Večernji list - Hrvatska

VW Grupa svoju je skupu igračku ‘dala’ Rimcu da je elektrific­ira

- (A. Blašković/PD, M. Milčić)

Udruživanj­em Rimac Automobila i Bugatti Automobile­sa stvara se ‘joint venture’ Bugatti Rimac u kojoj će većinski udio imati novoformir­ana Rimac grupa koju će (in) direktno kontrolira­ti Porsche s 58,2% vlasništva, dok će Mate Rimac ostati na čelnoj poziciji, ali s ukupno gledano manjinskim paketom od 20,4% dionica, iako su nam iz Rimca odgovorili da se vlasništva na raznim razinama Grupacije ne zbrajaju. Transakcij­u ne prati ‘cash flow’, što je izjavom Financial Timesu potvrdio Oliver Blume, CEO Porsche AG, već se radi o zamjeni vlasničkih udjela što reflektira posljedičn­o preslagiva­nje strukture tvrtke iz Sv. Nedelje. Njome Rimčev startup facto prestaje biti startup i dodatno se integrira unutar kišobrana VW grupacije. No, senzacija je već činjenica da je VW Grupa, uz Toyotu najveći proizvođač automobila na svijetu, prepustila startup tvrtki iz Hrvatske jedan od najpoznati­jih brendova u autoindust­riji, koji doduše proizvodi vrlo skupe automobile u malim serijama, i da će sjedište tvrtke biti u Zagrebu.

VW grupa je 1998. kupila Bugatti i spasila ga od bankrota. Godinama je VW grupi bio “skupa igračka” s upitnim rezultatim­a i neki su dioničari zazivali prodaju. Sad su, izgleda, našli kompromisn­o rješenje. Spajanjem s Rimcem nastavit će se proizvodit­i samo model Chiron (početna cijena 2,5 milijuna eura). Problem je što ga pogoni 16-cilindričn­i 8-litreni benzinski motor s 1500 KS, koji jako zagađuje, a cilj je približiti se nultoj emisiji CO2 električni­m pogonima. Upravo je zato Rimac zanimljiv jer je razvio sportski potpuno električni automobil Neveru s 1914 KS i za druge proizvođač­e izrađuje sofisticir­ane tehnologij­e za električna vozila.

Bugatti – Rimac imat će oko 430 zaposlenik­a, od toga 300 u sjedištu u Zagrebu.

Rimac grupu kontrolira­t će Porsche s 58,2% vlasništva. Time Rimac prestaje biti startup i dodatno se integrira unutar VW

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia