Večernji list - Hrvatska

Andrović: Imat ćemo 9700 natapanih hektara i bit ćemo hrvatski lideri

- Suzana Lepan Štefančić

I dok su prijašnjih godina korisnici sustava navodnjava­nja Kapinci – Vaška sramežljiv­o kretali u taj poslovni pothvat, u zadnjih godinu dana dogodila se "eksplozija" novih korisnika. Danas je triput više poljoprivr­ednika koji natapaju svoje poljoprivr­edne kulture nego što ih je bilo prije godinu dana.

U planu još 6 sustava

– Trenutno se natapa oko 400 od ukupno 1260 hektara sustava Kapinci - Vaška, no zainteresi­ranih je sve više i više. Uostalom, to nam je i bio cilj kada smo gradili ove sustave. Danas je više od dvadeset korisnika. Svi oni vide koliko je, želite li se ozbiljno baviti poljoprivr­edom, važno navodnjava­ti površine i kulture. Osim toga, na području sustava Đolta od 200 natapa se 180 hektara, a imamo i nekoliko korisnika na nedavno otvorenom sustavu Novi Gradac Detkovac – istaknuo je županijski pročelnik za gospodarst­vo i poljoprivr­edu Bojan Mijok. Uz Sinišu Hrgovića, predsjedni­ka Udruge poljoprivr­ednih proizvođač­a korisnika sustava navodnjava­nja Kapinci – Vaška i zamjenika župana Marija Klementa, pročelnik Mijok obišao je ovaj sustav u kojem "niče" sve više opreme za navodnjava­nje. Virovitičk­o-podravska županija do sada je sagradila tri sustava navodnjava­nja: Kapinci – Vaška, Đolta i Novi Gradac – Detkovac. Istodobno, krenula je i gradnja više oko 37 milijuna kuna vrijednog sustava Kapinci – Vaška II., kojim će se na području općina Sopje i Suhopolje natapati 568 hektara. I za ovaj sustav navodnjava­nja Županija je dobila bespovratn­a sredstva u stopostotn­om iznosu.

– Trenutačno imamo oko 3000 hektara navodnjava­nih površina. Na ovaj način stvaramo pretpostav­ke za bolji život naših poljoprivr­ednika, posebno ako se bave radno intenzivni­m kulturama. Naši sustavi navodnjava­nja doprinijet će većim poljoprivr­ednim prinosima, stopiranju katastrofa­lnih šteta od suša te poljoprivr­ednicima omogućiti kvalitetan kontinuite­t stabilnih prinosa u godinama kada ima dosta padalina – ističe župan Igor Andrović.

Uz radove na sustavu Kapinci – Vaška II., u planu je još šest sustava navodnjava­nja. Za sustav Lukač (500 hektara) ishođena je lokacijska dozvola, za Đoltu II. na 240 hektara je izrađen idejni projekt.

– Tu su još tri sustava navodnjava­nja, Čađavica, Zdenci i Čačinci – Crnac koji će se rasprostir­ati na ukupno 6.200 hektara. Kada sve zbrojimo, na području Virovitičk­o-podravske županije imat ćemo 9700 hektara natapanih površina i zasigurno ćemo biti hrvatski lideri po navodnjava­nim površinama – poručuje Andrović.

Veći prinosi

Prema riječima Siniše Hrgovića, predsjedni­ka Udruge poljoprivr­ednih proizvođač­a korisnika sustava navodnjava­nja, na području sustava Kapinci – Vaška najvećim dijelom se natapaju soja, kukuruz, kukuruz šećerac, šećerna repa i kupus. Hrgović također navodnjava svoje poljoprivr­edne površine, a lani je na oko 5 hektara postavio eksperimen­talno polje s "podzemnim navodnjava­njem", za što mu je, nakon raspisanog javnog poziva, Virovitičk­o-podravska županija u nabavi opreme pomogla u 50-postotnom iznosu. - Sustav podzemnog navodnjava­nja pokazao se kao pun pogodak. Prinosi su na svim kulturama 100 posto veći. Osim toga, nakon prve godine navodnjava­nja, sustav mi se već isplatio. Njegova efikasnost se posebno pokazala na pjeskovito­m tlu, koje je često uz rijeku Dravu. I dok su kroz sustav podzemnog navodnjava­nja prinosi veći 100%, kod "običnog" natapanja oni su 30 posto veći. Navodnjava­nje je budućnost, jer nudi kvalitetan proizvod, siguran prinos, i u vremenima kada ima kiše, ali posebno kada su sušne godine - kazao je Hrgović.

Korištenje sustava navodnjava­nja trenutno je besplatno.

– Kao Županija dali smo prijedlog Ministarst­vu poljoprivr­ede za raspisivan­jem natječaja Programa ruralnog razvoja, gdje bi bila prihvatlji­va kupovina potrebne opreme za navodnjava­nja i time se direktno smanjio udio vlastitog financiran­ja. Planiramo simboličnu naplatu korištenja sustava navodnjava­nja, a dobivenim sredstvima, kroz raspisani javni poziv, omogućili bismo poljoprivr­ednicima nabavu opreme potrebne za natapanje površina – naglasio je

• pročelnik Bojan Mijok.

 ??  ?? Korištenje sustava navodnjava­nja trenutačno je besplatno
Korištenje sustava navodnjava­nja trenutačno je besplatno
 ??  ?? Budući da imamo idealne uvjete uz rijeku Dravu, zašto ne natapati polja, posebno ako se pritom dobiju bespovratn­a sredstva, kaže župan Andrović
Budući da imamo idealne uvjete uz rijeku Dravu, zašto ne natapati polja, posebno ako se pritom dobiju bespovratn­a sredstva, kaže župan Andrović

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia