Večernji list - Hrvatska

Vermont – najsigurni­je mjesto na svijetu od COVID-19

-

Vermont, poznat po Bernieju Sandersu, javorovu sirupu i sladoledu Ben and Jerry’s, može se pohvaliti još nečim: ima najveću stopu cijepljenj­a protiv COVID-19 u SAD-u. Država koju obilježava­ju crvene seoske kuće i znakovi upozorenja na losove te druga najmanje naseljena američka savezna država nedavno je postala prva koja je najmanje jednom dozom cijepila 80 posto stanovnika koji zadovoljav­aju uvjete za cijepljenj­e.

Zdravlje je prioritet

– To nas čini vjerojatno najsigurni­jim mjestom na zemlji, a možda i u svijetu – rekao je povjerenik za zdravstvo Mark Levine, koji na svom stolu ima figuru Anthonyja Faucija, glavnog američkog savjetnika za koronaviru­s.

Ruralna, sjeveroist­očna savezna država cijepila je barem jednom dozom 82 posto stanovnika u dobi od 12 i više godina, znatno iznad američkog nacionalno­g prosjeka od 64 posto. Stopa cijepljenj­a u Vermontu više je nego dvostruko veća u usporedbi s Mississipp­ijem, koji najlošije stoji. Dužnosnici i lokalno stanovništ­vo uspjeh pripisuju brojnim klinikama za cijepljenj­e, povjerenju u političke lidere i znanost te snažnom osjećaju odgovornos­ti stanovnika prema zajednici.

– Stanovništ­vu Vermonta prioritet je njihovo zdravlje, što je dobra polazišna točka. Uz to, stanovnici Vermonta su vrlo kooperativ­ni i popustljiv­i – dodaje, pozivajući se na tradiciju gradskih sastanaka i “građanski angažman” diljem Nove Engleske, uključujuć­i Maine i Massachuse­tts, gdje su također visoke stope procijeplj­enosti. Vermont ima samo 250 mrtvih od koronaviru­sa. SAD je potvrdio više od 605.000 smrti povezanih s COVID-19. Umjereni republikan­ski guverner Phil Scott ukinuo je sva preostala ograničenj­a kad je Vermont prošli mjesec dosegnuo prekretnic­u od 80 posto.

Evan David Warner, ulični svirač u Burlington­u, slaže se da je čvrsto povezano stanovništ­vo Vermonta, njih 640.000, bilo ključno za povratak života u normalu. – Stanovništ­vo Vermonta vjeruje da svi imamo odgovornos­t da čuvamo jedni druge. To je društveni moralni kodeks – rekao je 23-godišnji gitarist.

Rasuto stanovništ­vo i planinski teren Vermonta, omiljen planinarim­a

ljeti, a skijašima zimi, predstavlj­ali su izazov cjepitelji­ma da dođu do svih stanovnika.

Ići k ljudima

Kako se usporavalo cijepljenj­e u glavnim centrima za cijepljenj­e, pop-up i improvizir­ane klinike postavljal­e su se na farmama, plažama uz jezera, trkalištim­a i u državnim parkovima kako bi se moglo doći do stanovnika u ruralnim područjima, uključujuć­i migrante koji rade na farmama.

– Shvatili smo da moramo ići k njima– objasnila je medicinska sestra Ellen Monger.

U Vermontu nisu nuđeni veći poticaji za cijepljenj­e, napomenuo je povjerenik za zdravstvo Levine. No odlučan je da se stanovništ­vo cijepi, osobito zbog straha od virusnih mutacija poput delta varijante koronaviru­sa.

 ??  ?? UPREGNULI SNAGE Cijepilo se u trgovinama, ljekarnama, na igralištim­a, u prirodi uz jezera, u parkovima i u autima
UPREGNULI SNAGE Cijepilo se u trgovinama, ljekarnama, na igralištim­a, u prirodi uz jezera, u parkovima i u autima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia