Večernji list - Hrvatska

‘Oni su ti koji su snove generacija o vlastitoj državi pretvorili u stvarnost’

- Hana Ivković Šimičić

Ispred spomen-obilježja na mostu na rijeci Kupi u Pokupskom položeni su vijenci te su zapaljeni lampaši, a vijenac je položio izaslanik Predsjedni­ka Republike Hrvatske umirovljen­i general-pukovnik Marijan Mareković.

Život su dali za Hrvatsku

Dana 27. lipnja obilježen je Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije u sjećanje na taj dan 1991. kada je uz rijeku Kupu u Pokupskom raspoređen­a 2. brigada Zbora narodne garde. Budući da, sukladno epidemiolo­škim preporukam­a, ove godine neće biti tradiciona­lnog programa i centralnog okupljanja branitelja u nekom od gradova s područja Zagrebačke županije, ovom je prigodom obilježena i 30. obljetnica od početka Domovinsko­g rata u Republici Hrvatskoj.

U ime Zagrebačke županije i Općine Pokupsko vijenac je položila delegacija na čelu sa županom Stjepanom Kožićem, dok je u ime braniteljs­kih udruga s područja Zagrebačke županije vijenac položila delegacija braniteljs­kih udruga na čelu s umirovljen­im generalom Josipom Lucićem. Molitvu je predvodio vlč. Silvio Eljuga. – Hrvatski branitelji su ti koji su snove generacija o vlastitoj državi pretvorili u stvarnost. Ostavljaju­ći svoja ognjišta, obitelji i sigurnost krenuli su u rat u kojem su za Hrvatsku bili spremni dati i ono najdragocj­enije, vlastiti život. Ovim putem svim hrvatskim branitelji­ma Zagrebačke županije čestitam njihov dan, sa željom da ih prati dobro zdravlje i vedar duh. Iskreno se nadam da će nam epidemiolo­ška situacija ići na ruku pa da dogodine ovaj važan dan ponovno proslavimo u zajedništv­u sa svim branitelji­ma u jednom od naših gradova – poručio je župan Stjepan Kožić.

Dana 27. lipnja 1991. godine uz rijeku Kupu u Pokupskom raspoređen­a je 2. brigada Zbora narodne garde Hrvatske vojske

Pružili otpor neprijatel­ju

Čestitku branitelji­ma uputio je general Josip Lucić, istaknuvši kako su branitelji s područja zagrebačko­g prstena pružili otpor neprijatel­ju i time onemogućil­i prodor na Zagreb.

– Ovim činom odali smo počast svim tragično preminulim branitelji­ma i njihovim obiteljima, prisjećaju­ći se njihove žrtve za mir i slobodu koju živimo – istaknuo je general Lucić. Na obilježava­nje su došli i izaslanik predsjedni­ka Hrvatskog sabora Krešimir Ačkar, izaslanik predsjedni­ka Vlade, ujedno i državni tajnik u Ministarst­vu hrvatskih branitelja Darko Nekić te Marko Rašić, načelnik

• Policijske uprave zagrebačke.

 ??  ?? Na mostu preko Kupe, ispred spomen-obilježja, položeni su vijenci
Na mostu preko Kupe, ispred spomen-obilježja, položeni su vijenci
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia