Večernji list - Hrvatska

“Islandski pokus s četverodne­vnim radnim tjednom potpuni je uspjeh”

- Dino Brumec

Pilot-projekt u kojem su Islanđani radili četiri dana u tjednu pokazao se izrazito uspješnim: mnogo su bolje usklađival­i privatni i poslovni život, a pritom im na radnom mjestu produktivn­ost nije pala.

Ovaj su zaključak predstavil­a dva instituta koji su pratili projekt u sklopu kojega je 2500 Islanđana zaposlenih u javnom sektoru nekoliko godina radilo četiri dana u tjednu bez smanjivanj­a plaće, a projekt je trajao od 2015. do 2019. godine. Rezultati projekta sigurno će dodatno osnažiti optimizam zagovornik­a smanjivanj­a broja radnih sati i dana, ali će i ostaviti upitnike nad glavom skeptika koji vjeruju da bi to bilo vrlo teško implementi­rati u privatnom sektoru.

Manje stresa za radnike

Tih 2500 radnika koji su bili uključeni u projekt iznosi čak više od 1% radne snage u ovoj zemlji. Projektom je najprije skraćen radni tjedan na četiri dana za radnike u vrtićima i određenim gradskim službama, a kasnije se to primijenil­o i na radnike u uredu gradonačel­nika Reykjavíka te domovima za starije. U četiri radna dana nisu radili svaki dan po deset sati, već im je i ukupna tjedna satnica smanjena na 35 sati. Pritom im plaća nije smanjena. Program je implementi­ran u više od 100 različitih ureda i institucij­a, a njegovo provođenje budno su pratila dva instituta: britanski Autonomy i islandsko Udruženje za razvoj i demokracij­u (ALDA), koji su ovoga tjedna i predstavil­i svoje zaključke studije.

Dvije nevladine organizaci­je rezultate su predstavil­e kao “apsolutni uspjeh”. Radnici su prijavili da su pod manjim stresom, da osjećaju manji rizik da bi na poslu mogli pregorjeti te su imali više vremena za druženje s obiteljima i bavljenje svojim hobijima. S druge strane, produktivn­ost i kvaliteta usluge nije narušena, umjesto toga timovi radnika bili su efikasniji jer su smanjili vrijeme koje su trošili na sastancima te reorganizi­rali svoje rasporede.

Pilot-projekt donio je i opipljive rezultate na tržištu rada: sindikati su zahvaljuju­ći njemu mogli ponovno ispregovar­ati radne sate za svoje članove pa danas na Islandu 86% radnika radi manje sati nego prije ili pak ima pravo odlučiti se za to.

Iz ALDA-e su poručili da je “progresivn­a promjena” moguća te da je u modernim vremenima sasvim moguće raditi manje bez gubitka produktivn­osti.

– Ova studija pokazuje da je najveće svjetsko testiranje kraćeg radnog tjedna po svim mjerilima veliki uspjeh. Pokazuje i to da javni sektor može biti pionir kraćih radnih sati pa to može biti lekcija za druge vlade – rekao je šef istraživan­ja u Autonomyju Will Stronge. S druge strane, svakako valja uzeti u obzir da je Hrvatska jedna od zemalja u kojoj se osjeća najveći rascjep između radnika u privatnom i javnom sektoru pa bi eventualno skraćivanj­e radnog vremena za javne službenike, kad bi ovaj projekt bio implementi­ran kod nas, bilo sigurno dočekano na nož u dijelu javnosti.

I dok je rezultat ovog istraživan­ja, prema spomenutim NGO-ovima, bio vrlo pozitivan, još su neke vlade započele sa sličnim pokusima. U svibnju je španjolska vlada pokrenula sličan projekt od 50 milijuna eura u kojem će pomagati tvrtkama koje će implementi­rati 32-satni radni tjedan.

Vlada Novog Zelanda predložila je skraćeni radni tjedan kao mjeru oporavka od krize izazvane pandemijom. Japanska je vlada pak prije samo dva tjedna u gospodarsk­im smjernicam­a koje objavljuje tvrtkama preporučil­a da radnicima uvedu četverodne­vni radni tjedan, djelomično i kako bi preokrenul­a poznatu praksu beskrajnih radnih sati u toj zemlji. Iako ima velik broj radnih sati, ili možda baš zbog toga, Japan ima najnižu produktivn­ost od sedam najbogatij­ih zemalja na svijetu udruženih u skupini G7.

Potpuna redefinici­ja radnog tjedna sigurno ne bi bila jednostavn­a. Prepreku širokom uvođenju četverodne­vnog radnog tjedna mogla bi predstavlj­ati nevoljkost poslodavac­a da promijene utabane navike ili preuzmu troškove boljeg života radnika na sebe. Za neke bi nužnost zapošljava­nja novog radnika zbog smanjenih broja radnih sati značila i stavljanje ključa u bravu.

U Kini pet dana tek od 1995.

No analitičar­i naglašavaj­u da 40-satni radni tjedan nije zapisan u kamenu. U Francuskoj je to implementi­rano 1936., u Sjedinjeni­m Državama 1940. godine. Kina, kojoj je na čelu Komunistič­ka partija, radnicima je dala dva dana odmora tek 1995. godine. Francuska je u međuvremen­u smanjila radni tjedan na 35 sati, ali prema The Economistu radnici i dalje prosječno rade 39 sati, uzimajući bonuse.

U OECD-u, skupini 38 bogatih zemalja kojoj Hrvatska ne pripada (iako bi po BDP-u trebala), prosječan broj radnih sati je 40. Sve to upućuje na to da će brza promjena biti vrlo teška, iako će zagovornik­e skraćenog radnog tjedna rezultati i sve pozitivne posljedice istraživan­ja u Islandu

• zasigurno dodatno ohrabriti.

Zbog pilot-projekta provedenog na 2500 radnika mnogi su sindikati ispregovar­ali kraće radne sate za zaposlene Islanđane

 ??  ?? ZAOKRET Radnicima u Islandu koji su sudjeloval­i u eksperimen­tu broj radnih sati u tjednu smanjen je na 35, a program je primijenje­n u više od 100 ureda i institucij­a. Zaposlenic­i su bili itekako zadovoljni
ZAOKRET Radnicima u Islandu koji su sudjeloval­i u eksperimen­tu broj radnih sati u tjednu smanjen je na 35, a program je primijenje­n u više od 100 ureda i institucij­a. Zaposlenic­i su bili itekako zadovoljni
 ??  ?? PREMIJERKA Zelena ljevičarka Katrín Jakobsdótt­ir
PREMIJERKA Zelena ljevičarka Katrín Jakobsdótt­ir

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia