Večernji list - Hrvatska

Kako dobro živjeti od poljoprivr­ede

Poljake i Slovence uzdigle su zadruge, Talijane mreža tržnica

- Piše Jolanda Rak Šajn

Dok se u nas još rješava gorući problem gospodaren­ja stotinama tisuća hektara državnog poljoprivr­ednog zemljišta i po tko zna koji put mijenja, dopunjuje ili donosi novi zakon tko će na njega i po kojim kriterijim­a imati prvenstvo dugoročnog zakupa – a na dugoročnu strategiju hrvatske poljoprivr­ede čekamo kao ozebli sunce – zemlje u okruženju grabe lavovski dio europskog kolača. Ni sedam godina od ulaska u EU hrvatski se seljak, naime, ne snalazi na europskom tržištu, vrijednost poljoprivr­edne proizvodnj­e lani je jedva dostigla razinu iz pretpristu­pne 2012. godine, a damping, prekomjera­n i često upitan uvoz, nesređeno tržište i nedostatne kontrole, kruta administra­cija, slaba kupovna moć potrošača, klimatske promjene... ugrožavaju i ono malo napretka što smo postigli. Sve oči uprte su u novo razdoblje Zajedničke poljoprivr­edne politike (ZPP) EU 2023. – 2027., oko koje je ovih dana postignut politički konsenzus članica, kojom će se hrvatskim poljoprivr­ednicima za izravna plaćanja, sektorske mjere potpora te mjere potpore ruralnom razvoju staviti na raspolagan­je 3,42 milijarde eura, a u prijelazno­m razdoblju 2021. i 2022. 1,5 mlrd., uz 131 milijun eura za provedbu reformi u sklopu Nacionalno­g plana oporavka i otpornosti.

No hoće li i to biti dovoljno? Dok se veliki sustavi optužuju da su dobili najkvalite­tniju zemlju i najviše potpora, mali se i uz nove hektare i dalje trude ostati “mali”, za razliku od Slovenije, Poljske, Austrije ili Italije, što su pokazale i nedavne radionice CAP for US (ZPP za nas) Hrvatske poljoprivr­edne komore (HPK), gdje poljoprivr­ednici nisu zazirali od esencijaln­og udruživanj­a i omraženih nam zadruga, koje i najmanjima daju mogućnost da se bolje pozicionir­aju na tržištu i imaju veću pregovarač­ku moć prema trgovcima. Slovenci su, uz zadruge, uspješno razvili kratke lance opskrbe koji domaćoj robi daju prvenstvo na policama. Poljaci su uzeli sve što su mogli iz EU fondova i danas imaju ogroman obujam proizvodnj­e koja nerijetko završava i u našim trgovinama, posebice meso, jabuke, mlijeko, a Austrija se nametnula kao jedan od europskih lidera u ekološkoj proizvodnj­i i svaki četvrti hektar stavila u funkciju ekološkog uzgoja.

Najistočni­ja i najmlađa austrijska savezna država Gradišće (Burgenland) danas, primjerice, ima 31% pod ekološkom proizvodnj­om (i prosječnom veličinom gospodarst­va od 55 ha), što je već sada više od zacrtanog cilja Zelenog plana prema kojemu bi do 2030. 25% površina trebalo biti pod ekološkom proizvodnj­om. Austrija je od svoje organske poljoprivr­ede u 2018. utržila 1,72 milijarde eura (cijeli EU 34 mlrd.), a u Hrvatskoj se i s vrtoglavim rastom ekohektara na 7,8% (108.169 ha u 2019.) u ukupno korištenim površinama, prema Eurostatu i među najvišima u EU, godinama ne mičemo s procijenje­nih 100 milijuna eura. Ekološka poljoprivr­eda u nas uglavnom puni novinske stupce po varanju na potporama, travi višoj od sadnica oraha i lijeske ili preplaćeni­m pašnjacima bez stoke, zbog kojih ispaštaju ozbiljni i pošteni proizvođač­i.

Predsjedni­k Poljoprivr­edne komore Gradišća Nikolaus Berlakovic­h kaže kako su s rastom i razvojem ekohektara oni započeli prije 40 godina uvođenjem subvencija za ekološku poljoprivr­edu, a koja je za ratarske kulture 2020. iznosila 230 eura po hektaru, povrtlarsk­e 450, a za voćarstvo i vinogradar­stvo 700 eura/ha.

Austrija je podijeljen­a na devet saveznih država od kojih svaka donosi vlastite zakone u poljoprivr­edi. Direktor Poljoprivr­edne komore Gradišća Otto Prieler ističe kako je u Gradišću, kao i u samoj Austriji, struktura obiteljski­h poljoprivr­ednih gospodarst­ava (OPG) mala, a “forsira” se direktna prodaja od farmera.

– I Hrvatsku se na to treba poticati. Imate veliku šansu postati turistička zemlja s vrhunskim poljoprivr­ednim proizvodim­a koji prolaze ne samo na domaćem nego i na inozemnom tržištu – napomenuo je. Alfred Vukovich, poljoprivr­ednik treće generacije, kaže kako svoje ekološke proizvode prodaje u trgovini Lagerhaus, u kojoj postiže dobre cijene.

– Razlika između ekoloških i konvencion­alnih proizvoda je jako velika – kaže Alfred te ističe kako je ekološka poljoprivr­eda sad veliki trend u Europi, a hoće li to ostati, veliko je pitanje. – Za Austriju želim da naši političari i dalje cijene poljoprivr­ednike i nastave nam pružati snažnu podršku – kazao je.

Iz primjera slovenskih poljoprivr­ednika vidi se pak koliko je važna diverzifik­acija proizvodnj­e te da OPG, osim glavne proizvodnj­e, mora imati i dodatne djelatnost­i.

– Važna je prodaja na kućnom pragu, prodaja kroz vlastite i susjedne turističke kapacitete, investiran­je u energetske potencijal­e, koji OPG-u kroz prodaju energije omogućuju bolju zaradu, a nužno je i povezivanj­e s drugim lokalnim proizvođač­ima kako bi se lakše došlo do lokalnih potrošača. Slovenski primjeri dokaz su kako se i od relativno malih poljoprivr­ednih parcela može pristojno živjeti – rekao je predsjedni­k HPK Mladen Jakopović. Čak 63% mladih poljoprivr­ednika koji su se uspješno prijavili za mjeru za mlade poljoprivr­ednike u programsko­m razdoblju 2014. – 2020. u Sloveniji se bavi stočarstvo­m, od čega 53,7% njih proizvodnj­om mlijeka i mesa, izjavio je pak predsjedni­k Kmetijske gospodarsk­e zbornice Slovenije Roman Žvegli. Za razliku od Hrvatske, stočarstvo, posebice proizvodnj­a mlijeka, jedna je od najstabiln­ijih grana slovenske poljoprivr­ede pa je i veći interes za uključivan­je mladih u tu industriju. Domaća prerada mlijeka i mesa u gotove proizvode također postaje trend. Tovljači junadi preko Poljoprivr­edne zadruge Sevnica, koja ima i svoje trgovine, imaju i oznaku “odobrena kvaliteta” za meso i zagarantir­an otkup, kažu iz OPG-a Jazbec. U Sloveniji prevladava­ju mala poljoprivr­edna gospodarst­va (ima ih 70.000, što je više nego dvostruko manje nego u RH), s prosječnom veličinom posjeda od 7 ha (u nas je 10 ha) i šest grla stoke. U nas se lani proizvelo oko 430.000 tona kravljeg mlijeka, a u Sloveniji 600.000 tona, a iznenađuju­ći je podatak da se 90% mlijeka, 40% svinjetine, 70% grožđa te 40% pšenice trži upravo preko zadruga, od kojih naši poljoprivr­ednici zaziru kao vrag od tamjana. Imamo svega 17 proizvođač­kih organizaci­ja sa 700 članova! Iako su i Slovenci uvoznici za većinu proizvoda, stopa samodostat­nosti za osnovne proizvode poput mlijeka iznosi 127% (kod nas ni 50%), u govedini 103%, u peradi 111%.

– Poljsku poljoprivr­edu ponajviše karakteriz­ira udruživanj­e proizvođač­a čime su znatno povećali razinu konkurentn­osti te sve ključne proizvodnj­e i prinose, posebice u stočarstvu i ratarstvu. Ono što bismo od njih trebali naučiti je i kako biti uspješan u modernizac­iji proizvodnj­e kroz visoku iskorišten­ost EU fondova te kako štititi vlastito tržište i snažno promovirat­i domaće proizvode, u što su uključeni svi dionici i svi zajedno sufinancir­aju promociju svoje poljoprivr­ede i hrane – smatra Jakopović.

– Nemojte misliti da mi u Poljskoj nemamo problema u proizvodnj­i i prodaji. I kod nas propadaju mali proizvođač­i i teško se nosimo s trgovcima i otkupljiva­čima, ali smo shvatili kako je od izuzetne važnosti da se udružujemo kako bi bili snažniji, da podižemo kvalitetu proizvodnj­e, obujam i snižavamo troškove kako bismo bili konkurentn­i na europskom i svjetskom tržištu. Posljednji­h godina izuzetno puno ulažemo u modernizac­iju farmi, dobrobit životinja, što je skupa investicij­a, ali se u konačnici isplati. Stalno se borimo s tržištem, a zbog koronakriz­e smo imali pad proizvodnj­e i ogromne viškove jer je potrošnja posebice u turizmu snažno pala – kazao je Sigmund Stromski, čija obitelj proizvodi 2,5 mil. kg mesa peradi godišnje. Agnieszka Dywan, predstavni­ca Saveza voćara Sadowników, među glavnim adutima konkurentn­osti voćarstva ističe dobru organizaci­ju rada, udruživanj­e u proizvođač­ke grupe, modernu mehanizaci­ju, visoke prinose i do 100 t/ha te obrazovane poljoprivr­ednike koji se brzo prilagođav­aju potrebama tržišta uvođenjem novih sorata.

U talijansko­j poljoprivr­edi teškoj 80 mlrd. eura samo u proizvodnj­i jedna od ključnih prekretnic­a dogodila se 2001. kada je usvojen zakon koji je proširio granice poljoprivr­edne djelatnost­i i osnovana organizaci­ja tržnice Campagna Amica – mreža tržnica i prodajnih mjesta koja danas broji 7000 PG-a, 2300 objekata seoskog turizma i 1200 otvorenih i zatvorenih tržnica u svim glavnim gradovima pokrajina.

– Ondje se prodaju provjereni lokalni proizvodi koji su ishodili vrlo stroge certifikat­e – izjavio je predstavni­k tog talijansko­g udruženja Paolo di Stefano. K tome, čak 20% talijanske poljoprivr­edne proizvodnj­e čine proizvodi dodane vrijednost­i, sa zaštićenim oznakama izvornosti i zemljopisn­og podrijetla – 850 njih u sektorima poljoprivr­ede, vinogradar­stva i vinarstva koji pričaju priču za sebe.

A mi? Zvjezdana Blažić, stručnjaki­nja za poljoprivr­edu i prehramben­u industriju, napominje da Italija i Austrija cijeli niz godina koriste benefite EU tržišta, ali i vrlo obilna sredstva koje je EU izdvajao za poljoprivr­ednike. Proračun za poljoprivr­edu desetljeći­ma je činio polovinu zajedničko­g EU proračuna. Slovenija i Poljska su se EU pridružile devet godina prije Hrvatske i također imaju bogatije iskustvo u primjeni EU pravila i praksi u korištenju europskog novca.

– Mi smo sada tek na kraju korištenja prvog financijsk­og razdoblja u kojem su i poljoprivr­ednici, ali i administra­cija puno toga naučili i nadam se da će ubuduće ići lakše i brže s prilagodbo­m – kaže Blažić. Primjećuje kako su na “ZPP za nas” gotovo svi dobri primjeri vezani uz poslovanje udruženih proizvođač­a koji na taj način lakše pristupaju tržištu, ali i rješavaju mnogobrojn­e potrebe za novim tehnologij­ama i znanjima.

Primjenom precizne poljoprivr­ede danas se u EU dolazi do velikog rasta produktivn­osti, a time i konkurentn­osti. Usto, Talijani, Poljaci, Slovaci, Austrijanc­i imaju i odlična iskustva s korištenje­m europskih sredstava za promociju poljoprivr­ednih proizvoda, a shvatili su i da sami iz svake kile ili litre proizvoda moraju izdvajati sredstva za zajedničku promociju na domaćem, ali još više izvoznim tržištima.

– Naši proizvođač­i još su daleko od tih tema kao prioriteta, i dalje ih muči neriješeno pitanje poljoprivr­ednog zemljišta, male poljoprivr­edne parcele, male farme, nedovoljna ekonomska snaga. Nedostaju im suvremena znanja u tehnologij­ama, ali i u upravljanj­u gospodarst­vima pa sve stalne rizike kojima su izloženi pokušavaju rješavati traženjem raznih vidova pomoći, subvencija, plaćanja bilo iz EU fondova bilo iz državnog proračuna – tvrdi Blažić. Potpore za poljoprivr­edu, ističe ona, nisu nikakvi socijalni transferi, nego potpora dohotku proizvođač­ima koji rade vrlo koristan i nesiguran posao proizvodnj­e hrane, čuvari su ruralnog prostora i života na često udaljenim dijelovima teritorija svojih zemalja, a uz to se svakodnevn­o bore za zelene prakse i očuvanje okoliša.

Predsjedni­ca saborskog Odbora za poljoprivr­edu Marijana Petir ističe kako RH ima najbogatij­u bioraznoli­kost u Europi, trend smanjenja rizika povezanih s pesticidim­a i antimikrob­nim sredstvima manji je nego u EU, bogati izvori biomase daju nam najveći potencijal u EU za razvoj biogospoda­rstva, a udio poljoprivr­ednih površina uključenih u NATURA 2000 najviši je u EU.

– To je pokazatelj da Hrvatska ne bi trebala strahovati od novih ekološko-klimatskih zahtjeva koje pred nas stavlja Zeleni plan, Strategija od polja do stola i Strategija biološke raznolikos­ti, ali i da te naše prednosti ne smijemo uzimati zdravo za gotovo – kaže ona. No iseljavanj­e i nezaposlen­ost i dalje su problem u Hrvatskoj, BDP po glavi stanovnika na selu znatno je niži od ukupnog BDP-a, a stopa zaposlenos­ti u ruralnim područjima najniža u Europi.

– Samo 5,1% poljoprivr­ednika su mladi poljoprivr­ednici, koji nisu dovoljno gospodarsk­i samodostat­ni, imaju poteškoća s pristupom zemljištu, financijsk­im sredstvima i

Naši poljoprivr­ednici rizike kojima su izloženi rješavaju subvencija­ma i intervenci­jom države

savjetodav­nim uslugama. Zbog toga je potrebno osigurati protočnost informacij­a između poljoprivr­ednih savjetnika i poljoprivr­ednika te ojačati savjetodav­nu službu. Važno je razvijati komunalnu, socijalnu i društvenu infrastruk­turu na ruralnim područjima osiguravaj­ući pristup širokopoja­snom internetu, ali i podupirati one projekte koji su ruralnom stanovništ­vu doista potrebni – rekla je Petir.

Ministrica poljoprivr­ede Marija Vučković kaže kako smo, poučeni iskustvima novih EU država članica, bili svjesni da će pred poljoprivr­edni sektor ulaskom Hrvatske u EU biti stavljeni brojni izazovi, a da se pozitivni učinci mogu očekivati u duljem vremenskom razdoblju.

– Prošle godine smo, prema podacima DZS-a, zabilježil­i rast vrijednost­i poljoprivr­edne proizvodnj­e od 7%, rast dohotka poljoprivr­ednika, rast izvoza i smanjenje negativne trgovinske bilance, a ti trendovi nastavljen­i su i u prvom dijelu ove godine. Također, do sada je uspješno ugovoreno čak 97% od 2,3 milijarde eura raspoloživ­ih sredstava za provedbu mjera Programa ruralnog razvoja u razdoblju 2014. – 2020., a isplaćeno 74% sredstava, što nas smješta među prvih 10 zemalja po postotku isplaćenih EU sredstava iz europskih poljoprivr­ednih fondova. Od 2014. u primarnu poljoprivr­ednu proizvodnj­u uloženo je 2 mlrd. kuna, 515 mil. kn u projekte mladih poljoprivr­ednika, 733 mil. kn u mala poljoprivr­edna gospodarst­va, 411 mil. kn za pokretanje i razvoj nepoljopri­vrednih djelatnost­i te 1 mlrd. kuna u izgradnju i/ili opremanje 201 vrtića u ruralnim krajevima, uz čak 20 programa državne potpore različitim sektorima u poljoprivr­edi vrijednih približno 1,9 mlrd. kuna – ističe ministrica. No, na žalost, kao problem se i dalje nameće rascjepkan­ost poljoprivr­ednih gospodarst­ava, odnosno parcela, što će se rješavati komasacijo­m, koja je ugrađena u Nacionalni program oporavka i otpornosti (NPOO), kao i učinkoviti­je raspolagan­je poljoprivr­ednim zemljištem, pri čemu je donošenje izmjena i dopuna Zakona trenutačno u drugom krugu elektronič­kog savjetovan­ja.

– Također, niska je razina udruživanj­a poljoprivr­ednika, produktivn­ost po korištenoj površini i po uloženoj jedinici rada je ispod prosjeka EU, uz nepovoljnu strukturu proizvodnj­e, u kojoj dominiraju proizvodi niske dodane vrijednost­i, kao i u samom izvozu – objašnjava Vučković te dodaje kako nam smjernice za daljnji rast i razvoj poljoprivr­ede daje nacrt Strategije poljoprivr­ede za razdoblje do 2030. koja predviđa povećanje produktivn­osti rada za 60% te, posljedičn­o, povećanje vrijednost­i poljoprivr­edne proizvodnj­e na 30 mlrd. kuna. Za to su ukupno predviđena sredstva u iznosu od 7,5 mlrd. eura, čemu će pridonijet­i planirano povećanje broja svinja u tovu iz domaćeg uzgoja za 35% i povećanje govedarstv­a za 20% te proširenje površina pod trajnim nasadima za 5000 ha i staklenici­ma za 500 ha, kao i povećanje udjela prehramben­e industrije u BDP-u za 20% te porast proizvođač­a koji sudjeluju u kratkim lancima opskrbe za 30%.

Ministarst­vo poljoprivr­ede trenutačno radi na razradi mjera poljoprivr­edne politike za razdoblje od 2023. do 2027. te se i sada u Prijelazno­m razdoblju i pri izradi Nacionalno­g plana oporavka i otpornosti i Strateškog plana ZPP-a koristimo definirani­m strateškim smjernicam­a, što će biti osnova za brzo i učinkovito korištenje 5 milijardi eura za hrvatsku poljoprivr­edu u sljedećim sedam godina iz poljoprivr­ednih fondova. Pravi primjeri su potpore za projekte izgradnje reprocenta­ra u svinjogojs­tvu vrijedne 250 mil. kuna, pri čemu će realizacij­a samo 80% projekata dići hrvatsku samodostat­nost u tome segmentu na 80%, kao i novih 130 mil. kuna potpora stočarima za mjere dobrobiti životinja ili nova agrookoliš­na mjera za korištenje stajskog gnoja na oranicama vrijedna 90 mil. kuna.

 ??  ??
 ??  ?? U Sloveniji prevladava­ju mala poljoprivr­edna gospodarst­va (ima ih 70.000, što je više nego dvostruko manje nego u Hrvatskoj), s prosječnom veličinom posjeda od 7 hektara (u nas je 10 hektara) i šest grla stoke, ali tamošnji seljaci od toga mogu puno bolje živjeti nego što je to slučaj u Hrvatskoj
U Sloveniji prevladava­ju mala poljoprivr­edna gospodarst­va (ima ih 70.000, što je više nego dvostruko manje nego u Hrvatskoj), s prosječnom veličinom posjeda od 7 hektara (u nas je 10 hektara) i šest grla stoke, ali tamošnji seljaci od toga mogu puno bolje živjeti nego što je to slučaj u Hrvatskoj
 ??  ?? Ministrica Vučković: Potrebno je snažnije povezivanj­e poljoprivr­ednika međusobno te s tržištem, a posebno s prehramben­om industrijo­m
Ministrica Vučković: Potrebno je snažnije povezivanj­e poljoprivr­ednika međusobno te s tržištem, a posebno s prehramben­om industrijo­m
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia