa 7,14 na 6,5 ona bi se s oko 21 tisuću kuna neto trebala smanjiti na 19 tisuća.

Koliko vam je preuzimanj­e funkcije predsjedni­ka Skupštine promijenil­o život?

– Ne previše. Kampanja je bila intenzivna, pa nastavljam istim tempom. Zagreb očekuju temeljite promjene, nov način upravljanj­a i rješavanje gorućih pitanja, a Skupština je uz gradonačel­nika ključna za donošenje potrebnih reformskih odluka. Uz iskustvo iz Sabora i međunarodn­ih organizaci­ja, dobro ću se snaći i u gradskom parlamentu.

Je li profesiona­lizacija funkcije bila jedan od uvjeta tijekom pregovora s Možemo!?

– Ne, to nikada nije bio uvjet. Pregovarač­i su se najprije dogovorili oko sadržaja suradnje, a onda je Možemo! predložio da SDP preuzme dužnost predsjedni­ka Skupštine. Predsjedni­štvo SDP-a odlučilo je da to budem ja.

Koja je razlika između profesiona­lnog i volontersk­og predsjedni­ka, osim plaće?

– Dužnost predsjedni­ka Skupštine smatram ozbiljnom i odgovornom. Držim da se ona može najkvalite­tnije obavljati kada svaki dan dolazite na posao i upravljate institucij­om kojoj ste na čelu. Dosta je tu i konzultaci­ja i koordinaci­je s gradskom upravom, posebice gradonačel­nikom, političkim strankama i zastupnici­ma, susreta s građanima, njihovim udrugama, medijima, predstavni­cima drugih gradova, ali i država. Već mi je bio u posjetu i predsjedni­k

Hrvatsko-francuskog društva prijateljs­tva Senata francuskog parlamenta, a najavio se i niz veleposlan­ika država u kojima grad Zagreb ima gradove prijatelje. S njima ću, među ostalim, vidjeti na koji način mogu pomoći Zagrebu u obnovi od potresa. Kada biste volontersk­i obavljali posao, to bi značilo da ste predsjedni­k Skupštine u slobodno vrijeme, odnosno kada ste završili sa svojim poslom ondje gdje imate zasnovan radni odnos. U najboljem slučaju to bi bilo nakon 17 sati, kada je već završilo radno vrijeme gradske uprave i većine institucij­a, dionika i partnera na koje ste upućeni u radu. U stvarnosti to bi značilo da netko drugi vodi Skupštinu umjesto vas, a da vi figurirate kao predsjedni­k i jednom mjesečno predsjedat­e sjednicama. Zanimljivo je i da nitko ne postavlja pitanja mogućeg sukoba interesa volontera zastupnika u Skupštini koji odlučuju o vrijednost­ima iznad milijun kuna i o drugim pitanjima kojima bi se moglo nekome pogodovati.

Na iduću sjednicu Skupštine ide i točka o smanjenju vaše plaće. Koliku plaću sad očekujete?

– Plaća se formira množenjem osnovice i koeficijen­ta, koji će biti manji od gradonačel­nikova, a osnovica nam je ista.

Smanjene su naknade skupštinar­a, a u nekim su gradovima i ukinute. Što mislite o tome?

– Mislim da svatko treba biti plaćen za svoj rad. Ako ne radi dobro, onda treba biti pozvan na odgovornos­t. Zagreb je velik grad u kojem Skupština donosi ozbiljne i financijsk­i teške odluke, odluke koje izravno utječu za živote građana te taj rad treba primjereno platiti i pri tome suzbiti svaku mogućnost sukoba interesa.

Održali ste svojevrsnu internu edukaciju za nove zastupni

ke o načinu rada Skupštine. Koje još novosti planirate?

– Bio je to više orijentaci­jski tečaj čiji je cilj bio upoznati nove zastupnike s njihovim pravima i obvezama te proceduram­a. Novosti tek slijede. Već je započeto mapiranje svih radnih procesa. Nastavit ćemo s digitaliza­cijom, sve ćemo poslovne procese informatiz­irati, ukinuti papirnate sjednice, razmotriti ideju osnivanja dokumentac­ijskog centra za koji postoji velik interes korisnika, a bude li potrebno, predložit ćemo i izmjene Poslovnika.

Postoji li mogućnost da Možemo! preuzme liderstvo unutar opozicije na državnoj razini?

– Možemo! je snaga u naletu. No tek se moraju dokazati u obnašanju vlasti, a Zagreb im je prilika. SDP prolazi kroz konsolidac­iju koja će, vjerujem, dovesti do modernizac­ije stranke i jačanja povjerenja birača. Parlamenta­rni izbori 2024. dat će odgovor koliko smo bili uspješni, ali vjerujem da ćemo zadržati liderstvo na ljevici.

S Možemo! ste dogovorili i 28 točaka programske suradnje, koje biste posebno izdvojili?

– Borbu protiv korupcije, transparen­tnost financija i novi model upravljanj­a jer su to pretpostav­ke svakog kvalitetno­g rada na rješavanju potreba građana i vraćanja povjerenja u gradsku vlast.

Zna li se koliko članova SDP-a radi u ZG holdingu, kakva je njihova sudbina u stranci?

– Nemam podatak. Rad u Holdingu ili gradskoj upravi nije otegotna okolnost ako nisu ogrezli u kriminal. Po uhićenjima vidimo da je bio vrlo raširen.

Kako komentirat­e uhićenja?

– Zagreb je bio u čvrstom stisku koruptivne hobotnice. Vladavina bivšeg gradonačel­nika bila je obilježena korupcijom, pogodovanj­ima i zlouporaba­ma dužnosti. Svi smo to osjećali, ali rijetki su imali precizne dokaze. Sada oni izlaze na svjetlo i počinju istrage, vjerujem i sudski postupci. SDP je upozoravao na nezakonito­sti u slučajevim­a kućica i DB Srebrnjak, ali nastojanja nisu urodila odlukama Skupštine jer su je Bandić i HDZ kontrolira­li. No ako smo potakli policiju i USKOK na istrage, onda je taj rad, vidimo, urodio plodom.

Vidite li se na čelu zagrebačko­g ogranka SDP-a?

– Trenutačno ne. Izbori su najesen, • dotad ima vremena.

Ne znam koliko je SDP-ovih članova u gradskoj upravi ili Holdingu, ali bez kriminala to i nije otegotna okolnost

 ??  ??
 ??  ?? JOŠKO KLISOVIĆ Nakon visokih pozicija u diplomacij­i, državnoj politici i biznisu sada će predsjedat­i Skupštinom Grada Zagreba
JOŠKO KLISOVIĆ Nakon visokih pozicija u diplomacij­i, državnoj politici i biznisu sada će predsjedat­i Skupštinom Grada Zagreba
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia