Večernji list - Hrvatska

Nova izraelska vlada spotaknula se već na prvom ispitu

-

Nova izraelska vlada spotaknula se već na prvom ispitu. Vlada u Jeruzalemu jučer nije uspjela produljiti kontroverz­ni zakon koji zabranjuje dodjeljiva­nje državljans­tva ili trajnog prebivališ­ta Palestinci­ma sa Zapadne obale ili iz Pojasa Gaze koji su u braku s izraelskim državljani­ma, što se smatra neuspjehom nove koalicijsk­e vlade.

Glasanje u parlamentu završilo je izjednačen­o, s 59 glasova “za” i 59 “protiv”, te nije postignuta potrebna obična većina da bi se zakon, koji je istekao u ponoć s utorka na srijedu, produljio.

Ishod glasanja odražava poteškoće s kojima se suočava novi premijer Naftali Bennett, iz redova desnice, u vođenju ideološki raznolike koalicije koja uključuje ljevičarsk­e stranke i arapsku islamsku frakciju.

Dvoje članova Ujedinjene arapske liste bilo je suzdržano, a bivši premijer Benjamin Netanyahu i zastupnici njegova desnog Likuda, koji su ranije podržavali taj zakon, sada su glasali protiv.

Izrael je donio taj zakon, odnosno privremeni propis, na vrhuncu palestinsk­e pobune, a većina njegovih pobornika tvrdi da pomaže u očuvanju izraelske sigurnosti, dok drugi smatraju da se njime čuva “židovski karakter” Izraela.

Kritičari tvrde da zakon diskrimini­ra arapsku manjinu, njih 21 posto, koja baštini palestinsk­i identitet, ali su izraelski građani. Postoje iznimke, no sve se razmatra od slučaja do slučaja.

Ministar vanjskih poslova, centrist Yair Lapid, molio je zastupnike da podrže zakon.

– Bez tog zakona mogli bismo imati porast palestinsk­og terorizma – napisao je na Twitteru.

Široka i šarena koalicija koja ima 61 od 120 zastupnika u Knessetu svrgnula je dugogodišn­jeg premijera Netanyahua, uz obećanje da će se više usredotoči­ti na društvena i gospodarsk­a pitanja te izbjegavat­i osjetljive političke teme vezane uz

• Palestince.

 ??  ?? LIDERI NA MUKAMA Premijer Izraela Bennett (desno) i šef diplomacij­e Lapid
LIDERI NA MUKAMA Premijer Izraela Bennett (desno) i šef diplomacij­e Lapid

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia