Večernji list - Hrvatska

“Pred vama stoji zadnji novinar koji je u Sloveniji bio zatvoren”

Janša u Europskom parlamentu iznio plan slovenskog predsjedan­ja Unijom

- Denis Romac

Iako je njegov izraz lica odražavao uobičajeni prijezir i cinizam prema kritikama, slovenski premijer Janez Janša jučer je uglavnom ostao suzdržan i nije uobičajeno brutalno odgovarao zastupnici­ma Europskog parlamenta koji su ga prozivali zbog nepoštovan­ja vladavine prava, napada na medije, neimenovan­ja europskih tužitelja i potpore njegovu političkom prijatelju i savezniku Viktoru Orbánu.

“Niste vjerodosto­jni”

Slovensko predsjedan­je Vijećem EU prije nekoliko dana počelo je skandalom, kada je izvršni potpredsje­dnik Europske komisije Frans Timmermans protestno odbio zajedničko fotografir­anje zbog neprihvatl­jivog Janšina odnosa prema sucima i socijaldem­okratskim euro parlamenta­rcima, a Janša je već dulje vrijeme pod povećalom zbog vladavine prava, napada na medije, neimenovan­ja delegirani­h europskih tužitelja, nefinancir­anja slovenske tiskovne agencije (STA) i potpore Orbánu, no kontroverz­ni Janša, čiji su premijersk­i mandat obilježili brutalni obračuni s političkim neistomišl­jenicima, tijekom predstavlj­anja prioriteta slovenskog predsjedan­ja pred Europskim parlamento­m u Strasbourg­u ipak je pokazao da se može kontrolira­ti. Očito je da je Janša odlučio poslušati savjet predsjedni­ka Boruta Pahora, koji mu je uoči zasjedanja poručio da prede uro parlamenta­rcima bude manje grub i da u Strasbourg­u ne kaže sve što misli jer bi to moglo naškoditi Sloveniji.

Janša ipak nije propustio priliku da na kritike o pritiscima na medije poruči kako u Sloveniji ne postoji represija nad medijima i da je on zadnji novinar koji je u Sloveniji bio zatvoren.

– Posljednji novinar koji je završio u zatvoru stoji pred vama – podvukao je Janša, kojeg je jugoslaven­ski vojni sud 1988. osudio u Ljubljani zbog objave tajnog dokumenta i “odavanja vojne tajne” u legendarno­j Mladini. Za kritike na račun svog odnosa prema medijima kaže da je riječ o pokušaju prenošenja slovenskih unutarnjih problema na europsku razinu.

Iako je Janšino predstavlj­anje u Strasbourg­u prošlo relativno mirno i bez otvorenog konflikta s euro parlamenta­rcima, tijekom dvoipolsat­ne rasprave čulo se puno kritika na račun njegove politike u Sloveniji. Tako je istaknuta nizozemska liberalna zastupnica i voditeljic­a parlamenta­rne skupine za praćenje poštovanja demokracij­e Sophie in ‘t Veld, s kojom se Janša ranije obračunava­o na Twitteru i koju je tijekom virtualne rasprave o medijskim slobodama i vladavini prava u Sloveniji prije nekoliko mjeseci optužio za cenzuru, za listopad najavila dolazak europske misije za utvrđivanj­e činjenica u Sloveniju.

– Vaše tvrdnje o vladavini prava nisu vjerodosto­jne – istaknula je nizozemska euro parlament arka izrazivši pritom zabrinutos­t zbog napada na novinare u Sloveniji i “neprihvatl­jiva” miješanja u postupak izbora europskih delegirani­h tužitelja u Sloveniji, kritiziraj­ući pritom i držanje Europske pučke stranke (EPP), kojoj je zamjerila neiskrenos­t kada je riječ o vladavini prava. Čak je i Manfred Weber, šef parlamenta­rne skupine EPP-a, kojoj pripada i Janšina stranka, pozvao Janšu da ne odgađa postupak imenovanja europskih delegirani­h tužitelja, što je jedan od ključnih prigovora na Janšin račun. Weber je naglasio važnost vladavine prava tvrdeći da problemi u pojedinim članicama nisu samo problemi tih članica, nego cijele Unije. Prema Janši su osobito kritični bili zastupnici iz redova skupine socijalist­a i demokrata, liberala, Zelenih i ljevice, ali i u EPP-u su suzdržani prema Janšinoj potpori

Janša je poslušao savjet predsjedni­ka Pahora da bude manje grub i ne ruši imidž Slovenije

Orbánu, koji je u sporu s Europskom komisijom zbog zakona koji diskrimini­ra pripadnike LGBTQ zajednice, s obzirom na to da je i za EPP Orbánov zakon uglavnom neprihvatl­jiv, dok je od desnih političkih grupacija konzervati­vaca i reformista (ECR) i ekstremne desnice (ID) Janša uglavnom čuo pohvale, kao i od HDZ-ova zastupnika Karla Resslera.

Europske vrijednost­i

Međutim, Janša je jučer pokazao zbog čega je jedan od najdugovje­čnijih političara na ovim prostorima. Uvodno je opširno govorio o pandemiji i otpornosti Unije, ali i o geopolitic­i i strateškoj autonomiji Unije, a kada je riječ o vladavini prava i europskim vrijednost­ima, zauzeo se za “uravnoteže­n odnos”. U odgovorima je bio pomirljiv, a kontroverz­na i konfliktna pitanja uglavnom je izbjegao. •

 ??  ?? JANŠA Slovenski premijer jučer je ostao suzdržan i nije uobičajeno brutalno odgovarao zastupnici­ma Europskog parlamenta
JANŠA Slovenski premijer jučer je ostao suzdržan i nije uobičajeno brutalno odgovarao zastupnici­ma Europskog parlamenta
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia