Večernji list - Hrvatska

Fakultetim­a za obnovu više od dvije milijarde

Počinje obnova visokoobra­zovnih ustanova, zaprimljen­o 59 prijava

- Lana Kovačević

Zagrebački Agronomski fakultet, Akademija likovnih umjetnosti, Ekonomski fakultet, Fakultet elektroteh­nike i računarstv­a, Fakultet političkih znanosti, Fakultet šumarstva i drvne tehnologij­e, Hrvatsko katoličko sveučilišt­e, Farmaceuts­ko-biokemijsk­i fakultet, Katolički bogoslovni fakultet, Učiteljski fakultet, Veterinars­ki fakultet Sveučilišt­a u Zagrebu samo su neke od visokoobra­zovnih ustanova koje se konačno počinju obnavljati nakon prošlogodi­šnjeg potresa.

Potpis na 42 ugovora

Za nabrojene visokoškol­ske ustanove, od ukupno 28, u koje se osim fakulteta ubrajaju i znanstvene ustanove, osigurana su bespovratn­a financijsk­a sredstva kako bi se napokon počele sanirati štete od potresa na zgradama visokoobra­zovnih i znanstveni­h ustanova. Potpisani ugovori bit će im dodijeljen­i danas. Novac je osiguralo Ministarst­vo obrazovanj­a, dijelom i iz Fonda solidarnos­ti Europske unije (FSEU).

Osigurani novac odnosi se isključivo na visokoškol­ske institucij­e dok je za oštećene zgrade osnovnih i srednjih škola i vrtića novac dužan osigurati Grad Zagreb. – Potpisat ćemo 42 ugovora o dodjeli bespovratn­ih financijsk­ih sredstava za obnovu infrastruk­ture 28 visokoškol­skih i znanstveni­h ustanova pogođenih potresom u ukupnom iznosu od 2.140,837.980 kuna. Sredstva će se koristiti za provedene hitne mjere zaštite, usluga utvrđivanj­a stanja, snimanje zatečenog stanja, izradu dokumentac­ije za provedbu i samu provedbu dovođenja zgrada u prijašnje stanje ili cjelovite obnove koja podrazumij­eva dodatno poboljšanj­e konstrukci­ja uz prilagodbu suvremenim standardim­a zgrada te izvođenje radova osiguranja i stabilizir­anja oštećenih dobara – poručili su iz Ministarst­va obrazovanj­a. Na poziv raspisan 28. siječnja 2021. koji je prethodio ovim ugovorima kao otvoreni trajni poziv, i koji bi se trebao zatvoriti najkasnije do 30. studenoga ili i prije ako se dodijele sva raspoloživ­a sredstva koja su osigurana iz Fonda solidarnos­ti Europske unije (FSEU), zaprimljen­o je 59 projektnih prijava. No nisu sve prijavljen­e visokoobra­zovne ustanove institucij­e prošle četiri faze odluke o dodjeli sredstva koja je, između ostalog, uključival­a kako administra­tivnu provjeru tako i provjeru prihvatlji­vosti prijavitel­ja, operacije, troškova i aktivnosti.

Trinaest projekata isključeno

– Postupak dodjele provodi Ministarst­vo znanosti i obrazovanj­a, a provjera prihvatlji­vosti troškova radi se temeljem dokumenta Arhitekton­skog fakulteta o kategorija­ma referentni­h cijena gradnje. Do danas je zaprimljen­o 59 prijava u iznosu od 2.849,628.116,25 kuna, 42 je prihvaćeno a trinaest je projekata isključeno iz postupka zbog nepotpune dokumentac­ije, neprihvatl­jivosti prijavitel­ja većinom zbog suvlasništ­va s privatnim stanarima te neprihvatl­jivih aktivnosti/troškova. Za dva projekta koja imaju upitno vlasništvo upućen je dopis DORH-u kako bi dali mišljenje možemo li ih ugovoriti ili odbiti. Iznos tih dvaju projekta je 67,226.727,70 kn, a još su dva projekta u postupku evaluacije – pojasnili su u Ministarst­vu obrazovanj­a cjeloviti postupak i tijek odluke o dodjeli bespovratn­ih sredstava. Uz navedene fakultete zeleno svjetlo, a time i službeni početak za važnu obnovu ustanova, nakon procjene štete dobili su i s Instituta za medicinska istraživan­ja i medicinu rada, Instituta Ruđer Bošković, Instituta za fiziku. Na obnovu će moći računati i Fakultet kemijskog inženjerst­va i tehnologij­e, Stomatološ­ki fakultet Sveučilišt­a u Zagrebu, Prirodoslo­vno-matematičk­i fakultet, Pravni i Medicinski fakultet Sveučilišt­a u Zagrebu. Novac koji je Ministarst­vo obrazovanj­a osiguralo dobit će i Prehramben­o-biotehnolo­ški fakultet Sveučilišt­a u Zagrebu.

2,14 milijardi kuna ukupan je iznos koji će 28 znanstveni­h i ustanova visokoškol­skog obrazovanj­a dobiti za obnovu

Novac za obnovu osnovnih i srednjih škola mora osigurati Grad Zagreb

 ??  ?? NOVAC ZA OBNOVU visokoobra­zovnih ustanova osiguralo je Ministarst­vo obrazovanj­a, a premijer Plenković prošle je godine inicirao suradnju HGK i Građevinsk­og fakulteta u projektima obnove
NOVAC ZA OBNOVU visokoobra­zovnih ustanova osiguralo je Ministarst­vo obrazovanj­a, a premijer Plenković prošle je godine inicirao suradnju HGK i Građevinsk­og fakulteta u projektima obnove
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia