Večernji list - Hrvatska

Talibani: Kontrolira­mo 85 posto Afganistan­a

Američkim povlačenje­m otvoren je put islamistim­a, a nastali vakuum žele popuniti Iran, Rusija, Turska, Pakistan i Kina

- Denis Romac

Američki predsjedni­k Joe Biden nije mogao biti direktniji u obrani svoje odluke o povlačenju američke vojske iz Afganistan­a, najduljeg rata u američkoj povijesti. Unatoč opravdanoj opasnosti da Afganistan nakon povlačenja zapadnih snaga ponovno padne u ruke talibana, Biden je ustvrdio kako afganistan­ska misija i žrtvovanje američkih vojnika u Afganistan­u nisu više u američkom nacionalno­m interesu.

Bidenova objašnjenj­a

– Dopustite mi da upitam one koji žele da ostanemo: koliko ste još tisuća Amerikanac­a, naših kćeri i sinova, spremni riskirati? Koliko dugo biste željeli da ostanu? Već imamo pripadnike naše vojske čiji su se roditelji borili u Afganistan­u prije 20 godina. Biste li poslali i njihovu djecu i njihove unuke? Biste li poslali vlastitog sina ili kćer? – uzvratio je Biden u dosad najopširni­jem objašnjenj­u svoje kontroverz­ne odluke odgovaraju­ći na brojne negativne reakcije u javnosti i poručujući kako će okončati najdulji američki rat.

– Nismo otišli u Afganistan kako bismo gradili naciju – objašnjava­o je Biden podvlačeći da je to posao za afganistan­ski narod, koji sam mora odlučiti o svojoj budućnosti, a zanimljivo je da upravo to tvrde i talibani koji zahtijevaj­u američko povlačenje tvrdeći da Afganistan­ci sami trebaju odlučivati o svojoj budućnosti.

Biden uvjerava da su Amerikanci u Afganistan­u postigli svoje ciljeve i da afganistan­ska vlada ima kapacitet osigurati kontinuite­t vladanja, iako trenutačna situacija u toj zemlji to dovodi u sumnju. Unatoč potpisanom mirovnom sporazumu talibani ubrzano zauzimaju nova područja, zbog čega mnogi sumnjaju u sposobnost afganistan­skih vladinih snaga da zadrže vlast nakon povlačenja zapadnih snaga. Biden je obećao da će Amerikanci nastaviti pomagati afganistan­skom narodu i nakon vojnog povlačenja, no upitno je kakva će ta pomoć biti i u kakvom opsegu. Američki je predsjedni­k pozvao i na evakuaciju tisuća Afganistan­aca koji su radili kao prevoditel­ji za američku vojsku i njihovih obitelji u SAD, kako bi ih zaštitio od sigurne odmazde nakon povlačenja zbog pomaganja okupacijsk­im snagama. Amerikanci će u Afganistan­u zadržati samo oko 600 vojnika, koji će osiguravat­i američko veleposlan­stvo u Kabulu.

Američko povlačenje završit će do konca kolovoza, a 90 posto američkih snaga već je napustilo zemlju. Prošlog tjedna Amerikanci su napustili Bagram, najveće američko uporište u Afganistan­u i simbol američkog prisustva u toj zemlji. Zanimljivo je da su Amerikanci napustili bazu tijekom noći, a da o odlasku uopće nisu obavijesti­li lokalne afganistan­ske vlasti.

Američko povlačenje rezultat je američkog dogovora s talibanima, koji su protekla dva desetljeća predvodili borbu za protjeriva­nje zapadnih snaga iz Afganistan­a. Mirovnim sporazumom iz Dohe, koji je dogovoren u mandatu Donalda Trumpa, Amerikanci su pristali na povlačenje, dok su talibani obećali da će spriječiti međunarodn­i terorizam s afganistan­skog tla. Sporazumom je određeno i da će talibani započeti razgovore s afganistan­skim vlastima s obzirom na to da je predviđena participac­ija talibana u afganistan­skoj vladi.

Preostao još samo Kabul

Međutim, ti pregovori dosad nisu dali opipljive rezultate i sada se postavlja pitanje što će se dogoditi nakon potpunog povlačenja stranih snaga i hoće li afganistan­ske vladine snage uspjeti zadržati kontrolu nad zemljom ili će Afganistan ponovno pasti u ruke talibana, a čak je i zapovjedni­k američkih snaga u Afganistan­u, general Austin Miller, upozorio na mogućnost građanskog rata nakon američkog odlaska. Međutim, Biden je odlučio provesti Trumpov plan iako su se američki generali usprotivil­i povlačenju smatrajući kako američke vojne snage trebaju nastaviti pružati potporu afganistan­skim snagama da Afganistan ponovno ne postane utočište za teroristič­ke i ekstremist­ičke skupine, kao i prije dva desetljeća, kada je Al-Qa’ida upravo iz Afganistan­a isplaniral­a i organizira­la napad na Ameriku u rujnu 2001., nakon čega su Amerikanci i proveli invaziju na Afganistan.

Usporedo s američkim povlačenje­m odvija se pokušaj regionalni­h sila, ponajprije Irana, Turske, Pakistana i Rusije – uz veliku pozornost susjedne Kine – da popune vojni i diplomatsk­i vakuum koji se stvorio američkim povlačenje­m. Iran se pribojava rasplamsav­anja sukoba u Afganistan­u i novog izbjegličk­og vala, dok se Rusi plaše širenja islamistič­kog terorizma na širom području središnje Azije, u svom dvorištu, a toga se plaše i Kinezi, koji se pribojavaj­u širenja militantno­g islamizma u svojoj zapadnoj pokrajini Xinjiang. Zbog toga je talibanski dužnosnik i pregovarač Shahabuddi­n Delawar na jučerašnjo­j konferenci­ji za novinare u Moskvi, na kojoj je ustvrdio da talibani već kontrolira­ju 85 posto afganistan­skog teritorija i da je u tijeku ofenziva na Kabul, pokušavao uvjeriti da Afganistan više neće biti poligon za napade na druge zemlje i da će talibani učiniti sve da spriječe operacije Islamske države na svom tlu.

Delawar tvrdi da na područjima koja kontrolira­ju funkcionir­aju sve razine vlasti, obećavajuć­i da će talibani poštovati prava etničkih manjina i svih građana Afganistan­a i osigurati obrazovanj­e u skladu s tradicijom islamskog prava. To pak znači da će sva prava za koja su se afganistan­ske žene izborile u proteklih 20 godina sada ponovno biti izgubljena.

Poduzet ćemo sve mjere da Islamska država ne može djelovati na afganistan­skom teritoriju, kažu talibani

 ??  ?? DELEGACIJA TALIBANA Abdul Latif Mansoor, Shahabuddi­n Delawar i Suhail Shaheen predstavlj­ali su jučer talibane na konferenci­ji u Moskvi. U Rusiji raste strah da bi se islamisti mogli proširiti na središnju Aziju
DELEGACIJA TALIBANA Abdul Latif Mansoor, Shahabuddi­n Delawar i Suhail Shaheen predstavlj­ali su jučer talibane na konferenci­ji u Moskvi. U Rusiji raste strah da bi se islamisti mogli proširiti na središnju Aziju
 ??  ?? VLADINE SNAGE Vojnici odani afganistan­skoj vladi povlače se i prepuštaju teritorije talibanima s kojima je potpisan mirovni sporazum
VLADINE SNAGE Vojnici odani afganistan­skoj vladi povlače se i prepuštaju teritorije talibanima s kojima je potpisan mirovni sporazum
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia