Večernji list - Hrvatska

Engleze Danska podsjeća na Hrvatsku 2018.

Kapetan Uniteda Harry Maguire istaknuo je koliko je bolan bio poraz u Rusiji

- Piše Edi Džindo

Engleska protiv Danske u polufinalu. Reprezenta­cija koja je jedan od favorita velikog natjecanja protiv reprezenta­cije koja ima epitet “dark horsea”, odnosno momčadi koja bi mogla iznenaditi i otići daleko. Situacija neodoljivo podsjeća na onu otprije tri godine na Svjetskom prvenstvu u Rusiji kad su Englezi pred sobom imali posljednju prepreku prije odlaska u finale velikog natjecanja, a ta prepreka bila je reprezenta­cija Hrvatske.

U pogledu kotiranja među najjačim reprezenta­cijama kontinenta, Danska i Hrvatska konstantno kotiraju na sličnom mjestu – ni jedna ni druga reprezenta­cija nisu prezentira­ne kao osam najvećih u europskom nogometu (Španjolska, Njemačka, Francuska, Italija, Engleska, Nizozemska, Belgija, Portugal), ali zbog svojih iznenadnih uspjeha tijekom povijesti zauzimaju deveto, odnosno deseto mjesto na toj ljestvici, Hrvatska zbog drugog i trećeg mjesta na svjetskim prvenstvim­a (‘18. i ‘98.), a Danska zbog osvajanja Eura 1992. Također, Hrvatska je 2018. imala taj momentum zlatne generacije, a Danci ove godine imaju emotivan momentum zbog već nam dobro poznate situacije s Christiano­m Eriksenom u prvom kolu turnira.

Cijela engleska javnost (navijači, mediji, bivši reprezenta­tivci) ne želi se zalijetati nakon razbijanja Ukrajine u četvrtfina­lu (4:0) i podsjećaju upravo na 2018. kad su samouvjere­no govorili da je Hrvatska tek zagrijavan­je za finale.

Prošli put ih je podcjenjiv­anje protivnika koštalo pa ovog ljeta ne žele činiti isto. Na tu temu nadovezao se i jedan od boljih igrača Engleske na Euru, stoper Manchester Uniteda Harry Maguire.

– Poraz u polufinalu za sve nas je bio jako bolan i zato moramo osigurati da u utakmicu uđemo s pozitivnij­im osjećajem nego što je to bio slučaj protiv Hrvatske. Naučili smo puno iz tog teškog iskustva i smatram da smo sad psihički u puno boljoj poziciji. Da, Danci su pokazali da su top reprezenta­cija i sigurno naš najzahtjev­niji protivnik na turniru do sad, ali moramo čiste i fokusirane glave ući u taj dvoboj, druge nema – rekao je kapetan Uniteda.

Treba uzeti u obzir i činjenicu da su Engleska i Danska u 2020. igrali dva puta te da Englezi nemaju

0:0).• pobjedu (1:0 za Dansku i

 ??  ??
 ??  ?? MAGUIRE SE PRISJEĆA HRVATSKE Moramo osigurati da u polufinale uđemo s pozitivnij­im osjećajem nego 2018., rekao je stoper Engleske
MAGUIRE SE PRISJEĆA HRVATSKE Moramo osigurati da u polufinale uđemo s pozitivnij­im osjećajem nego 2018., rekao je stoper Engleske

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia