Večernji list - Hrvatska

Borim se protiv Putina, ne bojim se govoriti o diktaturi

- (Anton Filić)

Prije jučerašnje­g svečanog otvaranja drugog Croatia Grand Chess Toura koji će se od 7. do 11. srpnja održati u Zagrebu, i to u kongresnom centru Nacionalne i sveučilišn­e knjižnice, u hotelu Westin održana je konferenci­ja na kojoj su između ostalih govorili dvojica bivših svjetskih šahovskih prvaka Gari Kasparov i Viswanatha­n Anand, kao i aktualni izazivač svjetskog prvaka Rus Jan Nepomnjašč­i. Za ljubitelje šaha napomenimo da će turnir svaki dan počinjati u 15 sati, a detaljniji raspored i prijenos uživo možete pratiti na http://www.cgct. eu i www.kasparovch­ess.com. A sada dajmo riječ Gariju Kasparovu, velikom prijatelju Hrvatske koji od 2014. ima i hrvatsko državljans­tvo.

– Hrvatska je moja druga domovina i ovdje provodim puno vremena. Stjecajem okolnosti, a najviše zbog korone, u našoj kući u Podstrani proveli smo razdoblje od lipnja prošle godine do 22. travnja ove godine kad smo se vratili u New York (kamo se Kasparov s obitelji preselio u veljači 2013. kada su napustili Moskvu – op. a.). Bio sam s cijelom obitelji, suprugom i dvoje djece, a prije je tu znala dolaziti i moja pokojna majka.

Kakva su vaša očekivanja od zagrebačko­g turnira?

– Jako mi je drago da je Zagreb ušao u elitu i da je ugostio ovakav Grand Slam na kojem igraju najbolji šahisti svijeta. Nisam u poziciji da igram cijeli turnir pa će Ivan Šarić za Hrvatsku odraditi prva tri dana, a ja ću završna dva. No nisam mogao odbiti organizato­re. Malo sam se i pripremao koliko sam mogao, vježbao sam i rješavao probleme, nadam se da ću na turniru imati svoje trenutke nadahnuća. Iako vas molim da nemate prevelika očekivanja, ja sam ipak u mirovini, za razliku od mojih suparnika. Važno je da moje sudjelovan­je potakne interes za šah u Hrvatskoj.

Puno radite na populariza­ciji šaha, na televiziji, na internetu...

– Da, a na tome ću raditi i dalje preko svoje fondacije jer znam koliko je šah koristan za svestrani razvoj mladih ljudi. Moja ideja je da šah uđe u škole kao obavezan predmet. Pridobio sam puno pristaša te ideje, ali obrazovanj­e je vrlo konzervati­vno pa proces ide sporo.

Je li vam žao što ste 2005. napustili natjecatel­jski šah?

– Ne, nije mi žao, imam ispunjen život i izvan šaha, iako ću za njega ostati zauvijek vezan.

Poznati ste kao veliki borac za ljudska prava u Rusiji, protivnik ste autoritarn­og režima koji vlada u toj zemlji, ali Putin je ipak sve jači?

– Diktatori su uvijek snažni. To su loše vijesti za Rusiju, za cijeli svijet, za pokret slobode. Radim ono što mogu, nisam čarobnjak i ne mogu napraviti čuda. Govorim i borim se za sve ljude koji su ugroženi u Rusiji, ali isto tako u Kini, Iranu ili nekoj drugoj zemlji. Svjestan sam da ovo nije šahovska partija, da Putin neće sutra pasti, ali ta borba je moja moralna obveza. Zapad nije pronašao način da stane na kraj Putinu jer su mnogi utjecajni ljudi sa zapada poslovno povezani s njime i njegovim oligarsima. Putin je opasan neprijatel­j, on uništava međunarodn­e institucij­e, a ja na zapadu ne vidim novog Winstona

• Churchilla.

 ??  ?? KASPAROV: Drago mi je da je Zagreb domaćin šahovskog Grand Slama, a nadam se da će šah postati obavezan predmet u školi
KASPAROV: Drago mi je da je Zagreb domaćin šahovskog Grand Slama, a nadam se da će šah postati obavezan predmet u školi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia