Večernji list - Hrvatska

Euro rekorada Zabija se najviše autogolova, promašuju se penali

- (Katarina Kušec)

Ovo Europsko nogometno prvenstvo nije neobično samo po tome što se igra u 11 gradova u 11 zemalja nego i po neobično velikom broju autogolova. Naime, prije ovog Eura, na svih prvih 15 turnira palo je tek devet autogolova, a najviše na jednom prvenstvu njih tri. Stoga nestvarno zvuči da je ove godine postignuto njih deset. Osim toga promašuje se i mnogo jedanaeste­raca. Dosuđeno je 17 penala, a čak osam nije realiziran­o (2016. dosuđeno ih je 12). No, nisu to jedini rekordi koje gledamo. Cristiano Ronaldo, iako s Portugalom nije došao do finala, uspio je oboriti nekoliko njih. Čovjek je to koji je postigao 14 pogodaka na EP-ima, prije toga prvo mjesto držao je Michel Platini s devet. Osim toga, Ronaldo je i prvi igrač koji je nastupao na pet Eura.

Ove je godine odigrana i druga najefikasn­ija utakmica ovog natjecanja. Akteri su bili vatreni koji su sa Španjolsko­m igrali susret s čak osam pogodaka. Utakmica s najviše pogodaka odigrana je 1960. u polufinalu između Francuske i Jugoslavij­a 4:5.

Na ovogodišnj­em EP-u postignuto je i najviše golova uopće. U 49 utakmica zabijeno je 137 pogodaka (i još nije kraj), recimo da je na kraju EP-a 2016. zabijeno 108. Naravno, za razliku od prijašnjih prvenstava ove godine kao i 2016. nastupale su 24 reprezenta­cije, osam više nego prije te je mogućnost za većim brojem golova logična. Ipak, Uefa je izvukla prosjek koji potvrđuje da gledamo sjajan turnir jer u prosjeku se zabija 2,81 gol po meču, 2016. je to bilo 2,74. Gledali smo ovih dana i najmlađeg igrača koji je zaigrao na ovom natjecanju, Poljaka Kacpera Kozłowskog koji je sa 17 godina i 246 dana nastupao u utakmici protiv Španjolske. Prvi finalist Italija jednostavn­o je nezaustavl­jiva i već je neporažena 33 uzastopne utakmice. Posljednji poraz Italija je upisala u rujnu 2018. godine u Lisabonu od Portugala. Svjetski rekord drže Brazil (1993.– 96.) i Španjolska (2006.– 09.) s po 35 utakmica bez poraza.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia