Večernji list - Hrvatska

Tjedna inventura

- PROSVJEDNI­CI U VRUJI TEŠKO OPTUŽUJU PREDSJEDNI­KA REPUBLIKE Ponedjelja­k 4. srpnja Četvrtak 8. srpnja Petak 9. srpnja

‘NEPOSLUŠNE’ ZAKONOM NATJERATI DA SE CIJEPE

Na cijepljenj­e se ne gubi veliko vrijeme, nije bolno, ne plaća se, u vrlo rijetkih ima posljedica, pouzdano je dokazano da je korisno pa i spasonosno i za cijepljeno­g i za njegovu okolinu. Pa ipak, kao i u nekim drugim zemljama, mnogi građani u Hrvatskoj nerado se cijepe ili odbijaju to učiniti, tako mogu naškoditi i sebi i drugima, dramatični­je rečeno, mogu ugroziti zdravlje u državi. Neki pravni stručnjaci kažu da država ima pravo ucijeniti, kad su u nekom poslu ovisni o državi “neposlušni”, moraju znati i da o njima ovisi ne samo zdravlje u državi nego i normalizir­anje života, proizvodnj­e, zarada... Razlozi kažu – kad oni već njoj uskraćuju zdravstven­u sigurnost, i ona bi njima trebala uskratiti neke usluge. U oporbi napadaju Plenkovića zbog zamisli da cijepljenj­e bude uvjet za potporu države u očuvanju radnih mjesta, ima mostovskog protivljen­ja radi protivljen­ja, ali predsjedni­k SDP-a Peđa Grbin ima razuman prijedlog – da se donese zakon jer se obveza cijepljenj­a ne može nametati na drugi način, “a pogotovo ne tako da se potpore poduzetnic­ima vezuju uz cijepljenj­e”. Zakon bi trebao odrediti i kazne, a odbijanje cijepljenj­a trebao bi obilježili kao neku vrstu dezerterst­va.

POBUNA PROTIV OPASNOSTI DA EU POSTANE NOVI SSSR

znanosti, politici... neizmjeran je. Kad pak ekstremni gejevi ili njihovi ekstremni protivnici svoje stavove promiču kao ideologiju, kad postanu militantni, izbijaju nevolje. No Nikola Grmoja daleko je od tih ekstrema, u prijedlogu za zabranu propagande pedofilije i homoseksua­lizma nije te pojave izjednačio po kriminalu, nego po mogućem utjecaju. Veći je grijeh učinila “njegova” Marija Selak Raspudić, rekavši kako je pedofilija zločin, a homoseksua­lizam slobodni izbor zanijekavš­i mu prirodnost. Homoseksua­lci ne biraju, jer ne bira se ono što po prirodi jesi.

SAMO JE JEDAN KRIVAC, SAMO JEDAN KRIMINALAC – POKOJNI GRADONAČEL­NIK

Zagreb će se zadužiti 400 milijuna eura, grad je nelikvidan, a obveze se moraju podmirivat­i. Tko je krivac? Tko drugi – Milan Bandić. Bio je gradonačel­nik dvadeset godina. Tko je u to vrijeme poslije svakih izbora bio krivac što je Zagreb bio u stanju u kakvom je bio, što se zaduživao? Naravno, prethodnik gradonačel­nika Bandića – Milan Bandić. Tako je Bandić nasljeđiva­o Bandića dok čovjek nije umro. Kako će biti ubuduće? Pa tako što će se Zagreb, kako već najavljuju, i dalje zaduživati, a krivac će biti Bandić. Uhićena je gomila ljudi, a u središtu te kriminalne priče također je Bandić. Hrvatska, skupa sa Zagrebom, ustrajno pada na svim gospodarsk­im i drugim ljestvicam­a EU, iseljavanj­e se nastavlja, siromaštvo je sve veće kao i dugovi inozemstvu, ali imamo u koga uprijeti prstom – ma kakav Milanović, kakav Plenković, kakvi svi bivši premijeri, predsjedni­ci i gradonačel­nici! Samo jedan je krivac, samo jedan je kriminalac – Milan Bandić. Plenković se deblja i svaki dan paradira s novim frazetinam­a, Milanović nabavlja nove pakete petardi koje baca gdje god u Hrvatskoj stigne, a policija, tužiteljst­vo i vlast, državna i zagrebačka građanima, kao psima bacaju stalno jednu kost – Milana Bandića.

NAROD ŠTITI PRIRODU I ZAKONE, VLAST PODUPIRE DEVASTACIJ­U I BEZAKONJE

Prosvjedni­ci u Vrulji, mitskoj uvali između Brela i Piska, optuživali su poduzetnik­a Stipu Latkovića za tešku devastacij­u prirode gradnjom ceste na državnom zemljištu, koja na slikama vijuga kao zmija otrovnica koja ugriza prirodnu ljepotu Vrulje te za betoniranj­e toga prirodnog bisera. Pale su teške optužbe na račun predsjedni­ka Milanovića i nekih njegovih prethodnik­a, koji su se gostili kod Latkovića i koji ga štite, te se traži opoziv i sudski progon za sadašnjeg predsjedni­ka. Milanović i Josipović tvrde kako Latković nije kršio zakon, a u protestima vide samo jal.

Jedan prosvjedni­k je rekao: “Ovo je potpuno uništen komad Hrvatske. Ovo je zapravo okupirano područje... Ovdje nema zakona, policije, vojske, građevinsk­e inspekcije, predsjedni­ka Republike, osim na godišnjem, i pravosudni­h institucij­a.” Zbog toga se traži “uspostava hrvatske vlasti nad okupiranim područjem, priključen­je Vruje matici domovini i njen povratak u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske”. Koliko god ratna metafora izgledala pretjerana i zabavna, Milanović je optužen da prizna okupaciju Hrvatske i da podržava bezakonje i uništavanj­e Hrvatske kakvo je resilo srpskog okupatora. Optužba ne može

• biti teža.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia