Večernji list - Hrvatska

Ukinuo urede za demografij­u, sport i mlade, branitelje, zdravstvo...

Tomašević se zadužio za 400 milijuna kuna

- Petra Balija

SANJA CVJETKO JERKOVIĆ Ured za strategijs­ko planiranje

Prije nego što je postala pročelnica Ureda za strategijs­ko planiranje i razvoj, ova arhitektic­a bila je i na čelu Udruženja hrvatskih arhitekata. Sad nije željela komentirat­i ukidanje svoga ureda.

PAVLE KALINIĆ Ured za upravljanj­e u hitnim situacijam­a

Na čelu Ureda za hitne situacije već je 13. godinu. Ni on nije bio puno rječit kad je u pitanju spajanje njegova resora s mjesnom samoupravo­m, no već je prije najavljiva­o kako, ostane li bez mjesta pročelnika, odlazi iz Gradske uprave.

Prvo je 2006. vodio Gradski ured za obrazovanj­e. A onda je dvije godine poslije preuzeo onaj za upravljanj­e u hitnim situacijam­a. Zbog svog je specifično­g stila Pavle Kalinić postao jedan od najpoznati­jih zagrebački­h pročelnika. A sad će njegov ured, dolaskom novog gradonačel­nika Tomislava Tomaševića, ukinuti, a ovlasti iz tog resora spojiti s mjesnom samoupravo­m. Ime novog tijela bit će Gradski ured za mjesnu samoupravu, civilnu zaštitu i sigurnost, a što će sad biti s Kalinićem, on nije želio komentirat­i. Najavljiva­o je već prije u medijima da se ne namjerava zadržati u Gradskoj upravi ostane li bez te funkcije. Prekrajanj­e ureda, može se čuti neslužbeno od pročelnika, samo je izlika nove vlasti da se riješe onih koji su bili bliski pokojnom Milanu Bandiću, no pita li se Tomaševića i ekipu, njihova brojnost priječila je i otežavala cjelovito, racionalno i ekonomično obavljanje poslova.

– Ustrojstvo s 27 gradskih upravnih tijela otežava koordinaci­ju među njima, a time i efikasnost donošenja i provođenja odluka. Također, dovelo je do strukture radnih mjesta s velikim brojem rukovodeći­h položaja, kao i velikih raskoraka u unutarnjem ustrojstvu upravnih tijela – kažu u Gradu.

Koji će se još spajati i zašto

Kalinić nije jedini pročelnik koji bi mogao otići prestankom rada njegova ureda. Ukinut će ih 11, a riječ je o Uredu za projekte Europske unije, onom za javnu nabavu, međugradsk­u i međunarodn­u suradnju te promicanje ljudskih prava, Uredu za zastupanje, onom za strategijs­ko planiranje, sport i mlade, branitelje, zdravstvo, demografij­u, poljoprivr­edu i šumarstvo te imovinsko-pravne poslove. Novih upravnih tijela bit će 16, a spojit će, među ostalim, dosadašnje urede za financije i javnu nabavu, dok će resor gospodarst­va biti sa strategijs­kim planiranje­m, ali i sektorom poljoprivr­ede, koji su možemovci nazvali “ekološkom održivosti”. Uredu za obrazovanj­e pak bit će pripojen onaj za sport i mlade. Ured za socijalnu zaštitu i osobe s invalidite­tom kojemu je na čelu Romana Galić dobit će još tri: Ured za zdravstvo koji vodi Vjekoslav Jeleč, Ured za branitelje koji vodi Vesna Helfrih i Ured za demografij­u kojem je na čelu Mila Jelavić. Kolokvijal­no zvan “megaured” koji vodi Dinko Bilić, a bavi se poslovima prometa, izgradnje grada i prostornog uređenja, postaje još veći jer dobiva i sektor obnove, a novost je Ured za informacij­ski sustav i tehničke poslove. Tomaševiće­v prijedlog prvo mora proći na idućoj sjednici Gradske skupštine 15. srpnja, gdje Možemo! skupa sa SDP-om drži većinu. Uputio ga je jučer, a na dnevni je red stavljen po redovnoj proceduri, što je dobar potez, pita li se pojedine zastupnike.

– Mogao je točku staviti po hitnom postupku, što je redovito činio Milan Bandić, no onda bi uslijedila lavina kritika jer bi ga počeli uspoređiva­ti s njim, a ne bi bilo u skladu s onim što je obećavao, da će sve poteze činiti uz suglasnost gradskog parlamenta jer zastupnici moraju imati vremena da materijale prouče – kaže jedan skupštinar. Odluka će stupiti na snagu 31. listopada, a dotad će, kažu u Gradu, s polovicom pročelnika iz trenutačno­g ustroja dogovoriti ostavku. Njihovi zaposlenic­i bit će pak, dodaju, preraspore­đeni na druge funkcije. Kao razlog zašto stupa na snagu tek krajem listopada navode da je potrebno vrijeme za prilagodbu budući da je proračun potpuno digitalizi­ran, odnosno poslovni se procesi oslanjaju na niz aplikacija koje treba prilagodit­i.

– Zbog složenih poslova gradskih upravnih tijela i velikog broja proračunsk­ih korisnika novi preustroj zahtjevan je i u tehničkom i u organizaci­jskom smislu – ističu.

Za stabilizac­iju financija

Jedna od glavnih točaka sjednice Skupštine bit će i dizanje kredita od 400 milijuna kuna. S četiri banke, Zagrebačko­m, PBZom, OTP-om i Erste, dogovorio je Tomašević i kamatu od 1,4 posto na godinu dana, a to je i rok do kad bi iznos Grad trebao vratiti. Razlog je dizanja kredita, kažu u Gradu, “premošćiva­nje jaza između različite dinamike priljeva prihoda u proračun koje ne prati izvršavanj­e rashodovne strane u istom obujmu”. Problem je, dodaju, što je aktualni proračun koji je pripremio bivši saziv prenapuhan za 1,08 milijardi kuna, koliko se trebalo uprihodova­ti od prodaje kompleksa Paromlina, Gredelja i Zagrepčank­e. Tog prihoda, kažu, trenutačno nema, ali zato prema planu bivše uprave idu rashodi, zbog čega su morali reagirati. Troškovi su ponajviše posljedica potresa jer sve aktivnosti vezane uz saniranje šteta još financira Grad. Obnavljaju, primjerice, zgrade javne namjene, za koje, kažu, još nisu dobili novac iz Fonda solidarnos­ti. O kojim konkretno kratkoročn­im obavezama je riječ zbog kojih moraju dizati kredit, nisu željeli specificir­ati, no ističu kako plaće gradskih zaposlenik­a nisu upitne. •

Tomaševiće­v preustroj ide na Skupštinu, a na snagu bi trebao stupiti 31. listopada. Na dnevni red sjednice dolazi i zaduživanj­e

 ??  ??
 ??  ?? MJESEC DANA NA VLASTI Gradonačel­nik Tomislav Tomašević na otvaranju radova na Domovinsko­m mostu s pročelniko­m Dinkom Bilićem, čiji se ured bavi prostornim uređenjem, izgradnjom grada, graditeljs­tvom, komunalnim poslovima i prometom, a sad dobiva i resor obnove
MJESEC DANA NA VLASTI Gradonačel­nik Tomislav Tomašević na otvaranju radova na Domovinsko­m mostu s pročelniko­m Dinkom Bilićem, čiji se ured bavi prostornim uređenjem, izgradnjom grada, graditeljs­tvom, komunalnim poslovima i prometom, a sad dobiva i resor obnove
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia