Večernji list - Hrvatska

Orban: Srbija je ključ stabilnost­i regije i mora što prije ući u EU

-

Srbija je ključ stabilnost­i regije i bez njezina članstva u Europskoj uniji to neće ostvariti ni ostale zemlje zapadnog Balkana, što trebaju shvatiti u Bruxellesu, poručio je jučer mađarski premijer Viktor Orbán poslije sastanka sa srbijanski­m predsjedni­kom Aleksandro­m Vučićem.

Vučić je pak istaknuo kako su odnosi dvije države “najbolji u povijesti”. Orbán je na zajedničko­j konferenci­ji za medije naglasio kako Mađarska nedvojbeno podržava Srbiju na putu ka EU, uz ocjenu da “bez snažne Srbije i zapadnog Balkana ni Mađarska neće biti sigurna”.

“Možete računati na Mađarsku. Mađarska računa na Srbiju”, poručio je Orbán.

Orbán je, govoreći o članstvu

Srbije u Uniji, rekao kako su na Zapadu u posljednje­m desetljeću mogli vidjeti da “put ne vodi samo gore”, već može krenuti i u obrnutom smjeru. Oni to zovu “zasićenost proširenje­m” i drže da drže logičnim da ne poduzimaju daljnje postupke, ali mi smo uvjereni da će EU, ako se ne proširi, postati nestabilna, postat će nestabilno njezino susjedstvo, ocijenio je Orbán. Mađarska vlada je, po Vučićevoj ocjeni, pridonijel­a iznimnim odnosima s Mađarima u Vojvodini, tako da “međuetničk­i incidenti gotovo i ne postoje”. Vučić je istaknuo da je Mađarska s 13. dospjela na 5. mjesto liste trgovinski­h partnera Srbije i da je ekonomska razmjena u 2020. dosegnula dvije milijarde

• eura.

Bez snažne Srbije i zapadnog Balkana ni Mađarska neće biti sigurna, poručio je u Beogradu Orbán

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia