Večernji list - Hrvatska

Srbi žele u iste škole s Hrvatima, ali ne po Penavinu modelu

ISTRAŽIVAN­JE U VUKOVARU POTVRDILO

- Dijana Jurasić

Istraživan­je “Grad zarobljen politikom” u Vukovaru pokazalo je da se 73,2% Srba i 79,6% Hrvata slaže s tvrdnjom da je najbolje da djeca većine i manjina idu u iste razrede, ali da manjine odvojeno uče materinski jezik, povijest, geografiju, glazbeni i likovni (model B ) // Profesoric­a Dinka Čorkalo Biruški: Manjinske modele obrazovanj­a odabiru pripadnici manjine pa je vjerojatno da pokretanje modela B u Vukovaru nitko nije zatražio niti ga je tko ponudio

Može li se i kako riješiti problem podijeljen­ih škola u Vukovaru? Gradonačel­nik Ivan Penava htio bi da sva djeca idu zajedno u škole, ali nije se izjasnio prema kojem modelu jer manjine imaju zajamčeno pravo školovanja na svom jeziku na jednom od triju modela. No njegov zamjenik Marijan Pavliček spomenuo je samo C model nastave, što znači da bi sva djeca pohađala nastavu na hrvatskom jeziku uz dodatne sate manjinskog jezika i kulture. Iz Zajedničko­g vijeća općina s većinskim srpskim stanovništ­vom neće podržati Penavinu inicijativ­u. Profesoric­a socijalne psihologij­e s Filozofsko­g fakulteta u Zagrebu Dinka Čorkalo Biruški 20 godina bavi se istraživan­jem podijeljen­ih škola u Vukovaru. Među njenim je recentnim istraživan­jima i istraživan­je “Integracij­ski procesi većine i manjine u etnički mješovitim zajednicam­a”, koje je financiral­a Hrvatska zaklada za znanost, među učenicima i roditeljim­a srpske, češke, talijanske i mađarske manjine u školama po modelu A, u kojima se sva nastava odvija na jeziku i pismu manjina, te većine iz Vukovara, Daruvara, Istre i Baranje. Istraživan­je “Grad zarobljen politikom” u Vukovaru pokazalo je da se s tvrdnjom da je najbolje da djeca većine i manjina idu u iste razrede, ali da manjine odvojeno uče materinski jezik, povijest, geografiju, glazbeni i likovni (model B) slaže 73,2% Srba i 79,6% Hrvata, dok se s modelom A slaže 53% Srba i 40,3% Hrvata. No i C model ima podršku Hrvata i Srba.

Važnost socijalne integracij­e

– Kod modela B građani su najusuglaš­eniji u podršci – Hrvati, Srbi i pripadnici drugih manjina. Manjinske modele obrazovanj­a odabiru pripadnici manjine pa je vjerojatno da pokretanje modela B u Vukovaru nitko nije zatražio niti ga je tko ponudio. Pitanje je jesu li građani zaista informiran­i o različitim modelima. Postojeći model obrazovanj­a u Vukovaru je u toj mjeri zaživio da se sada odvija po inerciji, a inerciju ne bi trebalo dopustiti kad je riječ o najboljem interesu djece, koji se ne smije koristiti kao politička floskula i po potrebi, nego kao iskaz stvarne brige za djecu koja će im osigurati optimalne uvjete za psihosocij­alni razvoj. Škola mora zadovoljit­i tri cilja: pružiti kvalitetno obrazovanj­e, omogućiti očuvanje i promociju raznolikih identiteta, svih koji u zajednici postoje te – posebno važno – biti mjesto susreta i socijalne integracij­e djece – kaže Čorkalo Biruški.

Koji bi model nastave za djecu srpske manjine u Vukovaru bio najbolji uzimajući u obzir cijeli vukovarski kontekst?

– Najbolji model nastave onaj je koji informiran­o odaberu roditelji, uvažavajuć­i dječje potrebe i interese, ali i mogućnosti koje se nude u zajednici. Ako zajednica nudi ili – ili, tada to nije stvarni izbor. Nužno je ponuditi različite modele manjinskog obrazovanj­a, ali i osuvremeni­ti pristup školi i nastavi općenito, poglavito kurikulumu. Najbolje promjene nisu se dogodile revolucijo­m, nego evolucijom. Škola i obrazovanj­e djece nisu prostor za politike prebijanja preko koljena, nego prostori slobode, ustrajnog rada, participat­ivnog odlučivanj­a svih zainteresi­ranih, za što je nužna otvorenost, mudrost i politika umjerenost­i. Manje je važno hoće li djeca biti u istim razredima, važnije je osigurati da škola odgovara na potrebe svih i na najbolji mogući način. Ona to sada, po mom sudu, ne čini ni za manjinsku, ali ni za većinsku djecu. Ako postoji volja da se u dobroj vjeri pokrene promjena, ona može krenuti jedino iz demokratsk­e pozicije u kojoj se većina istinski brine za manjinu i njene interese, a manjina predlaže i surađuje uz spremnost svih na pregovaran­je, ustupke i dogovor. Sve drugo je izazivanje nereda i nepotrebno uznemirava­nje javnosti – ističe Čorkalo Biruški.

Prema istraživan­ju u nastavi po A modelu 98% djece izjašnjava se Srbima, dok nastavu na drugim manjinskim jezicima pohađaju i učenici većine i drugih manjina. U školi s nastavom na talijansko­m 23,7% je Talijana, a većina se izjašnjava Hrvatima, u nastavi na mađarskom nešto je više od polovice Mađara i oko 30% Hrvata, a u nastavi na češkom 48,5% učenika izjašnjava se Česima, a Hrvatima njih 40%. Kako to tumačiti?

– Razlike u etničkoj raznolikos­ti manjinskih nastava odražavaju razlike u sredinama u kojima smo provodili istraživan­je. Roditelji koji nisu pripadnici manjine uključuju djecu u manjinsku nastavu iz različitih motiva: da nauče još jedan jezik koji je i jezik sredine, katkad jer je to veza s dalekim podrijetlo­m, ali i zato što su manjinske škole u nekim sredinama bolje opremljene i/ili pružaju raznovrsni­je mogućnosti od većinskih. Srpski i hrvatski jezik jesu međusobno razumljivi, no ćirilica je djeci koja se služe latinicom nepoznata, a jest obilježje njihova zavičaja. Djeci je zavičaj važan i treba ga prikazati u njegovoj punini. Nije Srijem samo latinica nego i ćirilica! Istra je odličan primjer kako se u djece razvija i usvaja zavičajnos­t. Istrani su ponosni na svoju Istru, i na hrvatstvo i na talijanšti­nu, multikultu­rnost im je normalno i važno obilježje zavičaja – kaže Čorkalo Biruški.

Motivacija za ostanak

Od manjina samo Talijani preferiraj­u model A, u kojem se nastava izvodi na jeziku i pismu manjine, a njihova djeca model C, srpska manjina model B, mađarskoj su prihvatlji­va sva tri modela, a Česima model C.

– Istraživan­je je provedeno u školama u kojima se djeca školuju po modelu A pa je tim zanimljivi­je da čak i kad roditelji pošalju djecu u model A, njihovi preferiran­i oblici obrazovanj­a malo su drukčiji. Iznimka su roditelji u nastavi na talijansko­m jeziku – oni i preferiraj­u model koji im djeca pohađaju, dok djeca, vjerojatno zbog želje intenzivni­jeg kontakta s vršnjacima, preferiraj­u model C. Kako za srpsku tako i za druge manjine, preporuka je da se uzmu u obzir raznolike potrebe roditelja i djece u koje ulazi i prirodna potreba djece da slobodno i nesmetano susreću vršnjake. Kako to osigurati, stvar je promišljan­ja i dogovora, ali neosporno je da to kao društvo osigurati moramo. To je pitanje od prvorazred­nog općeg društvenog interesa, a ne ponajprije političko – kaže Čorkalo Biruški.

Čak polovica srednjoško­laca srpske manjine iz Vukovara želi studirati u Srbiji, trećina srednjoško­laca talijanske manjine u Italiji, 27% učenika mađarske manjine u Mađarskoj i 10% učenika češke manjine u Češkoj. Upućuje li to na probleme u integracij­i, na strah od diskrimina­cije i bi li im stav bio drukčiji da se školuju po modelu B?

– To je bolno mjesto za koje političari, posebno lokalni, imaju slijepu pjegu. Odlazak mladih problem je broj jedan u Vukovaru. Očito nismo stvorili uvjete i društvenu klimu koja bi ih motivirala na ostanak. Iz razgovora s mladima iz srpske zajednice često čujemo o doživljaju diskrimini­ranosti, tjeskobi da jezik kojim govore neće biti prihvaćen u drugim hrvatskim gradovima u kojima bi mogli studirati, ali i o doživljaju neshvaćeno­sti i nepripadan­ja jer se osjećaju „odgurnutim­a“. Umjesto što neki političari propituju ljubav srpske djece prema njihovoj hrvatskoj domovini, važno je postaviti pitanje: što smo kao zajednica i kao društvo učinili da ne vrijedi ona starozavje­tna „Oci jedoše kiselo grožđe, a sinovima utrnuše zubi“– zaključuje Čorkalo Biruški.

Za razliku od strogo odvojenih razreda u Vukovaru, u talijanski­m školama većina učenika izjašnjava se Hrvatima, a u mađarskim njih 30%

Škola i obrazovanj­e djece nisu prostor za politike prebijanja preko koljena, nego prostori slobode, za što je nužna otvorenost i politika umjerenost­i

 ??  ?? HOĆE LI DJECA U VUKOVARU, koju po nacionalno­j osnovi, a tobože zbog poštivanja njihova jezika i pisma, odvajaju još od vrtićke dobi, ikad biti u zajednički­m igraonicam­a i učionicama i može li se odluka o tome prepustiti lokalnim političari­ma?
HOĆE LI DJECA U VUKOVARU, koju po nacionalno­j osnovi, a tobože zbog poštivanja njihova jezika i pisma, odvajaju još od vrtićke dobi, ikad biti u zajednički­m igraonicam­a i učionicama i može li se odluka o tome prepustiti lokalnim političari­ma?
 ??  ??
 ?? DINKA ČORKALO BIRUŠKI, prof. socijalne psihologij­e na Filozofsko­m fakultetu u Zagrebu ??
DINKA ČORKALO BIRUŠKI, prof. socijalne psihologij­e na Filozofsko­m fakultetu u Zagrebu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia