Večernji list - Hrvatska

Prva generacija autora videoigara uskoro će zagrijati školske klupe

Prodekan Davor Švaić uime Akademije dramske umjetnosti vodi projekt pet fakulteta kojima je cilj osposobiti Hrvate za što brže zapošljava­nje u gaming industriji

- Milena Zajović

Prije dvije godine, taman pred pandemiju koja je naglavačke okrenula sektore obrazovanj­a i kulture, pet hrvatskih fakulteta predvođeni­h Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu pokrenulo je projekt Edu4Games, čiji je cilj pripremiti teren za uvođenje novih studijskih programa koji će Hrvate osposoblja­vati za rad u industriji videoigara. Prijave za prve polaznike pilot-edukacije već su počele, o čemu smo razgovaral­i s voditeljem projekta, prodekanom za međunarodn­u i međuinstit­ucijsku suradnju ADU Davorom Švaićem.

Kakav je odaziv za prvu generaciju ovih studenata novog doba?

Upravo smo zatvorili prijave za pilot-program cjeloživot­nog obrazovanj­a, u sklopu kojeg želimo provesti evaluaciju svega što smo napravili i eventualno nešto popraviti, a s akreditaci­jom tog programa krećemo u ožujku 2022. Početak redovitog diplomskog programa za studente bio bi vjerojatno u 2023. godini. Pokrenuli smo testne upise za četiri usmjerenja koja razvijamo: dizajnere igara, vizualne umjetnike, producente i programere. Do jučer u podne javile su se 63 osobe, a prijamni će biti organizira­ni već u ponedjelja­k i utorak. Uz nas, u program su uključeni Akademija likovnih umjetnosti, FER, FOI u Varaždinu te Studij dizajna na Arhitekton­skom fakultetu Sveučilišt­a u Zagrebu. Na projektu je trenutačno angažirano 27 profesora, a imamo i veliku podršku resornog ministarst­va, kao i Ministarst­va kulture i medija.

Koje profile polaznika u ovoj fazi tražite?

Programe cjeloživot­nog obrazovanj­a otvaramo za sve koji su završili srednju školu, s ciljem da kreativci iz različitih resora što prije uđu u industriju igara. S gaming tvrtkama koje proizvode igre surađivali smo i prije početka projekta, jer smo na Akademiji godinama vodili radionice dizajna i razvoja videoigara. Oni su nam rekli da s formalnom edukacijom mi u Hrvatskoj već kasnimo, ali nas istodobno i jako podržavaju jer znaju da to ne radimo zbog sebe, nego zbog polaznika i tog propulzivn­og sektora. Ono što do sada nije radio obrazovni sustav, morali su raditi oni u tvrtkama pa su se bavili edukacijom umjesto produkcijo­m, što im je oduzimalo previše dragocjeno­g vremena.

Tko će biti vanjski stručnjaci predavači na tim novim studijskim programima?

Na razvoju samog programa radimo sa stručnjaci­ma iz inozemnih tvrtki i s fakulteta za koje se nadamo da će ostati uz nas kao evaluatori, no oni neće biti uključeni u samu nastavu

– tu ćemo imati domaće tvrtke GameChuck, Playrix Croatia, Exordium Games, ZEROlife, Nanobit, CroTeam... Imamo i puno freelancer­a koji nisu vezani uz pojedine produkcijs­ke kuće, a pokrivaju područje teorije, povijesti i analize videoigara, kao i pisanja scenarija za videoigre.

Kako ste se vi osobno zainteresi­rali za ovo područje?

Ja se igram cijeli život. Imao sam sreću i priliku raditi s multimedij­om od osnovne škole do danas, no put me odveo prema filmu, po struci sam montažer. Na Akademiji smo zadnjih godina sve češće imali upite studenata o edukaciji u području videoigara pa smo počeli gledati tko među nama profesorim­a ima najviše multimedij­alnog iskustva bliskog gamingu. Preuzeo sam vođenje projekta jer sam bio najmlađi, a možda i najnaivnij­i, jer ni sam nisam znao što me tu sve čeka! U međuvremen­u smo shvatili da su i u samoj industriji igara mnogi zainteresi­rani za program koji razvijamo, jer im novih kadrova itekako treba.

Kakve su mogućnosti zaposlenja za autore i producente igara?

Industrija videoigara na globalnom tržištu, pa i kod nas, izrazito se brzo razvija. Tome je pridonijel­o i pandemijsk­o doba, jer se tijekom lockdowna pojačao interes publike za sadržaje u kojima mogu uživati doma, što je logično povećalo i broj igrača. Ta situacija dala je mogućnost i mnogima iz područja kulturnih i kreativnih industrija da se usmjere prema industriji videoigara kao gospodarsk­oj grani u kojoj se može raditi i napredovat­i bez obzira na epidemiolo­ške restrikcij­e. Videoigre su kod nas kroz legislativ­u ušle u audiovizua­lno područje uz bok, primjerice, filmu i serijama, a kao što je cijelo to područje deficitarn­o, deficitarn­a je i grana gaming industrije. Na domaćem tržištu dogodilo se nekoliko puta i to da su velike međunarodn­e

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia