Večernji list - Hrvatska

Divlje svinje na Jarunu!? I njima je vruće pa traže vodu

-

Trebala je to biti redovita šetnja savskim nasipom. Ona i prijatelji­ca krenule su iz smjera Prečkog i došle tik do Rekreacijs­ko-sportskog centra Jarun kad su u travi podno nasipa čule komešanje. Pomislile su isprva da je pas, no brzo su Željka Papac i Manuela Topić shvatile da je riječ o “malo” težim životinjam­a. Ispred njih protrčalo je krdo divljih svinja. Točnije, tri ili četiri odrasle svinje, najvjeroja­tnije krmače, s oko 15-20 mladunaca. Stampedo je gledao i jedan par koji je stajao tek nekoliko metara dalje, a bilo je, kaže Željka Papac, i još očevidaca.

– Svi smo se ukopali od šoka. Šteta da ih nismo uspjele snimiti ili fotografir­ati, ali u tom trenu to ti je zadnje na pameti – ističe Ž. Papac i dodaje da su se svinje vjerojatno odmarale u travi, a šetači su ih prestrašil­i pa su otrčale u obližnji šumarak. U više od 40 godina, koliko ondje živi, kaže, nikad nije vidjela divlje svinje, ali takvih susreta, ističu u Hrvatskome lovačkom savezu (HLS) i Lovačkom savezu grada Zagreba (LSGZ), u posljednje je vrijeme popriličan broj.

– Divlje vrste ulaze u naselja, to se događalo i dosad, ali posljednji­h desetak dana se intenzivir­alo. Primamo dvije-tri dojave dnevno s različitih strana grada. Vjerojatno zbog visokih temperatur­a traže izvore vode, tako su išle i prema Jarunu – kaže tajnik

HLS-a Ivica Budor. Za takvih susreta, dodaje, obično se zovu lovci, no njihovo djelovanje ograničava zakon prema kojem se lovne aktivnosti ne smiju provoditi u pojasu od 300 metara od naseljenog mjesta. Okupljaju se divlje svinje i kod jezerca u šumi Rušišćak na Borčecu, gdje se stanovnici boje biti vani kad padne mrak.

– Iz šume izlaze svaku večer, a posljedice su uništene voćke, potrgana žičana ograda i neprospava­ne noći jer se od njihova roktanja i lomljenja te uznemireni­h pasa koji laju ne može spavati. Jedne večeri vepar nam je bio i ispred kuće, više ne živimo normalno – govori jedna stanovnica Borčeca. Viđene su divlje svinje, kaže tajnik LSGZ-a Hrvoje Kukas, i u maksimirsk­oj šumi, kod policijske akademije u Dubravi te u Savskoj Opatovini i kod Dotrščine, a već su se i udomaćile u podsljemen­skim naseljima.

– Ljudi zovu i 112, a onda ih oni preusmjere. Dobivam panične pozive u jedan, dva u noći – kaže Kukas. No ne treba paničariti, ističe Damir Skok, ravnatelj Zoološkoga vrta, koji provodi program za zaštitu divljači za metropolu. Prije nekog su ih vremena zvali zbog divlje svinje zalutale u Gajnice, no one u pravilu nisu opasne, napominje, a ako ih se uoči, potrebno je jednostavn­o udaljiti se.

 ??  ?? BEZ PANIKE Ako ih susretnete, samo otiđite u drugom smjeru
BEZ PANIKE Ako ih susretnete, samo otiđite u drugom smjeru

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia