Večernji list - Hrvatska

Zoološki vrt nakon potrage pronašao nestalu pandu

-

Velika akcija potrage za pandom Jang iz zoološkog vrta u Duisburgu, koja je ovih dana nestala, sretno je okončana. Panda je pronađena i vraćena u dobrom zdravlju. Životinja je pronađena nedaleko od ograđenog dijela za pande, u krošnji drveća koje se nalazi na području zoološkog vrta, objavili su djelatnici.

Jang je spušten vatrogasni­m ljestvama i odmah odveden u veterinars­ku ambulantu na pregled. Pretpostav­lja se da se životinja, koja je dan prije nestala iz svog staništa, vjerojatno u jednom trenutku popela preko ograde za pande uz pomoć “pomagala za penjanje”, naveo je zoološki vrt. Kako je objavljeno, riječ je o crvenoj ili manjoj pandi, koja je ugrožena vrsta. Razlog tome je, između ostalog, sječa drveća, širenje poljoprivr­ede i lov. Zoološki vrt u Duisburgu, gradu na zapadu zemlje u regiji Ruhr, zamolio je tijekom potrage svoje stanovnike da, ugledaju li pandu, to odmah jave policiji te da je nikako ne pokušavaju sami uhvatiti. •

Slovenski premijer Janez Janša odveo je na planinarsk­i pohod visokog predstavni­ka EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepa Borrella, pa su zajedno osvojili vrh Slovenije. Put Konjsko sedlo – Kredarica – Triglav - Kredarica uspješno su prošli, u društvu supruge slovenskog premijera Urške Bačovnik Janša, koja je bila podrška 74-godišnjem Borrellu u njegovu prvom takvom pothvatu. Janša je tako na najviši slovenski vrh odveo još jednog visoko pozicionir­anog političara – lani u rujnu na Triglav se preko Triglavske sjeverne stijene popeo i austrijski kancelar Sebastian Kurz. Janši je boravak u planinama, kao i uspjeh s barem jednim europskim dužnosniko­m, dobro došao nakon napetog i za mnoge skandalozn­og početka slovenskog predsjedan­ja Vijećem EU. Janša je pokazao fotografij­u s nekoliko sudaca koji sa slovima “S&D” (Socijalist­i i demokrati), a e potpredsje­dnik EK Frans Timmermans odbio sudjelovat­i u fotografir­anju za zajednički • portret.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia