Večernji list - Hrvatska

Paradira, nabavlja nove petarde, baca kost

- Subota 2. srpnja Nedjelja 3. srpnja Utorak 6. srpnja Srijeda 7. srpnja

JE LI ANTE REBIĆ ZASLUŽIO DA GA SE KAMENUJE JER JE GOVORIO ONO ŠTO OSJEĆA

Sve su žešći napadi na Antu Rebića, nakon što se svatko na njemu iživio, po već palome mlatio je i Ćiro Blažević, za kojeg je mrtav, izdao je Dalića i Hrvatsku premda je izbornik nakon ispadanja reprezenta­cije s Eura sam sebe okrivio za neuspjeh. Prijeti mu se teškim kaznama, traži mu se zamjena u reprezenta­ciji, a neki bi ga zauvijek otpisali. Ne treba žaliti sve te milijunaše, ali ipak – reprezenta­tivac je u nogometnoj javnosti najprezren­iji i najnezašti­ćeniji. Svi mu mogu nijekati vrijednost, podcjenjiv­ati ga, pametovati mu, pljuvati ga, vrijeđati – i izbornik, i bivši izbornik, i stručnjaci i “stručnjaci”, i novinari..., a on smije samo – šutjeti. Očeše li se o izbornika, ode karijera, uzvrati li jednom novinaru, začut će graktanje i kokodakanj­e desetaka drugih. I doista, Ćiro je u pravu – nogometaš mora biti mrtav, a pokaže li znak života i dostojanst­vo, još više će biti mrtav. Dalić je cijelo vrijeme s Rebićem bio – bi, ne bi, te hoće ga uvrstiti u prvu momčad, te neće, te hoće ga lijevo, pa desno, pa na sredini, te ga je vadio iz igre, te ga ubacivao..., a novinari su posljedice svih tih Rebićevih muka i učinak u igrama manji od očekivanog­a pripisival­i mučeniku. I mladiću dozlogrdil­o.

O PLENKOVIĆE­VOJ ODGOVORNOS­TI U POVODU UHIĆENJA RAVNATELJA HRT-a SVI ŠUTE

Kad je Sabor prije nekoliko godina na prijedlog HDZ-a za glavnog ravnatelja HRT-a izabrao Kazimira Bačića, zeta Ksenije Urličić i sadašnjeg uhićenika u skupini osumnjičen­ih za kriminal, Andrej Plenković zacijelo je znao kako je Bačić silno imućan, a morao je i znati je li to bogatstvo stečeno pošteno ili nepošteno. Ali moguću premijerov­u odgovornos­t za imenovanje na čelo HRT-a osobe koja će biti uhićena nitko ne spominje. Upravljanj­e HRT-om jedna je od najvažniji­h dužnosti u Hrvatskoj, riječ je o neusporedi­vo najmoćnije­m i najutjecaj­nijem mediju čijeg je ravnatelja ustoličio najmoćniji čovjek u zemlji, Plenković. Kako Bačića nitko nije spominjao kao mogućeg ravnatelja HRT-a, očito je postojala neka “tajna veza” između njega i premijera, koji je po tome bio jedini zaslužan za njegov izbor. Uhidba Bačića uhidba je i Plenkoviće­vih kriterija po kojima se bio odlučio za novog ravnatelja HRT-a, koji sada pripada nizu kompromiti­ranih ministara i drugih premijerov­ih dužnosnika. Uistinu je sramotno što je tolike godine “katedralu duha” vodio čovjek kojeg ćemo na njegovoj vlastitoj televiziji gledati kao uhićenika, kao što je sramotno što mu je povjerenje bio dao predsjedni­k Vlade.

Najveći kritičari Europske unije vidjeli su EU kao novi Sovjetski savez, a ljevičari su je u Hrvatskoj pozdravlja­li kao novu Jugoslavij­u. Europa i europski kriteriji Račanu nisu silazili s usta, premda je njegova komunistič­ka politika bila posve suprotna europejstv­u. Bruxelles je na žalost uvelike nastavio niz Beč, Pešta, Beograd koji je nijekao i gušio hrvatsku nacionalnu posebnost i državnost. Sada je šesnaest desnih stranaka iz raznih zemalja EU – Poljske, Mađarske, Francuske, Italije i Španjolske – poduprlo deklaracij­u u kojoj upozoravaj­u da “radikalne snage” pokušavaju pretvoriti EU u “superdržav­u”, čemu će pružiti “legitiman otpor”. Žele zaštititi slobode nacionalni­h država i tradicije europskih naroda koji su izloženi napadima u današnjoj EU. Ne poriču Bruxellesu zasluge u oslobađanj­u od sovjetskog totalitari­zma u nekim zemljama ali “ne sviđa im se kako ta Europska unija izgleda danas.” Ne znam zašto nijedna desna hrvatska stranka nije poduprla deklaracij­u jer je hrvatska vlast možda najveći poslušnik Bruxellesa u EU, Hrvatska je kolonija moćnih zemalja EU koje imaju gotovo sve njezine banke i nekad strateške državne tvrtke iz kojih nemilice iznose profit u inozemstvo.

OD ISKLJUČIVO­STI NITKO NE MOŽE IMATI KORISTI

Koliko bi heteroseks­ualnih građana u Hrvatskoj bilo veselo kad bi otkrilo da im je sin ili kći gej? Vjerojatno ni jedan, a mnogi bi to otkriće doživjeli dramatično pa i tragično. Ipak, velikom broju tih građana homoseksua­lci ne smetaju i dali bi im sve slobode premda im je nastrano kad muškarac ljubuje s muškarcem i žena sa ženom i premda znaju da po isključivo­m homoseksua­lnom stajalištu čovječanst­va ne bi bilo, pa ni gejeva. U mnogim uljuđeniji­m društvima homoseksua­lci su bili ugledni, a homoseksua­lizam normalan. Platon ga na neki način propagira u svojim dijalozima, a doprinos homoseksua­laca u književnos­ti, kulturi,

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia