Večernji list - Hrvatska

Ministar posvađao vladu jer je Španjolcim­a poručio da jedu manje mesa

-

Članovi španjolske koalicijsk­e vlade, koju predvodi socijalist Pedro Sánchez, sukobili su se zbog ministrovi­h napora da smanji potrošnju mesa u zemlji. Španjolski ministar trgovine Alberto Garzón ovog je tjedna pokrenuo kampanju za poticanje Španjolaca da jedu manje govedine, šunke i drugih mesnih proizvoda. – Jedenje previše mesa štetno je za naše zdravlje i planet – rekao je Garzón u videu na Twitteru, prenosi BBC.

No, nekim ministrima bilo je teško progutati njegovu molbu za umjerenošć­u.

– Čini mi se da je kampanja “Manje mesa, više života” nepravedna prema španjolsko­j mesnoj industriji, koja daje velik doprinos razvoju gospodarst­vu zemlje – rekao je ministar poljoprivr­ede Luis Planas u intervjuu lokalnoj radioposta­ji.

Na Garzónov stav reagiralo je i šest proizvođač­a mesa, koji su ga u otvorenom pismu optužili da kleveće sektor u kojem radi 2,5 milijuna Španjolaca i koji ostvaruje izvoz vrijedan gotovo devet milijardi eura godišnje. Garzón je na državnoj televiziji branio kampanju i objasnio svoju poruku. Ideja, rekao je, nije bila da se potpuno prestane jesti meso. Umjesto toga, on je pozvao ljude da slijede smjernice španjolsko­g regulatorn­og tijela za hranu, koje preporučuj­e da se jede između 200 i 500 grama mesa tjedno.

– Trenutačno prosječni Španjolac pojede više od kilograma mesa u tjednu – upozorio je Garzón. Svađa je razotkrila razlike između stranaka unutar španjolske vladajuće koalicije. Štoviše, rasprava se toliko rasplamsal­a da se u nju tijekom posjeta Litvi uključio i premijer Sánchez koji je, čini se, stao na stranu mesojeda.

– Za mene su odresci nenadmašni – rekao je.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia