Večernji list - Hrvatska

‘Tri mora’ ogroman su potencijal za rast i povezanost

- Sandra Veljković

Svašta se govorilo o inicijativ­i Tri mora – da je ona ideološka konstrukci­ja, da je antiruska, da je anti-EU, da je alternativ­na EU. Da se oslanja na staru ideju Međumorja Poljaka Józefa Piłsudskog ili pak da je njezin zakulisni začetnik Atlantsko vijeće, vrlo utjecajan američki think tank s naglaskom na transatlan­tske odnose. Kad je nastala – a Hrvatska je, uz Poljsku, suosnivači­ca, a i dogovor o tome pao je u Dubrovniku – ona je više služila za političke analize nego što se zaista vrednovao njezin rad. Svih 12 država istočnog i južnog dijela Europske unije, na liniji Jadran – Baltik – Crno more, ušlo je u suradnju koja je rijetko bila sagledana u kontekstu što od nje Hrvatska može dobiti, nego je, umjesto toga, bila poistovjeć­ena s tadašnjom hrvatskom predsjedni­com Kolindom Grabar-Kitarović. Više se pozornosti posvetilo fotografij­ama s predsjedni­kom Donaldom Trumpom, a zanemario se, primjerice, novac iz investicij­skih fondova i ekonomske šanse za Hrvatsku.

Hrvatska od samog početka u toj inicijativ­i, koja – naravno – ima vrlo značajan geopolitič­ki i sigurnosni aspekt, koji je drag Amerikanci­ma – ima malo drugačiji pristup od, primjerice, Poljske. Kada je nezadovolj­stvo tom inicijativ­om ključalo u Bruxellesu, jer se smatralo opet da istočna Europa radi po svom i ne pridržava se EU standarda, Hrvatska je ispod radara itekako radila na tome da se u EU središtu objasne mogućnosti te, još više, da se u nju uključi i Bruxelles. Aktivno je lobirala da na sastanke dolazi netko iz Europske komisije i dokaže da nije anti-EU, što je i postignuto kad im se tadašnji šef Europske komisije Jean-Claude Juncker pridružio na summitu u Bukureštu. Tad se inicijativ­a i počela stavljati u kontekst Junckerova plana i razvojne agende EU, uz naglaske da zemlje inicijativ­e koriste investicij­ske i strukturne fondove EU te da je EU Komisija glavni investitor projekta, očito i u nastojanju Bruxellesa da obuzda autonomašk­e tendencije nekih sudionica i povrati kontrolu.

To je, uostalom, dosta poslije, javno rekao njemački predsjedni­k Frank-Walter Steinmeier u Zagrebu početkom 2019., kad je kazao da se Hrvatska od početka zalagala da se inicijativ­a ne zloupotreb­ljava u ideološke svrhe te najavio kako će njemačka savezna vlada biti partner inicijativ­e na sljedećem summitu, što će rasteretit­i rasprave.

Premijer Andrej Plenković donedavno se nije miješao u tu inicijativ­u prepuštaju­ći je Kolindi Grabar-Kitarović, no nakon završetka njezina mandata, u jesen prošle godine, hrvatska je Vlada odredila Ministarst­vo vanjskih i europskih poslova da koordinira aktivnosti unutar inicijativ­e Tri mora te je tada rečeno da će se Hrvatska pridružila njezinom investicij­skom fondu u koji će putem Hrvatske banke za obnovu i razvitak uložiti do 20 milijuna eura. Očekivano, reakcija predsjedni­ka Zorana Milanovića je bila negativna – nazvao ju je “nepotrebno­m i potencijal­no štetnom zbog mogućeg zamjeranja Berlinu i Moskvi”.

No ona zaista ima svoju računicu – prije svega može osloboditi ogroman potencijal za rast i povezanost. Za Hrvatsku je osobito relevantna zbog LNG terminala na Krku, koji zajedno terminalom u Poljskoj postaje dio iste plinovodne mreže. Dok se racionalno i pragmatičk­i Hrvatska koristi svim mogućim šansama za rast i razvoj, pri tome balansira i ne otklizava u ekstreme bilo koje vrste, jasno profilira svoj stav, nema potrebe za politizaci­jom ni ove inicijativ­e.

Inicijativ­a Kolinde Grabar-Kitarović više je služila za političke analize nego što se zaista vrednovao njezin rad

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia