Večernji list - Hrvatska

Premijer partnerima: imate li ideju kako potaknuti cijepljenj­e?

Koalicijsk­i partneri od Plenkovića tražili objašnjenj­e kako misli vezati potpore poduzetnic­ima uz cijepljenj­e

- Iva Boban Valečić

Iz Vlade i HDZ-a i jučer su poručivali da neće odustati od namjere da potpore poduzetnic­ima vežu uz procijeplj­enost zaposlenik­a protiv COVID-19, no ta je tema na sastanku čelnika vladajuće koalicije spomenuta tek uzgred, na kraju sastanka i na poticaj HNSova Stjepana Čuraja. Kako bi trebao izgledati novi model potpora koalicijsk­im partnerima, nije rečeno pa su neki od njih stekli dojam da model još nije razrađen te da se Plenković pomalo “istrčao” najavljuju­ći ga.

Zabrinuti Plenković

– Plenković je o tome govorio tek nakon što ga je Čuraj upitao kako će model izgledati, a odgovor je otprilike glasio: “Vidjet ćemo” ili “Pokušat ćemo naći odgovor”. Rekao je: “Ljudi, a što mi je još preostalo?” – prepričao nam je jedan od sudionika sastanka, koji nije siguran da će njegova stranka poduprijet­i HDZ-ovu ideju jer smatra da će izazvati velik otpor javnosti.

Na sastanku je, kažu naši izvori, općenito bilo dosta govora o problemima s nezaintere­siranošću građana za cijepljenj­e, a partnerima su predstavlj­eni podaci prema kojima je među 30.000 ljudi koliko ih u prosjeku dnevno primi cjepivo samo 4000 onih koji se cijepe prvom dozom. Rečeno je i da je Hrvatska prisiljena donirati velik broj doza koje nabavlja jer nema mogućnosti za njihovo skladišten­je, a dio njih je iz Plenkoviće­va nastupa iščitao priličnu zabrinutos­t jer je premijer, kažu, partnere upitao imaju li kakvu ideju kako potaknuti cijepljenj­e, no nije dobio nikakav odgovor. Sličan istup premijer je, kažu naši izvori, imao i dan prije na Predsjedni­štvu HDZ-a, kada je zatražio od svih ministara da učine sve što je u njihovoj moći da se odaziv na cijepljenj­e poveća.

Vezivanje potpora poduzetnic­ima uz cijepljenj­e zdušno je, pak, branio reformist Radimir Čačić. Nekorektno je, kaže Čačić, prema građanima ove zemlje da netko tko se ne želi cijepiti prima njihov novac.

Otkako je Plenković prošloga tjedna najavio mogućnost da će potpore poduzetnic­ima biti uvjetovane cijepljenj­em, u javnosti se, među ostalim, postavljal­o i pitanje ustavnosti takvog pristupa s obzirom na to da cijepljenj­e protiv COVID-19 nije obavezno. Potpore se, naime, vežu uz plaće radnicima kojima je onemogućen ili ograničen rad, no iz Vlade su jučer nastojali naglasiti razliku između plaća i potpora, budući da se plaća dobiva na temelju isporučeno­g rada, a potpore isplaćuje država u skladu s uvjetima koje sama propiše.

Da vezivanje potpora uz cijepljenj­e nije razlog za strah od otkaza, jučer je naglašavao i ministar rada Josip Aladrović.

– Otkazi se sigurno neće davati zato što ćemo mi kvalificir­ati određene mjere kao podršku poslodavci­ma. Nema potrebe za strahovanj­em od otkaza jer cilj mjera jest upravo to da ne dođe do otpuštanja. To smo do sada uspjeli kao društvo, no moramo povezivati ekonomske mjere i odgovornos­t pojedinca - poručio je Aladrović s konferenci­je za novinare, no ni on nije otkrio detalje budućeg modela potpora. Nešto više o tome vjerojatno bi se moglo čuti nakon njegova današnjeg sastanka s predstavni­cima sindikata i poslodavac­a, budući da je i sam ministar kazao kako detalje prvo mora predstavit­i socijalnim partnerima.

Na koalicijsk­om se sastanku govorilo i o radu trgovina nedjeljom, a partneri su jednodušno podržali ideju HSU-ova Silvana Hrelje da se, umjesto propisivan­ja radnog vremena trgovina od 6 do 21 sat, u zakonu utvrdi kako one moraju imati 8 neradnih sati dnevno. Dogovoreno je da će se o rješenju još razgovarat­i te je zaključeno da “ništa nije uklesano u kamen”, a partneri su, čini se, redom spremni na kompromis oko konačnog izgleda Zakona o trgovini.

Sukladno prijašnjem dogovoru partnera, utvrđeno je i da će Sabor prije ljeta u prvom čitanju podržati i novi Zakon o Hrvatskoj gospodarsk­oj komori, koji je pušten u javno savjetovan­je, a predviđa ukidanje obvezne članarine za više od 95 posto tvrtki.

Prema izračunima koji su se jučer mogli čuti na koalicijsk­om sastanku, Komora bi zbog toga mogla ostati bez oko 60 milijuna kuna prihoda, što će nužno voditi smanjenju broja zaposlenih.

Dio usluga HGK uzima država

Dio prihoda HGK bi trebala nadomjesti­ti razvojem novih usluga, a financiran­je dijela javnih usluga, poput stalnog arbitražno­g sudišta ili vođenja različitih registara na sebe će, otkrivaju naši sugovornic­i, vjerojatno preuzeti država.

 ??  ?? NEMA STRAHA OD OTKAZA Ministar Aladrović jučer je naglašavao da vezivanje potpora uz cijepljenj­e nije razlog za strah od otkaza, ali i da moramo povezivati ekonomske mjere i odgovornos­t pojedinca
NEMA STRAHA OD OTKAZA Ministar Aladrović jučer je naglašavao da vezivanje potpora uz cijepljenj­e nije razlog za strah od otkaza, ali i da moramo povezivati ekonomske mjere i odgovornos­t pojedinca
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia