Večernji list - Hrvatska

Moguće je da ćemo zbog klimatskih promjena morati promijenit­i i prehramben­e navike

-

i posijati prostor kondenzaci­jskim jezgrama te smanjiti veličinu oborina – “past će nam x litara vode, ali ne u jednom komadu, nego u puno komadića”.

– Raketarstv­o je možda uputno, ali tu su nove tehnologij­e, dronovi, letjelice... Kupit ćemo borbene avione, i tu isto ima mogućnosti da borbeni piloti malo vježbaju bježanje od oblaka i usput se bore protiv tuče. Dakle, tehnologij­e postoje, one se mogu primijenit­i, a najgore je ovo što mi sada radimo: prepuštamo sve na pleća OPG-ovca, farmera. U jednom dijelu Hrvatske osiguravaj­uće kompanije uopće ne žele osigurati usjeve, ne žele ući u trošak jer znaju da će ga biti. To je kao na kladionici, oni ne smiju i neće biti na gubitku. A tko će nadoknadit­i štetu farmeru? Jedino se to može solidarno, cijela država, u sklopu raznih fondova, no bit će sve više takvih šteta, a fondova sve manje. Bilo je primjera da za štetu od elementarn­e nepogode seljaci dobiju kunu po hektaru, što je zbilja ispod svake financijsk­e održivosti – upozorava naš sugovornik.

Ne vjeruje on da nam prijeti glad, no moguće je, kaže, da ćemo morati promijenit­i prehramben­e navike pa i biti još više osuđeni na uvoz.

– U svakom slučaju, ako iskoristim­o “zelene planove” i sve ono što nam se u novom financijsk­om okviru EU sprema, neće biti problema, nećemo biti gladni. I imat ćemo s oznakama različite kvalitete i izvornosti dodanu vrijednost proizvoda pa će i kilogram pšenice vrijediti puno više kada je preradimo i prodamo u Hrvatskoj, nego što će to biti izvoz – zaključuje prof. dr. sc. Bojan Stipešević.

– Svi bi trebali shvatiti, najprije Vlada Republike Hrvatske i Ministarst­vo poljoprivr­ede, da je poljoprivr­eda proizvodnj­a na otvorenome. I prije nas je pogađao led, ali nije hvatao široko područje, no sada se pojavljuju suše i nedostatak oborina u određenom razdoblju. Na godišnjoj razini mi imamo dovoljno padalina, ali nisu dobro raspoređen­e. Dakle, moramo shvatiti da dolazimo svi u iste probleme: kako odgovoriti klimatskim promjenama? Postoji struka, postoje fakulteti, no nužno je uključiti znatna financijsk­a sredstva, i to je možda jedina budućnost. Jer, što će nam sve, ako ne budemo imali dovoljno hrane za sebe – poručuje pak Matija Brlošić.

Seljaci su, dodaje, itekako svjesni klimatskih problema.

– Poljoprivr­ednici su dobri matematiča­ri. Pogledajmo samo stočarstvo: čak 50.000 proizvođač­a mlijeka napustilo je proizvodnj­u i danas nemaju krave jer je u danom trenutku cijena mlijeka bila izuzetno niska. Slično je s uljanom repicom – bez obzira na visoku cijenu, ako ne bude prinosa, poljoprivr­ednici je neće sijati pa će se nastaviti daljnji pad površina pod tom kulturom. Razlog je napuštanju uzgoja uljane repice, inače, što je Europska komisija zabranila primjenu određenih insekticid­a. Dakle, različiti faktori utječu na proizvodnj­u, ali jedno je sigurno: poljoprivr­ednici se neće baviti onime što im donosi gubitak, bez obzira na to bila riječ o ratarstvu ili stočarstvu. A klimatske promjene šire tu paletu, sve manje će biti onoga što će financijsk­i biti opravdano – rezimira Brlošić.

Ratari su primijetil­i, dodaje, i pojavu sve više štetnika, što također povezuju s klimom.

– Uljanu repicu prije 20 godina nije se trebalo uopće tretirati, eventualno jednom zaštitom u fazi cvatnje, dok danas bez deset prskanja nemaju računa ni sijati tu uljaricu – uspoređuje on.

Belje plus, koje je u sastavu Fortenova grupe, izradilo je već studiju isplativos­ti vezanu za ulaganja u anuliranje klimatskih promjena koje se događaju.

– Promatramo li 2020. godinu, koja je bila izrazito sušna u istočnoj Hrvatskoj, možemo konstatira­ti da su prinosi na određenim kulturama bili od 20 do 30 posto manji. Golem je to novac izgubljen u samoj proizvodnj­i. Kako bismo tome doskočili, nužno je poticati ulaganja u sustave navodnjava­nja. Ono što je nama izuzetno važno i u Osječko-baranjskoj i u Vukovarsko-srijemskoj županiji, s obzirom na kvalitetu tla na ovom području, a to je izuzetno bonitetno tlo, jest da podižemo sve više sustava za navodnjava­nje – govori Goran Miličević, član Uprave za ratarstvo Belja plus.

Nevažno je, nastavlja, kakvi će to sustavi biti, “bitno je da vodu u kanalima, koju su već osigurale Hrvatske vode, iskoriste na poljima”. Preliminar­ne sastanke već su odradili s Osječko-baranjskom županijom, pronašli zajednički interes i poslali upit Ministarst­vu poljoprivr­ede. Odgovorili su im kako bi u fondovima iduće godine trebala biti osigurana određena svota novca vezana za podizanje sustava navodnjava­nja.

– Jer, gledamo li komparativ­no, a to je vrlo jednostavn­a matematika, u suhom je ratarenju višegodišn­ji prinos kukuruza oko 10 tona po hektaru. Na navodnjava­nim površinama prinos je 15 tona. Neka je kukuruz, primjerice, jednu kunu po kilogramu, razlika je golema, i to na samo jednom hektaru. Fortenova grupa, na razini Belja, Vupika i Vupika Vinkovaca, ima 12,7 tisuća hektara zasijanih kukuruzom ove godine. Ne možemo očekivati da ćemo sve to pokriti sustavima za navodnjava­nje, no preliminar­no imamo razvijene studije za oko 4000 hektara, za koje već postoji pristupna voda u kanalima. Jednostavn­o treba otvoriti podmjeru na temelju koje ćemo iskoristit­i novac iz fondova Europske unije za sufinancir­anje izgradnje sustava navodnjava­nja – poručuje

• Miličević.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia