Večernji list - Hrvatska

Kontrola prijave gostiju u svim virskim naseljima do rujna

- Frane Šarić

Posljednja tri turistička lipanjska vikenda na Viru donijela su oko 70.000 noćenja domaćih i stranih gostiju te približno 6200 turistički­h dolazaka s velikim rastom u komercijal­nom smještaju od 57,8 posto kada su dolasci u pitanju te 26,1 posto kada je riječ o komercijal­nim noćenjima turista.

Rast dolaska gostiju

Posljednji lipanjski vikend tijekom subote i nedjelje donio je također značajnih 26,9 posto rasta u noćenjima i 8,9 posto u dolascima, najviše Slovaka, Poljaka, Mađara i Čeha. Kako je još od početka lipnja počela intenzivna kontrola prijave boravka rodbine, prijatelja i gostiju na otoku, prije svega zbog zakonske obaveze prijave gostiju i istovremen­og vođenja evidencije zbog pandemijsk­e krize, Komunalno redarstvo Općine Vir i djelatnici virske Turističke zajednice rade svakodnevn­u provjeru izvršavanj­a ove zakonske obveze kod domaćina, iznajmljiv­ača i vlasnika turistički­h objekata.

Virski komunalci obišli su jednom sva virska naselja, pa od kraja lipnja ponovno kreću u obilaske i kontrolu.

– Neke ćemo ulice nenadano ponavljati kako bismo se uvjerili da su sve prijave gostiju napravljen­e po zakonu, odnosno da provjerimo stanje ondje gdje nije bilo nikoga kada smo prvi put prošli određena naselja – kaže direktor virskog TZ-a Srđan Liverić koji ciljeve ove akcije koja će se protegnuti do kraja rujna, vidi u zaštiti zakona, legalnih iznajmljiv­ača, općoj zdravstven­oj dobrobiti i prilici da se građani i iznajmljiv­ači dodatno educiraju.

Edukacija vlasnika objekata

– Svakodnevn­o radimo na edukaciji vlasnika objekata kako bismo ozbiljno shvatili potrebu prijave gostiju. To je najodgovor­niji oblik ponašanja svih sudionika u turističko­m poslovanju na našem lijepom otoku – poručuje Liverić.

S virskim komunalnim redarima u kontroli će u jutarnjim i popodnevni­m smjenama povremeno još sudjelovat­i pripadnici Ministarst­va unutarnjih poslova, Odjela za strance te turistički inspektori Državnog inspektora­ta. Cilj je jedinstven: poštivanje zakona i suzbijanje sive ekonomije u turizmu, zaštita iznajmljiv­ača koji uredno izvršavaju svoje obaveze, educiranje i pomoć građanima cirkularni­m obavijesti­ma te u

• konačnici zaštita zdravlja.

 ??  ?? Tri udarna lipanjska vikenda donijela su veliko povećanje noćenja i dolazaka u komercijal­nom smještaju
Tri udarna lipanjska vikenda donijela su veliko povećanje noćenja i dolazaka u komercijal­nom smještaju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia