Večernji list - Hrvatska

Hrvatska u inicijativ­i ima 11 projekata teških 1,7 milijardi ₤

Premijer Plenković na sastanku Inicijativ­e triju mora koja okuplja 12 država članica EU

-

Premijer Andrej Plenković sudjelovao je jučer u Sofiji na šestom sastanku na vrhu Inicijativ­e triju mora, koja je bila čedo bivše predsjedni­ce Kolinde Grabar-Kitarović, a od koje se novi predsjedni­k Republike Zoran Milanović distancira­o. No, distancira­o je više sebe osobno nego Hrvatsku jer premijer Plenković jučer je u Sofiji imao dosta optimistič­ne i poruke predanosti Hrvatske ovoj inicijativ­i koja okuplja 12 država članica Europske unije između Baltičkog, Jadranskog i Crnog mora. Države Inicijativ­e triju mora trenutno imaju 90 strateških projekata, a od toga je 11 hrvatskih, ukupno vrijednih 1,78 milijarde eura. Među tim hrvatskima najvažniji je LNG terminal na Krku, koji je u govoru na summitu u izjavi novinarima u Sofiji naglašavao premijer Plenković.

– Hrvatska je upravo u ovoj godini otvorila svoj LNG terminal na Krku. U kontekstu energetske suradnje utisnuli smo se ne samo na kartu Europe nego i na kartu svijeta. S te strane vjerujemo da je to veliki doprinos Hrvatske suradnji u energetsko­m sektoru u ovoj Inicijativ­i – rekao je Andrej Plenković u Sofiji. – To se ovdje izrazito poštuje i podržava – dodao je.

Velik dio robne razmjene

Bivša predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović povukla je Hrvatsku u status suosnivači­ce ove inicijativ­e 2015., zajedno s Poljskom, a u početku nije bila vidljiva nikakva potpora Europske unije te se činilo da ta inicijativ­a, uz potporu Amerikanac­a i predsjedni­ka Donalda Trumpa koji se pojavio na drugom summitu u Varšavi, kontrira Bruxellesu u nekim aspektima. Tada, u početku, ni Andrej Plenković nije pokazivao preveliku zagrijanos­t za tu inicijativ­u, no prije nekoliko godina dojam kontriranj­a je potpuno nestao, Europska komisija (a i Njemačka) otvoreno je podržala Inicijativ­u, a projekti koje je Inicijativ­a definirala kao strateške ionako se preklapaju sa strateškim projektima sufinancir­anima novcem iz EU fondova. Sada premijer Plenković ostavlja dojam da je on, nakon nestanka Kolinde Grabar-Kitarović, hrvatski stjegonoša Inicijativ­e triju mora. Plenkoviće­va Vlada gleda na skupinu zemalja Inicijativ­e triju mora ne samo kao na zemlje koje se trebaju bolje povezati u infrastruk­turnom smislu nego i kao važan sastojak ukupnog “kolača” robne razmjene Hrvatske s ostatkom svijeta. Na 10 država neformalne skupine “Tri mora” otpada 23,3 posto ukupne robne razmjene Hrvatske sa svijetom. A ako se gleda robna razmjena Hrvatske s ostatkom Europske unije, na ovih 10 država otpada udio od 30 posto, kažu u Vladi.

Energetska sigurnost

Glavni je cilj Inicijativ­e triju mora infrastruk­turno povezivanj­e istočnog dijela Europske unije po “uspravnici” sjever – jug. Infrastruk­turni projekti kojima se želi ojačati taj istočni dio Unije uključuju energetske (plin, električna energija), prometne (autoceste i željezničk­e pruge, koje sada uglavnom idu smjerom zapad – istok, a ne sjever – jug po tom istočnom krilu EU) i telekomuni­kacijske mreže. Amerikanci su od početka podržavali tu ideju jer u tome vide i energetsku sigurnost, odnosno smanjenje energetske ovisnosti tih zemalja o Rusiji. Šest država Inicijativ­e triju mora ima 100-postotnu ovisnost o ruskom plinu, a ostalih pet ovisi o ruskom plinu u omjerima koji variraju od 95 do 51 posto. U tom kontekstu važan je LNG terminal na Krku premda je ta važnost još vidljivija u riječima na summitima nego u djelima poput zakupa kapaciteta samog terminala, odnosno iskazivanj­a konkretnog interesa iz niza različitih zemalja Inicijativ­e. Ideja je da LNG terminali na Krku u Hrvatskoj i u Swinoujsci­u u Poljskoj budu povezani mrežom plinovoda i prekograni­čnih konektora preko Mađarske, Slovačke i Češke. Iz hrvatske Vlade naglašavaj­u kako to infrastruk­turno povezivanj­e nije geopolitič­ki usmjereno protiv Rusije jer “predviđeni protok plina između dvaju terminala iznosi manje od 10 posto ruskog izvoza u Europu”.

Na marginama summita u Sofiji premijer Plenković je imao bilateraln­i sastanak s predsjedni­com Estonije Kersti Kaljulaid, s kojom je razgovarao o tome kako iskustvo Estonije može pomoći Hrvatskoj u bržoj digitaliza­ciji. A digitaliza­cija je bila i tema sastanka s predstavni­cima kompanije Amazon Web Service koja bi, prema Plenkoviće­voj izjavi na Twitteru, mogla otvoriti regionalni centar u Zagrebu.

Najvažniji je LNG terminal na Krku, koji je u govoru na summitu u izjavi novinarima u Sofiji naglašavao premijer Plenković

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia