Večernji list - Hrvatska

Svečana povorka, borbe gladijator­a, živa fontana, dječje radionice, koncerti ....

Održani 9. Rimski dani u Vinkovcima

- Branimir Bradarić

Pod sloganom “Sretan rođendan Valentinij­ane, care naš!” u Vinkovcima su održani 9. po redu Rimski dani koji su nakratko u grad na Bosutu vratili duh i običaje staroga Rima.

Promocija grada

U okviru manifestac­ije pokazano je kako su se rođendani slavili u starom Rimu. Tako su Vinkovčani prigodno proslavili 1700. rođendan cara Valentinij­ana koji je uz brata Valensa jedan od dva rimska cara rođena u Vinkovcima i današnjoj Hrvatskoj.

Rimski dani donijeli su i sajam na kojem se okupilo 25 izlagača iz Vukovarsko-srijemske županije i šire. Organizato­ri su pripremili i razne radionice poput one u kojoj su učenici od glinamola izrađivali razne rimske predmete, posudice i nakit, nudili usluge pletenja pletenica i izrade frizura po uzoru na one koje su nosile Rimljanke. Bilo je tu i cvjetnog rimskog nakita, rimske odjeće i oružja. Posjetitel­ji manifestac­ije imali su priliku i okušati se u jahanju koje je u to doba bilo neizostavn­o, a bili su tu i koncerti. Najiščekiv­aniji dio proslave 1700. rođendana cara Valentinij­ana bili su svečana povorka, predstava, borbe gladijator­a, živa fontana i raskošna večera.

– Želja nam je bila ove godine predstavit­i rimsku proslavu rođendana, a tada se prvi put i počinju slaviti rođendani na način kakav danas poznajemo. U početku su dan rođenja obilježava­li samo imućniji, ali s vremenom se taj običaj proširio među svim slojevima stanovništ­va. Prije je bilo obrnuto – oni koji slave darivali su i častili svoje goste u znak zahvalnost­i bogovima što su im omogućili da prežive rođenje i djetinjstv­o koje je u rimsko doba bilo dosta grubo – rekao je ravnatelj Gradskom muzeja Vinkovci Hrvoje Vulić. Iz Grada Vinkovaca ističu da su Rimski dani jedna od najboljih promocija Vinkovaca uopće kao i manifestac­ija koja iz godine u godinu okuplja sve veći broj posjetitel­ja.

Prikaz nekadašnji­h običaja

– Cilj nam je da Rimski dani postanu manifestac­ija koja će po broju posjetitel­ja i svemu što znači dostići Vinkovačke jeseni. Barem na ta dva dana želimo u grad vratiti dio nekadašnje­g Staroga Rima i građanima prikazati nekadašnje običaje, zanate i način života – rekao je gradonačel­nik Ivan Bosančić.

Vinkovčani su proslavili 1700. rođendan cara Valentinij­ana

 ??  ?? Rimski dani i ove su godine okupili veliki broj građana
Rimski dani i ove su godine okupili veliki broj građana

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia