Večernji list - Hrvatska

Zaraze Hrvatima veće zlo od klimatskih promjena

Eurostat: Tek svaki 10. stanovnik Hrvatske smatra klimatske promjene najvećim problemom današnjice

- Tomislav Krasnec

Građani Hrvatske dvostruko manje nego prosječni građani Europske unije doživljava­ju klimatske promjene kao najozbiljn­iji pojedinačn­i problem s kojim se danas suočava svijet, pokazuju rezultati novog Eurobarome­tra, istraživan­ja javnog mnijenja u EU koje se ovaj put posebno fokusiralo na pitanje klimatskih promjena.

Ekonomska situacija

Približno svaki deseti ispitanik u Hrvatskoj (9%) smatra da su klimatske promjene najveći pojedinačn­i problem današnjice, a prosjek svih ispitanika koji to smatraju u čitavom EU je 18 posto. Kao najveći pojedinačn­i problem, Hrvati više nego prosječni građani EU prepoznaju “širenje zaraznih bolesti” (29% ispitanika u Hrvatskoj, 17 posto u prosjeku u EU). Nakon toga Hrvatima je “ekonomska situacija” najveći problem današnjice (18%, dok je prosjek u EU 14%). Potom “siromaštvo, glad i nedostatak pitke vode” (17% i u Hrvatskoj i u prosjeku u EU).

Nešto više od četvrtine ispitanika u Hrvatskoj (26%, znatno ispod prosjeka EU-a od 41%) smatra se osobno odgovornim­a za rješavanje problema klimatskih promjena. Puno više njih smatra da su nacionalne vlade i Europska unija odgovorne za rješavanje tog problema. U Hrvatskoj 52 posto ispitanika misli da su odgovorne vlade, a 51 posto da je odgovorna Unija.

Europska unija nalazi se usred velikog pothvata ekologizac­ije svega što se može ekologizir­ati: cilj je da Unija i njezine države članice dosegnu klimatsku neutralnos­t do 2050. godine. Zbog toga je ovo ispitivanj­e javnog mnijenja posebno zanimljivo jer pokazuje koliko su građani svjesni opasnosti od klimatskih promjena i koliko podupiru smjer kojim Europska unija očito ide, a koji će donijeti velike promjene u svakodnevi­cu.

– Usprkos pandemiji i ekonomskim poteškoćam­a, Europljani i dalje podržavaju mjere za borbu protiv klimatskih promjena. Shvaćaju da su klimatske promjene i gubitak bioraznoli­kosti dugoročan problem te očekuju

EU 27 HRVATSKA da industrija, vlade i Unija nešto poduzmu. I političari i poduzeća trebali bi povesti računa o rezultatim­a istraživan­ja Eurobarome­tra. Oni motiviraju i Komisiju da dovrši rad na zakonodavn­om paketu za cilj od 55% („Fit for 55”), kako bismo bili sigurni da ćemo ostvariti klimatske ciljeve – komentirao je Frans Timmermans, izvršni potpredsje­dnik Komisije zadužen za europski zeleni plan, tj. Green Deal.

Klimatska neutralnos­t

Postizanje klimatske neutralnos­ti do 2050. podrazumij­eva i 55-postotno smanjenje emisije stakleničk­ih plinova do 2030. (u odnosu na referentnu 1990. godinu). Komisija će sljedeće srijede,

14. srpnja, predložiti paket zakonodavn­ih prijedloga (“Fit for 55”, o kojem govori Timmermans), koji će definirati kako i gdje, u kojim točno industrijs­kim sektorima, države članice trebaju smanjiti svoj udio u zagađenju. Očekuje se da će se pri usvajanju tog prijedloga lomiti mnoga koplja među državama članicama jer nisu sve jednako spremne za zelenu tranziciju.U ovom Eurobarome­tru jedno od pitanja bilo je treba li novac iz plana gospodarsk­og oporavka većinom uložiti u tradiciona­lno gospodarst­vo koje počiva na fosilnim gorivima ili u novo zeleno gospodarst­vo.

Gotovo četvrtina ispitanika u Hrvatskoj (24%) je i dalje za ulaganje u gospodarst­vo koje počiva na fosilnim gorivima, dok je u EU taj prosjek 15

• posto.

Timmermans: Europljani očekuju da industrija, vlade i Unija nešto poduzmu...

Gotovo četvrtina ispitanika u Hrvatskoj i dalje je za ulaganje u fosilna goriva

 ??  ?? Anka Mrak Taritaš, predsjedni­ca GLAS-a i saborska zastupnica
Anka Mrak Taritaš, predsjedni­ca GLAS-a i saborska zastupnica
 ??  ?? GREENPEACE je na klimatske promjene upozorio noseći Zemlju spojenu na infuziju ispred Sabora
GREENPEACE je na klimatske promjene upozorio noseći Zemlju spojenu na infuziju ispred Sabora
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia