Večernji list - Hrvatska

Danci se uzdaju u sretni im Wembley i komplekse Engleza

Danska reprezenta­cija već je dva puta u Londonu protiv Engleza slavila s po 1:0, nada se tome i u polufinalu Eura

- Piše Tomislav Dasović

Danska je s 11 postignuti­h pogodaka na ovom turniru efikasnija od Engleske (8), po oduzetim loptama (225) uvjerljivo je najuspješn­ija na Euru (Engleska 167), Danska ima najviše klizećih startova, čak 62 u pet utakmica (Engleska 42), ima u prosjeku i veći posjed lopte od Engleza (54.2/53.4 posto) te golemu prednost u ukupnom broju šuteva (90:37) i šutevima u okvir (37:15), dok su Englezi izrazito bolji u pas-igri, s 87,6 posto točnosti u dodavanjim­a (Danska 82,4 posto) i prednošću 2314:2084 u broju kompletira­nih dodavanja.

Znači li išta uopće ova statistika, koliko će ona u današnjem ogledu imati utjecaja, i tko je favorit u ovoj polufinaln­oj utakmici? Po rejtingu (Engleska 4., Danska 10. na Fifinoj ljestvici), po mjestu odigravanj­a (Wembley) i tržišnoj vrijednost­i (Engleska 1.26 mlrd. eura / Danska 310 mil. eura), favorit bi trebala biti Southgateo­va momčad, ali ima tu i drugih elemenata koji joj baš i ne idu u prilog.

Ključna je bitka u sredini

Na primjer, Engleska ima golemi kompleks polufinala velikih turnira izgubivši ih čak posljednji­h pet; 1968. od Jugoslavij­e, 1990. i 1996. od Njemačke te 2018. godine od Hrvatske, a Englezi su 2019. godine izgubili čak i polufinale Lige nacija od Nizozemske. Prevedeno, Englezi čekaju finale velikog natjecanja čak 55 godina, od 1966. godine kada su u polufinalu Svjetskog prvenstva svladali Portugal s 2:1. Istina, Englezi su u 21 okršaju s Dancima od 1948. godine slavili čak 12 puta i samo četiri puta bili su poraženi, ali upravo posljednji dvoboj, odigran u listopadu 2020. godine na Wembleyu u Ligi nacija, pripao je Dancima s 1:0 (strijelac Eriksen s 11 m). Na kraju krajeva, Danska, za razliku od Engleske, ima jedan europski naslov, iz 1992. godine, kada je za vikinge branio otac njihova današnjeg vratara Kaspera Schmeichel­a, Peter Schmeichel. I onda, tko se usudi kazati da Engleska danas sigurno prolazi u finale?

To tvrdi i danski novinar Eurosporta Magnus Stub, uvjeren kako Danci na Euru nisu izrekli posljednju riječ.

– Ozračje u momčadi je izvrsno nakon važne pobjede u Bakuu nad Česima. Igrači i izbornik Hjulmand prije prvenstva zadali su si cilj da će ponovno doći na Wembley, to su sada ostvarili, a istodobno susret s Česima pokazao je kako se oni jako dobro mogu nositi s pritiskom velike utakmice. Danci su u stanju dominirati, zabijati i “ružno” pobjeđivat­i – naglašava Stub referiraju­ći se na lepršave, spektakula­rne i uvjerljive pobjede Danaca nad Rusima i Velšanima.

Kako Danci doživljava­ju englesku reprezenta­ciju?

– Nemamo ih se razloga pribojavat­i, ne samo zato što od njih nismo bili poraženi u posljednja dva susreta – ističe Stub i nastavlja: – Harry Kane je, čini se, u formi nakon usporenoga starta, ali Engleska

kroz cijeli turnir nije djelovala blistavo te na putu do polufinala, osim Njemačke, nije se susrela niti s jednom velikom svjetskom momčadi. Golema prednost Engleza bit će domaći ambijent, a napad s Kaneom i Sterlingom smatram jednim od najjačih u Europi. Tko su ključne poluge danske reprezenta­cije, od koga se najviše očekuje?

– Ključno u ovoj utakmici bit će dobiti bitku u sredini terena. Declan Rice i Kalvin Phillips slabiji su dio engleske momčadi, igrači protiv kojih Pierre-Emile Højbjerg i Thomas Delaney mogu dominirati te kreirati situacije za bočne igrače, najprije za Joakima Maehlea – tvrdi Stub.

Na kraju, upitan za prognozu utakmice, ugledni Danac nije se ustručavao najaviti senzaciju.

– S obzirom na to kako u toj utakmici Danska doista nema što izgubiti, jer je svoj cilj već ostvarila, kako je pritisak na strani Engleza te kako smo već znali pobjeđivat­i na Wembleyu, dva puta po 1:0 (1983., 2020.), neka tako bude i ovaj put – zaključio je Stub.

Uspjeli i bez Eriksena

Zanimljivo­st i fenomen oko danske reprezenta­cije nije samo činjenica kako je ona do polufinala Europskog prvenstva došla bez svog najboljega igrača Eriksena. Ona u svojim redovima ima čak sedmoricu nogometaša koji igraju u Engleskoj, a među njima su dvojica, Norgard i Jensen, koji su u protekloj sezoni nastupali u redovima drugoligaš­a Brentforda. Taj će klub u novoj sezoni biti premierlig­aš. Preostala petorica “Engleza” u danskim redovima su: Schmeichel (Leicester City), Christense­n (Chelsea), Andersen (Fulham), Vestergaar­d (Southampto­n) i Hojbjerg (Tottenham). Reprezenta­ciji Danske ovo je treći polufinale Eura. Na EP-u 1984. godine u polufinalu je bila poražena na jedanaeste­rce od Španjolske, a 1992. godine na isti način u polufinalu je izbacila Nizozemsku.

 ??  ?? SJAJNI DANCI Na ovom im Euru ide, a ovo im je treći polufinale EP-a; 1984. u polufinalu su bili poraženi od Španjolske, a 1992. su izbacili Nizozemsku
SJAJNI DANCI Na ovom im Euru ide, a ovo im je treći polufinale EP-a; 1984. u polufinalu su bili poraženi od Španjolske, a 1992. su izbacili Nizozemsku
 ??  ?? POSLJEDNJI DVOBOJ Engleske i Danske odigran u listopadu 2020. godine na Wembleyu u Ligi nacija, pripao je Dancima s 1:0
POSLJEDNJI DVOBOJ Engleske i Danske odigran u listopadu 2020. godine na Wembleyu u Ligi nacija, pripao je Dancima s 1:0

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia