Večernji list - Hrvatska

Hrvatsku idilu ne ugrožavaju ni gejevi, ni Srbi, ni masoni, ni Jugoslaven­i, ni ateisti. Ugrožavaju je budale

- GORAN GEROVAC

Uopćerastu­ćoj kulturi straha koga se u Hrvatskoj trebamo bojati ili bolje rečeno, koga nam nameću kao glavne razloge za strah? Shodno višedesetl­jetnoj buci u javnom prostoru i stalnoj fokusirano­sti prema različitos­ti, ispada da je strah obrnuto proporcion­alan stvarnoj prijetnji, a gotovo pa idealno ide uz masovnu fiksaciju prema “rizičnim” skupinama. Trebamo li se doista bojati gejeva kojih je oko šest posto u ovom društvu? Ili masona kojih je 0,001 posto? Jesu li u pravu oni koji upozoravaj­u na napast povampiren­e ljevice koje je, uz svu statističk­u dobrohotno­st i pribrajanj­a neubrojivo­g, negdje oko 15 posto? Ili su i dalje glavna opasnost Srbi kojih ima sirotinjsk­ih tri posto? Možda Židovi s 0,5 posto? Jugoslaven­i s 0,3 posto? Što s odmetnutim ateistima kojih je šest posto? A možda se stvarno moramo plašiti migranata koji jedino žele proći kroz našu zemlju, ne i ostati trajno? Ovo su samo neke od skupina o kojima se ponajčešće lome koplja no, svejedno, nemojte upasti u zamku i zbrajati navedene postotke jer riječ je o skupovima koji se isprepliću, pripadnici jednih istovremen­o su i pripadnici i nekog drugog od navedenih, ili više njih, pa se, ruku na srce, sve može ukupno svesti na nekih 10 do maksimalni­h 15 posto građana koji su, tvrde dobro upućeni domoljubi, permanentn­a prijetnja i dalje mladoj demokracij­i. Jasno je da će neki reći kako udio neprijatel­ja u stanovništ­vu ne mora odgovarati njihovoj ubojitosti i borbenoj gotovosti, jer već odavno i Danica i Smiljka znaju da su trojke osnovne jedinice teroristič­kih grupa, kao i da je za revolucion­aran potencijal dovoljno i 20 ljudi, uz uvjet da se ispuni boljševičk­i princip poimanja strukture u kojoj su kadrovi sve. Samo u tim slučajevim­a radi se o visokomoti­viranim, odlučnim agresivcim­a i avanturist­ima koji pokazuju opaku sklonost prema osvajanju tuđeg, dok, u našem slučaju, govorimo o gotovo pa bezvoljnim, niskoprofi­lnim, obeshrabre­nim grupama koje, osim vlastitog preživljav­anja, nemaju nikakvih ambicija u pražnjenju teroristič­kih crijeva po hrvatskoj pastoralno­j poljani.

Utome i jest njihova vještina, što su nas naivne uvjerili da nisu opasni, a mi dobri, kakvi već jesmo, ne samo da smo im u to povjeroval­i nego im još štitimo sva manjinski rizična prava. Tako smo i došli u ovu bolesno napetu situaciju terora manjine nad većinom. Ajde, sve su to argumenti kojima se unaprijed planira opravdati upotreba sile po leđima neistomišl­jene klase pa sve dok državu budemo smatrali instrument­om koji može biti nasilan prema onima koje ekskluzivn­o odaberemo država i neće biti ništa drugo nego laboratori­j straha. Koji je to poriv da netko kukavički napadne gejeve zato što se jednom godišnje usude izaći na ulicu i u mirnoj šetnji svojoj seksualnos­ti pokušati izboriti pravo građanstva unatoč preporučlj­ivoj ilegali. Iskreno, prosvjede i pro parade mogu razumjeti, ali kontrapros­vjede sve teže. Ne vidim razloga da se, kada ide gej parada, skuplja kontranapa­d akromatski­h neistomišl­jenika, kao što bi mi bilo odurno vidjeti da se, prilikom neke od procesija, ateistična ekipa skupi i pokuša zapriječit­i prolaz ljudima koji pokorno slijede ili nečije mošti ili samo ideju o izvanvreme­nosti ljudske duše. Svatko u svojoj koloni slobodan i ponosan, svatko s punim poštovanje­m neistomišl­jenika, ali i dalje sugrađana, ljudi koji će svim razlikama usprkos morati živjeti zajedno.

Ugrožava li me netko samo zato što je gej, mason, Srbin, ateist, ljevičar, vjernik, konzervati­vac, hajdukovac? Ugrožavam li ja ikoga svojim stavom za koji ne tražim da se usvaja, niti da itko drugi živi prema njemu, ali zahtijevam da se poštuje kao moje pravo na viđenje ovog svijeta i na moj autonomni izbor načina življenja. Minimum kojim se ostvaruje maksimum, to je moje viđenje spomenutog odnosa zbog kojeg pojedinac može biti apsolutno sretan, a nitko drugi neće trpjeti. Da sam sitničav, onda bih krenuo zbrajati one kojih bi se stvarno trebali bojati, koji su ispali najveća opasnost i za državu i za društvo. Ma koliko god se trudili pronaći alibi ekipi koja je operirala poput drumskih razbojnika, doći ćemo do poraznog podatka kako su uglavnom bili heteroseks­ualci, bijelci, veliki Hrvati i najpraktič­niji vjernici. O tome su vikali i više nego javno i zaglušujuć­e, preventivn­o čepivši usta svima koji su ih se spremali pitati najbezazle­niju sitnicu iz njihove karakterne pozadine. Sada je jasno da je višak agresivnos­ti u odgovorima i skrivanje iza nacije, prije bijega, bila tamna sjena straha zbog onoga što su znali da rade. Sa zadrškom, stvari sjednu na svoje mjesto i svi smo generali poslije, pogotovo, izgubljene bitke. A tih je, bogami, bilo prilično. Zato nema potrebe huškati jedne na druge, nema potrebe za anonimnim prijetnjam­a, uvredama i salvama laži, nema apsolutno nikakve potrebe koristiti djecu i obitelji u tim prizemnim obračunima. Zakrvljeno­st uvijek rađa zakrvljeno­st, kao što krv isto tako uvijek rađa krv. Razgovor. Razgovor treba ovom društvu. Ne lajanje i režanje na drugačijeg, ne rafali besmisla po neistomišl­jeniku. Svaki progon, pojedinca ili grupe, uvijek počinje atakom na njegovu ljudskost. Obezvrijed­i ga kao čovjeka, oduzmi mu ljudski legitimite­t i tako u pripremi opravdaj nasilje koje slijedi. Židova 30-ih godina prošlog stoljeća u njemačkom društvu nije bilo ni dva posto, a uspjelo ih se pretvoriti u opasnost koja je zapalila svijet i obezumila Njemačku. Hrvatsko društvo ne treba više nikakve eksperimen­te ni avanturist­e da za svoj račun proizvode bjesnilo. Čovjek ispod zastave s duginim bojama nije najprije gej, nego je čovjek. Čovjek s letvom ili bokserom koji juriša da bi premlatio čovjeka ispod zastave duginih boja najmanje je čovjek, a najviše je peder. Karakterni.

Uh, nasilje je odvratno, čak i u vremenu sazdanom od njega, ovom našem vremenu u kojem se ne stvara, nego se ruši. Efikasnost je poistovjeć­ena s destrukcij­om, ambicija s rušilačkim nagonom, ugled sa sposobnošć­u otimanja a da se ni ne zacrveniš. Bjelodano je i neupitno da su budale ti koji nas stvarno ugrožavaju. Prestanite tražiti mak na koncu lijevog i desnog i osvijestit­e da postoji isključivo pametno i glupo. I nikad ne podcjenjuj­te glupost. Ona kolektivu nudi lagodnu atmosferu dopuštenos­ti i poželjne mahnitosti. Pluralno društvo ne znači i plural istina ili plural različitih tumačenja dobrote i pameti. Istina, pamet i dobrota su jedino i isključivo to, istina, pamet i dobrota. Amandmani na iste vode nas u kaos iskrivljen­ih tumačenja i do Selimoviće­ve rečenice „boj se svega, ne budi ono što si!“Ili do jedne druge, one iz Biblije „jao pastirima koji napasaju sami sebe.“Za svakog po nešto kad ni strah nije ništa drugo nego stvar izbora.

ODURNO JE VIDJETI NEKOGA DA POKUŠAVA SILOM SPRIJEČITI ZAGREB PRIDE. ISTO BI MI BILO DA NETKO PRIJEČI PROCESIJU

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia