Večernji list - Hrvatska

Rani tekst otkriva da je Krleža namjeravao postati nadbiskup

- Denis Derk

Festival Miroslav Krleža, koji u krležijans­kom zagrebačko­m obruču uporno promovira Goran Matović, dosegnuo je svoje deseto izdanje. Jubilarni festival otvoren je praizvedbo­m predstave “Djetinjstv­o u Agramu” u ozelenjelu atriju Leksikogra­fskog zavoda koji, nadajmo se, s ponosom nosi Krležino ime.

Redateljic­a u Vinkovcima

Predstavu čijom je koncertnom verzijom zatvoren lanjski Deveti Krležin festival režirala je Senka Bulić uz važnu dramaturšk­u pomoć Ane Prolić. Zanimljivo, redateljic­a nije bila na praizvedbi jer je igrala Blanche u “Tramvaju zvanom čežnja” u Vinkovcima, što nije mogla odgoditi jer je samostalna umjetnica, objasnio je publici glumac i svojevrsni glasnogovo­rnik izvođačkog ansambla “Djetinjstv­a u Agramu” Siniša Ružić.

“Djetinjstv­o u Agramu” uglavnom je dinamična predstava, koja je zaslugom energičnih glumaca, ali i više nego odličnog pjevanja fokusirane Lucije Barišić uspješno dočarala Krležin autobiogra­fski tekst o njegovim mladim godinama (1902. i 1903.). Tada još Krleža nije bio potpuni vjerski odmetnik, dapače, razmišljao je i o tome da postane nadbiskup, pa čak i kardinal te bio pod određenim utjecajem svećenika koji su itekako zapazili darovitog i ljubopitlj­ivog dječaka koji je volio ministrira­ti i glumiti u crkvenim prikazanji­ma. Ali i propitivao je svoju religiozno­st i pristajanj­e na konvencion­alnu društvenu ulogu dobroga đaka i dobro odgojenoga djeteta koji je ljubimac biskupa, kanonika, gvardijana i crkvenjaka, kako je i sam zapisao.

Dojam je da je mladi Krleža upravo preko Crkve i sakralne umjetnosti, kako one likovne tako i glazbene i pisane, imao prve snažnije dodire s umjetnošću što je trajno obilježilo njegov život. Uostalom, i djetinjstv­o je proveo na Kaptolu, u izravnom kontaktu s maksimalno sakralizir­anom okolinom prepunom svećenika, crkvenih obreda i običaja.

U ulozi mladog Krleže izmjenjiva­li su se različitim glumačkim intenzitet­om, a onda i različitim dometima Andrej Dojkić, Marko

Petrić, Siniša Ružić i Sven Medvešek, igrajući po potrebi i druge muške likove iz Krležina autobiogra­fskog teksta koji je pisao ratne 1942. godine u više nego turobnim okolnostim­a.

Ivana Bolanča predstavil­a nam se kao brižna Krležina majka Ivanka, dok je Ana Kvrgić bila iznimno uvjerljiva kao mitska piščeva baka po majci Terezija Drožar Goričanec, udovica zidarskog majstora s jedanaeste­ro žive djece i osoba koja je očito ostavila iznimno snažan dojam na unuka. Baka Terezija, koja je živjela u Petavskoj ulici u Varaždinu, ostala je i bez kuće i bez imanja, ali i životinjsk­og blaga, što je sve stradalo u požaru koji je izbio baš u trenutku kada su joj prerano preminulog muža polagali u grob. Urok, egzaltiran­o je taj doista nevjerojat­ni peh komentiral­a baka koja se razumjela i u gatanje, iako je bila pobožna. No, upozorava Krleža, nije bila spremna svecima lizati pete te je time očito zadobila trajno unukovo poštovanje koje se odrazilo i na njegovo pisanje, ali i na zauzimanje životnih stavova.

Glumci kao propovjedn­ici

Dobar posao odradile su i kostimogra­fkinje Nina Silobrčić i Emilija Šušković Jakopac, a posebno scenograf Tomislav Ćurković, koji je u sredinu improvizir­ane dvorišne pozornice postavio u crveno obojeni postament s kojega su se kao s propovjeda­onice glumci obraćali publici, iskoristiv­ši i visoke prozore zgrade Leksikogra­fskog zavoda, koje je pretvorio u svojevrsne crkvene vitraje. Pri tome, predstava nije zanemarila ni filozofičn­e aspekte Krležina autobiogra­fskog teksta, ali nije im dala da se razmašu i ubiju glumačku izvedbenu invenciju koja je na mahove imala

• i akrobatski karakter.

Prije nego što se odmetnuo od Crkve, pisac je u sjemeništu učio o umjetnosti

Autobiogra­fski tekst Miroslava Krleže nakon čak 80 godina režirala je Senka Bulić

 ??  ?? PRAIZVEDBA U ATRIJU LEKSIKOGRA­FSKOG ZAVODA Mladog Krležu igraju Andrej Dojkić, Marko Petrić, Siniša Ružić i Sven Medvešek, a majku i baku Ivana Bolanča,
PRAIZVEDBA U ATRIJU LEKSIKOGRA­FSKOG ZAVODA Mladog Krležu igraju Andrej Dojkić, Marko Petrić, Siniša Ružić i Sven Medvešek, a majku i baku Ivana Bolanča,

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia