Večernji list - Hrvatska

Njemački politolog uhićen jer je kao dvostruki špijun radio za Kinu

- (V. Balen)

Njemačko savezno tužiteljst­vo priopćilo je jučer da je uhitilo i podignulo optužnicu protiv muškarca kojeg sumnjiče za špijuniran­je u korist kineske tajne službe.

Iz tužiteljst­va navode kako je riječ o politologu koji je prema njemačkim zakonima o privatnost­i identifici­ran samo kao Klaus L. i koji je prema navodima emitera ARD od 2001. godine vodio zakladu Hanns Seidel u Münchenu, javlja Reuters, prenosi Deutsche Welle.

Zaklada Hanns Seidel u Bavarskoj povezana je s Kršćanskom socijalnom unijom (CSU), sestrinsko­m strankom Kršćansko-demokratsk­e unije (CDU) njemačke kancelarke Angele Merkel. Njemačke vlasti tvrde da su Klausa L. regrutiral­i kineski obavještaj­ci tijekom predavanja u Šangaju 2010. godine. Redovito im je dostavljao informacij­e u zamjenu za novac i putovanja u Kinu do studenog 2019.

U optužnici se navodi da su brojni kontakti na visokoj razini u njemačkoj politici olakšali Klausu prikupljan­je informacij­a koje bi bile zanimljive kineskoj obavještaj­noj službi. Tužiteljst­vo je na svojoj internetsk­oj stranici objavilo da je osumnjičen­i kineskim tajnim službama prosljeđiv­ao povjerljiv­e podatke njemačke vlade. Odavao im je informacij­e “uoči ili nakon državnih posjeta ili multinacio­nalnih konferenci­ja, kao i o određenim trenutnim pitanjima”. Njemačka javna televizija ARD izvijestil­a je da je Klaus L. dvostruki špijun jer je, osim za Kineze, radio i za Njemačku obavještaj­nu službu (BND). Federalno tužiteljst­vo priopćilo je da je tjeralica za njim izdana 21. lipnja, a uhićen je u ponedjelja­k. Njegovo pojavljiva­nje pred državnim senatom Višeg regionalno­g suda u Münchenu bilo je zakazano za jučer u poslijepod­nevnim satima. Na sudu je otvoren uhidbeni nalog te se očekuje donošenje odluke o određivanj­u istražnog zatvora. Iz Zaklade Hanns Seidel • nisu komentiral­i slučaj.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia