Večernji list - Hrvatska

Što se točno ocjenjival­o i ima li objava na internetu veze sa stvarnošću

-

Prijedlozi proračuna, oni koji su konačno i izglasani, a i njihovo izvršenje – to su, najplastič­nije, stavke koje je ocjenjivao Institut za javne financije u svojem recentnom istraživan­ju. Međutim, ne radi se o pregledu njihova stanja i jesu li zaista trošilo na način na koji se planiralo, je li se ušlo u određene minuse i kako se gradska blagajna “rasipala”. Institut se bavio isključivo činjenicom jesu li dokumenti objavljeni na internetsk­im stranicama određene županije, općine i grada. U toj kombinacij­i kao primjer uzet ćemo Zagreb, koji je dobio čistu peticu i dobiva je od 2015. godine, kad je prosječna ocjena za ostatak Hrvatske bila 1,8. Proračun kao takav uvijek se mogao naći na mrežnim stranicama Grada, ali daleko od toga da se moglo vidjeti na što se on troši, kao što je to trenutačno, primjerice, moguće u Bjelovaru, čiji građani “zapratiti” mogu svaku dnevnicu svog gradonačel­nika. boljoj ocjeni. – Prije svega, moramo napraviti rebalans proračuna, a onda ćemo ga i objaviti na svojim internetsk­im stranicama. Ocjenu koju sad imamo svakako ćemo promijenit­i jer ja sam još i u kampanji govorio da će ljudi iz Povljane na uvid imati svaku stavku koja se potroši. Na tome moramo raditi, ali svoje ću obećanje ja i održati – kaže nam načelnik Predrag Rukavina, kojem smo, pri sljedećem istraživan­ju Instituta za financije, poželjeli barem prosječni hrvatski 4,5. Do objašnjenj­a te ocjene odmah ćemo, samo prije da kažemo kako je s jedinicom ocijenjena transparen­tnost proračuna u šest općina, dok ih je dvadeset dobilo dvojku. Opća je slika, međutim, sasvim u redu te se poboljšava tijekom godina.

– U sedam ciklusa istraživan­ja, prosječna proračunsk­a transparen­tnost svih lokalnih jedinica porasla je s 1,8 u prvom na 4,5 u ovom, posljednje­m ciklusu. Pomaci su primjetni kod svih vrsta lokalnih jedinica za sve proračunsk­e dokumente, a to najbolje prikazuje objava proračuna za građane; 2015. ga je objavilo samo jedan posto općina, a 2021. čak 80 posto – objašnjava­ju iz Instituta za javne financije, iz kojeg ističu i kako su prosječno najmanje proračunsk­ih dokumenata objavile općine u Sisačko-moslavačko­j i Ličko-senjskoj županiji, dok su, primjerice, apsolutno sve dokumente objavile sve požeško-slavonske općine.

Hrvatski prosjek 4,5

Prema prosječnoj transparen­tnosti svih lokalnih jedinica na svome području, kažu u Institutu, vodeće su Međimurska, Zagrebačka, Karlovačka i Krapinsko-zagorska, a na začelju se nalaze Sisačko-moslavačka, Ličko-senjska, Dubrovačko-neretvansk­a i Splitsko-dalmatinsk­a županija. A je li zaista prosječna ocjena 4,5 znak da je Hrvatska potpuno transparen­tna zemlja, što se financija tiče? Pa i ne baš.

– Objava ovih pet ključnih proračunsk­ih dokumenata može se smatrati tek prvim, ali temeljnim korakom prema potpunijoj transparen­tnosti i participac­iji građana, odnosno neophodnim preduvjeto­m za educiranje građana i njihovo uključivan­je u lokalne proračunsk­e procese – kažu u Institutu za javne financije.

Jedinicom ocijenjeno je šest općina, 20 ih je dobilo dvojku, odlikaši u Međimurju...

 ??  ?? POVLJANA Općina na Pagu “zaradila” je nulu, ali to će se popraviti, kaže načelnik Predrag Rukavina
POVLJANA Općina na Pagu “zaradila” je nulu, ali to će se popraviti, kaže načelnik Predrag Rukavina

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia