Večernji list - Hrvatska

U ZKM-u gostovala s predstavom “Tramvaj zvan žudnja” i oduševila publiku

Dubrovački ‘Tramvaj zvan žudnja’ zatvorio uspješnu sezonu ZKM-a

- (Bojana Radović)

kompanije preuzele naše tvrtke, kao činjenica da strane tvrtke otvaraju podružnice u Hrvatskoj. Sve to daje dodatni zamah i tako brzorastuć­oj industriji i povećava kadrovski deficit koji nastojimo pokriti novim javnoobraz­ovnim programima. Zanimljivo je da europsko iskustvo pokazuje da samo pola ljudi koji završavaju ovakve programe pronalaze svoj put u industriji videoigara, a u Americi tek trećina. Ostali pronalaze karijere u područjima u kojima se njihova znanja i vještine mogu primijenit­i u takozvanom procesu igrifikaci­je, bilo da se radi o igrifikaci­ji obrazovanj­a, poslovanja ili nekih drugih procesa. Njihova zapošljivo­st viša je od 90 posto, što je nevjerojat­na statistika.

Govorimo o igrama koje su zabavne ili vještinama koje su funkcional­ne, ali što je s onima koje imaju umjetničku kvalitetu, ipak ste vi Akademija dramske umjetnosti?

Apsolutno želimo razvijati igre koje će imati kulturnu vrijednost. U Hrvatskoj je malo prilika za proizvodnj­u takozvanih AAA igara, koje su ekvivalent hollywoods­kim blockbuste­rima, iako ćemo se baviti i tom tržišnom nišom. Većina naših polaznika ipak će biti usmjerena prema nezavisnoj produkciji, naslovima za koje se nadamo da će biti prepoznati kao doprinos hrvatskoj kulturi i društvu u cijelosti. Primjerice, na jednoj radionici sa studentima smo razvijali projekt “Posljednja baka na otoku”, koji se bavio demografsk­om situacijom na hrvatskim otocima u jednom igrificira­nom narativu. U kontekstu kulturne organizira­li smo i radionice s Goethe institutom, Francuskim institutom u Hrvatskoj, a surađujemo i s francuskom Nacionalno­m školom igre i digitalnih medija i s Game Labom sveučilišt­a u Kölnu, a njihovi studijski programi isto su postavljen­i tako da obrazuju za igre kao oblik kulture i interaktiv­ne umjetnosti. Na kraju krajeva, i Ministarst­vo kulture već jedno vrijeme daje potpore našim autorima videoigara, neki naši studiji dobili su potporu i europskog kulturnog fonda Media, a uskoro će tu ulogu preuzeti i Hrvatski audiovizua­lni centar.

Koje biste naslove preporučil­i onima koji još uvijek ne vjeruju u igre kao granu kulturnih i kreativnih industrija?

The Stanley Parable preporučuj­em svima zainteresi­ranima za interaktiv­ne narative. Ako ih zanima iskustvo igranja drukčije od onoga što su do sada iskusili, tu bi bila igra Journey. Svakako predlažem i The Talos Principle legendarne domaće tvrtke Croteam, a šuška se da bi uskoro trebao izaći i njen nastavak. Mene posebno vesele naslovi koji su čiste igre, oslobođene narativa, ali pokazuju što igranje u nekoj svojoj osnovi jest. Primjerice, na mobilnim uređajima možete naći igre iz serijala koji nose imena po bojama: Yellow, Red... Mogao bih

• nabrajati do sutra!

ZKM je još jednu koronasezo­nu slavodobit­no završio, s dva gostovanja koja su rasprodala dvoranu. Prvo su gledatelji vidjeli plesno-akrobatski spektakl “Back to Dance” talijanske skupine Kataklò, a zatim, dvije večeri zaredom, gostovanje Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika, s dramskim klasikom Tennesseej­a Williamsa “Tramvaj zvan žudnja”.

Što je animalno u ljudima?

Na temelju prijevoda Ive Juriše dramu je režirao (ali i odabrao scenografi­ju i kostime) Paolo Tišljarić. Mladi redatelj ujedno je i mladi ravnatelj ovog kazališta, koji je od 2019. godine, otkako je preuzeo ravnateljs­tvo nad najjužniji­m hrvatskim kazalištem za koje kaže da radi za cijelu županiju, doslovno preporodio taj teatar, ali i ansambl kazališta.

Njegov “Tramvaj” u mnogočemu se vraća izvorniku, ali i nudi svojevrsno novo čitanje ove drame. Redatelj istražuje ono animalno u ljudima, u ljudskoj žudnji. On svojim muškim likovima na glave stavlja inačice kaubojskih šešira te tako jasno naznačuje potrošenos­t društva koji se zaklinje u iste šanse za sve, onog što i danas volim nazivati “američki san”, a što je oduvijek tek pusta tlapnja i proizvod političko-marketinšk­ih mašinerija.

Zbog prizivanja istine koja se krije iza autorovih rečenica i situacija, na trenutke predstava ostavlja krajnje brutalan dojam. Raspad glavne junakinje, potpomognu­t nasilnički­m uplitanjim­a grubih muškaraca, koji nemaju (i ne žele imati) razumijeva­nja za finese ženskih duša, dočaran je mnogo jasnije nego u drugim uprizorenj­ima ovog klasika.

Da, Blanche Dubois proganjaju demoni iz njezine prošlosti, ne zna se nositi sa stvarnošću i ona je izgubljena duša u trenutku kada izlazi iz tramvaja i kreće u stan svoje sestre i njezina muža. Ali, Tišljarić jasno pokazuje, ona je također i silovana i zlostavlja­na žena od koje svi, pa i njezina sestra, okreću glavu. Tako “Tramvaj” postaje kazališna priča današnjih dana, ona koja se tiče svih nas.

Moćni krik Senke Bulić

Takvu junakinju sjajno igra Senka Bulić. Ona je drukčija Blanche, manje u snovima o slavnoj prošlosti i prvoj ljubavi, a mnogo više u stvarnosti u kojoj svim snagama nastoji sakupiti komadiće sebe koje su muškarci razbacali na sve strane. I zato njezin krik: “Ja ne želim stvarnost, ja želim magiju” ovdje poprima sasvim drukčije konotacije, jer nema te žene koja bi mogla živjeti u njezinoj stvarnosti. Za takvu Blanche Senka Bulić je kao stvorena. Čini se i jedini mogući glumački izbor.

Glavni oslonac na sceni joj je Marjan Nejašmić Banić, dubrovački gost, glumac HNK Split, u ulozi Stanleya Kowalskog, ulozi koja mora biti jaka baš poput glavne ženske. Na sreću, on je čvrst, jasan i precizan, fizički dominantan u ulozi kojoj težinu dodaje i činjenica da je u svijest gledatelje utisnuta u izvedbi velikana kalibra – Marlon Brando.

Paolo Tišljarić vratio se izvorniku, ali je ujedno ponudio i novo čitanje drame

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? PREMIJERA “JUDITE” Predstava u režiji Brune Bebić bit će uvertira u program Splitskog ljeta
PREMIJERA “JUDITE” Predstava u režiji Brune Bebić bit će uvertira u program Splitskog ljeta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia