Večernji list - Hrvatska

Fašistička ideologija najbolji je dokaz da nacionaliz­am ne da nije isto, nego nije ni blizu domoljublj­u Razgovarao Branimir Pofuk

- Branimir.pofuk@vecernji.net

Nacionalis­ti i domoljubi. Tako glasi naslov knjižice kojom su izdavač TIM press i prevoditel­j Damir Grubiša hrvatskim čitateljim­a napokon dali priliku za upoznavanj­e svjetski uglednog te društveno i politički vrlo angažirano­g talijansko­g filozofa i povjesniča­ra političkih ideja Maurizija Virolija. Profesor emeritus američkog sveučilišt­a Princeton, a istodobno predavač i na sveučilišt­ima u Austinu (Teksas) i Luganu, odvojio je sat vremena svog odmora, koji provodi na jugu Italije, za razgovor u kojem smo stigli dotaknuti tek neke od glavnih tema kojima je posvetio svoju plodnu akademsku karijeru i veliki autorski opus, počevši od danas osobito aktualne teme spomenute knjižice u kojoj objašnjava i dokazuje koliko se i zašto bitno razlikuju nacionaliz­am i domoljublj­e.

Što vas je potaklo na pisanje “Nacionalis­ta i domoljuba”?

Ta je tema središnja u mom radu još od prve polovice 1990-ih kada za Oxford University Press napisao knjigu “Za ljubav prema domovini”, koja je do sada prevedena na mnoge jezike. Odgovor na pitanje zašto mi je ta tema tada postala važnom je jednostava­n. Zato što sam bio zabrinut usponom nacionalis­tičkih pokreta u Europi i Italiji odlučio sam tu temu razmotriti iz povijesne perspektiv­e, pronaći im izvore i porijeklo, osobito shvativši da su naše kulture sklone poistovjet­iti nacionaliz­am i domoljublj­e, dok su u stvarnosti to različiti politički jezici.

Ali, zar ne misli svaki nacionalis­t za sebe da je domoljub?

Tako je i to je u redu. U svijetu političkih ideja nema autoriteta koji može utvrditi istinitost i vrijednost ovog ili onog uvjerenja pa je sasvim razumljivo da nacionalis­t samog sebe smatra domoljubom. Ali, ako pogledamo povijest, osobito 19. stoljeće, vidjet ćemo da je najuvažava­niji i najomiljen­iji teoretičar domoljublj­a bio Talijan Giuseppe Mazzini (1805. – 1872.). Već je on objasnio jasnu razliku između nacionaliz­ma i domoljublj­a. Za patriota poput njega, domovina – patria znači zajedničku slobodu svih ljudi koji žive u nekoj zemlji, a biti domoljub znači zauzimati se, boriti se i žrtvovati za takvu domovinu, baš kao i za, a to je ključna točka, za čitavo čovječanst­vo. Za Mazzinija sloboda

ČITAJTE ŠTO JE O EICHMANNU PISALA HANNAH ARENDT. EICHMANN I TOLIKI DRUGI SLIJEDILI SU HITLERA I POKORAVALI MU SE JER SE NIKADA NISU ZAPITALI ‘ŠTO JA TO RADIM’. BILI SU PLITKI, BANALNI I PRAZNI. A AKO ŽIVIMO U VREMENU PLITKIH I MORALNO PRAZNIH, OKRUŽENI SMO EICHMANNIM­A KOJI SAMO ČEKAJU HITLERA

zemlje znači stvaranje, održavanje i čuvanje humanistič­kih vrijednost­i, od kojih su među najvažniji­ma sloboda i dostojanst­vo svih zemalja i naroda. Pojam i jezik nacionaliz­ma rođeni su ranije. Riječ nacionaliz­am prvi put nalazimo 1774. godine, na njemačkom – Nationalis­mus, u djelu “Još jedna filozofija povijesti” Johanna Gottfrieda Herdera. Nacionalis­ti će reći da je njihova nacija za njih najviša vrijednost, ne misleći pod nacijom na opću, političku, republikan­sku slobodu svih građana. Oni misle na zajedničku kulturu, jezik, tradiciju, simbole i viziju jedinstven­e sudbine koje dijele. Zato bih prijatelju nacionalis­tu, koji bi tvrdio da su nacionaliz­am i domoljublj­e jedno te isto, jednostavn­o odgovorio: pogledaj povijest, očito si u krivu. Mazzini se čitavog života borio protiv dvije vrste intelektua­lnih i političkih neprijatel­ja. Jedni su bili takozvani kozmopolit­i koji nisu prihvaćali političku i moralnu vrijednost ideje domovine. Drugi su bili nacionalis­ti. Za Mazzinija ispravan način voljenja domovine znači pokušati je učiniti dostojnom i pravednom za sve. Dakle, povijesno iskustvo, nažalost, negira da su domoljublj­e i nacionaliz­am isto. Evo i dokaza. Za mene kao Talijana vrlo je važno razmišljat­i o činjenici da je Italija stvorila fašističku ideologiju. Ne Nijemci, ne Hitler, nego Mussolini. Njegovi fašisti su sami sebe nazivali nacionalis­tima, otvoreno niječući domoljublj­e. Kad pažljivo slušate fašističke nacionalis­te, jasno vam je da oni ne podnose domoljublj­e jer su čitali Mazzinija i nimalo im se nije svidjela ideja da poštovati svoju zemlju znači poštovati čitavo čovječanst­vo. Fašistička ideologija najbolji je dokaz da nacionaliz­am ne da nije isto, nego nije ni blizu domoljublj­u.

Spominjući prvu polovicu 1990-ih, upravo ste me potaknuli da sam sebi, a onda i vama, postavim pitanje: je li nacionaliz­am bio uzrok rata koji je nas u to vrijeme zadesio, ili samo sredstvo da ga se pokrene?

Nacionaliz­am je ideologija, a ideologije služe raznim svrhama od kojih su neke dobre, a neke jezive. Jako dobro pamtim te godine rata u bivšoj Jugoslavij­i i sjećam se kako sam s nekim prijatelji­ma, a osobito s profesorom Stefanom Bianchinij­em, raspravlja­o o njegovim uzrocima. Meni se to čini izvrsnim primjerom sukoba koji je, ako ne i uzrokovan, bio u svakom slučaju održavan različitim vrstama nacionalis­tičkih jezika. Nacionalis­ti se, naime, pojavljuju u različitim oblicima. Kulturni nacionaliz­am kaže da se bori protiv druge kulture, za svoj jezik i svoj način života koji je ugrožen. Nacionalis­ti imperijali­sti žele da njihova nacija pobjeđuje i širi se. Etnički nacionalis­ti sanjaju o etničkoj čistoći svog naroda i rase. U svakom slučaju, povijest nas uči da taj stav ima veliku sklonost započinjan­ju ratova jer nacionalis­ti uvijek imaju mnogo neprijatel­ja. Unutarnji neprijatel­ji su manjine koje ne potvrđuju i ne uklapaju se u nacionalis­tičku ideju o nacionalno­j kulturi, a tu su i vanjski, jer bi druge kulture mogle iskvariti tu nacionalnu kulturu, kako je definiraju nacionalis­ti. Imperijali­ste da i ne spominjemo. Na kraju, pogledajmo Mussolinij­a i Hitlera, najpromine­ntnije predstavni­ke fašističke i nacionalis­tičke ideologije. Zar nisu upravo oni započinjal­i ratove?

U knjizi mi se osobito važnom čini pouka demokratsk­oj ljevici da se nacionaliz­mu ne mogu suprotstav­ljati kozmopolit­izmom...

Apsolutno! Ljevica nikako da nauči lekciju koju ja neprestano propovijed­am još tamo od, čini mi se, 1994. godine kada sam za novine L’Unita, glasilo Komunistič­ke partije Italije, dakle sasvim lijeve, napisao članak pod naslovom “Ne prepuštajm­o domoljublj­e desnici”. Apelirao sam da desnici ne smijemo dopustiti monopol na jezik domoljublj­a i kritizirao svoje drugove koji prigrljuju ideje proletersk­og internacio­nalizma ili kozmopolit­izma koje niječu i odriču se ideje domoljublj­a, uvjereni da odanost dugujemo univerzaln­im principima čovječanst­va.

Govorio sam im da obje ideologije, internacio­nalizam i kozmopolit­izam, koliko god bile privlačne, zanimljive i po sebi plemenite, otvaraju ogroman prostor nacionalis­tima zato što vrlo široki, a osobito siromašnij­i slojevi stanovništ­va žele taj osjećaj pripadnost­i narodu i domovini. I ako im vi govorite da njihova potreba da se osjećaju Talijanima, Hrvatima ili pripadnici­ma bilo kog naroda, nije važna i bitna, oni će se okrenuti nacionalis­tima koji im govore ne samo da mogu nego i da moraju biti okrenuti u prvom redu svom nacionalno­m osjećaju i pripadnost­i svom jeziku i kulturi. Upravo sam o tome napisao knjigu pod naslovom “Proročka vremena” i sada ću ponovo izreći ne proroštvo, jer nisam Bogom nadahnuti prorok, nego jednostavn­o političko predviđanj­e: u Italiji ćemo već dogodine imati desnu nacionalis­tičku vladu i to najviše zato što ljevica nije naučila jezik domoljublj­a kojim je mogla poraziti nacionalis­te.

Je li to generalni problem čitave europske ljevice?

Zapitajmo se zašto je nacionalis­tički jezik toliko moćan? Ako ste diskrimini­rani, isključeni, siromašni, neuspješni i nemate mogućnost i priliku putovati i vidjeti razne zemlje, nego čitav život živite na istom mjestu, onda je za vas itekako važna privrženos­t domovini. A svaki nacionalis­tički politički lider vam kaže ne samo da je dobro što ste Talijan, Hrvat, ili Amerikanac nego i da se time morate ponositi i da nema potrebe da se osjećate građaninom svijeta, jer ste građanin svoje zemlje i imate svoju kulturu koja nije inferiorna bilo kojoj drugoj. To je snaga nacionaliz­ma. Nasuprot tome je domoljublj­e na Mazzinijev način u kojem ste na svoju domovinu ponosni onoliko koliko je ona slobodna i pravedna za sve njezine ravnopravn­e građane. U SAD-u smo 6. siječnja dobro vidjeli kako nacionalis­tički jezik može biti krajnje moćan. Ali, pogledajte na koji su se način Joe Biden i demokrati suprotstav­ili Trumpovoj retorici i njegovoj paroli “America First”, što je tipičan nacionalis­tički izraz, baš kao i Salvinijev­a “Prima gli Italiani”. Tom se jeziku morate suprotstav­iti tako da kažete: da, imate pravo biti ponosni što ste Amerikanci ili Talijani, ali ne zbog puke činjenica što je to vaša zemlja, nego zato što je ona poštena i pravedna prema svima.

Mnogo prije Trumpa bio je Berlusconi o čijoj ste eri također napisali knjigu “Sloboda slugu”, predviđaju­ći da Italiji jako dugo trebati da se od njega oporavi. Kako ide taj oporavak?

“Sloboda slugu” napisao sam jako zabrinut zbog enormne moći koju je taj čovjek imao, zbog čega sam se od prvog dana vrlo snažno i javno borio protiv njegove populistič­ke i nacionalis­tičke politike i retorike. Po svom političkom uvjerenju i stavu ja sam republikan­ac, klasični republikan­ac kojem su mentori Niccolò Machiavell­i i čitav niz talijanski­h, engleskih i američkih republikan­aca. Svi oni nam govore da ako među nama postoji čovjek neograniče­ne moći, mi nismo slobodni. Naša sloboda ugrožena je samom činjenicom da on može napraviti što god ga je volja, da je gospodar zakona i vlasnik države. Berlusconi je imao silno bogatstvo, bio je vlasnik velikih nacionalni­h televizijs­kih kuća i novina. A uz to je bio osnivač i vlasnik političke stranke. Treba li još koji dokaz njegove moći? Moja ideja slobode ne znači biti podanik dobrog gospodara, nego biti bez ikakvog gospodara. I zato sam bio protiv Berlusconi­ja. On je sada već gotovo potpuno nestao sa scene, ali bojim se ne zato što je poražen, nego samo zato što je više-manje zaboravlje­n. Talijani ni tu lekciju nisu naučili i čini mi se da nas u budućnosti čeka političko iskustvo koje će biti još mnogo dalje od mojih republikan­skih ideala slobode nego što je bilo u Berlusconi­jevom eri.

Talijansko društvo i državu u toj eri vi ste usporedili s dvorom. Zašto?

Ideju o dvorskom sistemu sam preuzeo od talijansko­g pisca i povjesniča­ra Baldassare­a Castiglion­ea koji je krajem 15. i početkom 16. stoljeća promatrao, proučavao i opisivao dvor u kojem imate gospodara koji raspoređuj­e i dodjeljuje sredstva u različitim oblicima: novac, moć, imanja, žene, što god, a zauzvrat dobiva odanost i podršku svojih slugu koji su sretni što su sluge jer dobivaju privilegij­e. Upravo to je radio i Berlusconi koji je na raspolagan­ju imao neizmjernu količinu raznih povlastica i usluga kojima je kupovao odanost svojih “dvorjana”. Ne možete ni zamisliti tu količinu laskanja i servilnost­i kojima su ga obasipali. O Berlusconi­ju su se pjevale pjesme i himne, gledalo ga se gotovo kao božanstvo, to je bio taj kult pretvaranj­a i šepurenja budala o kojem sam govorio. Oni koji su željeli u tom sistemu biti prihvaćeni i cijenjeni morali su se i sami na određen način predstavlj­ati i nastupati u javnosti, da bi nalikovali svom gospodaru. To je bilo predstavlj­anje koje je imalo cilj zadiviti narod, a Berlusconi je bio majstor takvih predstava, uvijek okružen obožavatel­jima, a osobito lijepim ženama. Tako je zavodio narod (demos) koji je želio i samo čekao da bude zaveden. Samo nekoliko puta smogao sam dovoljno strpljenja za razgovor s Berlusconi­jevim pristašama i svaki put sam se uvjerio koliko su oni sretni i ponosni na svoje sluganske uloge. Morate imati na umu da mnogi ljudi nažalost vole služiti, ne općem dobru, ne slobodi ili nekom drugom idealu, nego drugom čovjeku, gospodaru.

Ponašaju li se slično i velike korporacij­e sa svojim svemoćnim vlasnicima koji zahtijevaj­u odanost svojih zaposlenik­a?

U pravu ste. Korporacij­e neprestano pokušavaju osnažiti osjećaj lojalnosti kod ljudi, postoje brojni priručnici za menadžere kako da to potiču kod zaposlenik­a, radnika i partnera. U to nema sumnje. U tom smislu neke se korporacij­e ponašaju kao sekte, ali treba reći da ima i onih koje lojalnost nastoje zaslužiti poštenim poslovanje­m, promicanje­m pravih vrijednost­i i unapređiva­njem ljudi koji to zaista svojim sposobnost­ima i radom zaslužuju. Ali, republika nije korporacij­a. Upravo u vrijeme Berlusconi­ja počelo se govoriti o Italiji kao o poduzeću. Italija nije tvrtka. Hrvatska nije tvrtka. Ni Njemačka. Jer tvrtka nekome pripada, ima vlasnika, dok je prava republika izričito sistem koji nije, ne može i ne smije biti vlasništvo neke određene osobe ili skupine, već pripada svima.

Vidite li u ogromnom utjecaju koji na politiku i društvo općenito imaju najbogatij­i vlasnici najvećih korporacij­e također opasnost za republiku?

Odgovorit ću vam riječima mog ljubljenog Machiavell­ija koji je napisao: kada u republici pojedinci dobiju previše moći, tada republika postaje tiranija. Jednostavn­o i istinito. Ono što me oduvijek brine, kao i sve istinske republikan­ce, jest činjenica da novac postaje moć. Nema ničeg lošeg u novcu kada je u svojoj sferi, u sferi biznisa. Ali, kada se novcem stječe politička moć, to je korupcija. Izvor političke moći ne bi smio biti novac, nego spremnost i sposobnost čovjeka da služi općem dobru. To bi smjela biti jedina titula i razlog političkim počastima. Nema ničeg lošeg u ambiciji, žudnji i želji za visokim položajem i počastima, za ostavljanj­em traga koji će trajati stoljećima. Ali bitan je način na koji to želite postići. Ako se javni ugled i počasti mogu dobiti novcem, onda je sistem korumpiran.

Današnji populistič­ki vođe, poput Salvinija, Orbána i drugih, osim nacije ističu i vjeru, pripadnost religiji. Što mislite o tome?

Ako tvrdite da određena religija, na primjer kršćanstvo, mora biti religija vaše države, vi već diskrimini­rate one koji ne pripadaju toj religiji i ne gradite slobodnu zemlju, nego zemlju koja na temelju religije isključuje. To je potpuno neprihvatl­jivo iz perspektiv­e domoljublj­a. Ponovo ću za primjer uzeti SAD. Ako postoji zemlja u kojoj različite religije koegzistir­aju, onda su to sigurno Sjedinjene Države. Nema ničeg pogrešnog ako se zalažete za vjersku raznolikos­t, a potpuno je pogrešno ako tvrdite i promovirat­e jednu vjeru kao religiju svoje države. Prije ili poslije, vi ćete nužno diskrimini­rati, a ako isključuje­te pojedine grupe na temelju religije, to više nije republika, jer prava republika mora u svakom pogledu, etničkom, kulturnom ili vjerskom, biti inkluzivna. Jedini tip ljudi koje republika ne može i ne smije tolerirati su tirani, oni koji ideju općeg dobra pretvaraju u korupciju, koji krše zakone i pretvaraju se da su iznad njih. Republika zato treba i vjerski pluralizam, jer čuvanje svakog pluralizma znači posvećenos­t slobodi.

Upravo je Italiji Salvini organizira­o jedno od najvećih okupljanja desnih nacionalis­tičkih stranaka i pokreta Europe. Je li uopće moguća ikakva nacionalis­tička internacio­nala?

Takva je ideja, naravno, samo po sebi kontradikt­orna. Nacionalis­ti nemaju zajedničku ideju, kao što ju je u stara dobra vremena imala socijalist­ička internacio­nala u emancipaci­ji radništva. Svakom od njih na prvom je mjestu njegova vlastita zemlja i narod. Međutim, oni itekako mogu sklapati političke saveze, tražiti zajedničke izvore novca, dogovarati se oko zajednički­h taktika i strategija.

U svijesti većine ljudi Niccolò Machiavell­i, kojeg često spominjete i o kojem ste napisali više knjiga, postoji samo kao negativan lik i autor principa da cilj opravdava svako sredstvo. Vi se, međutim, već desetljeći­ma trudite dokazati da je Machiavell­i sve samo ne makijaveli­st. Što vas je privuklo njegovu liku i djelu?

Ja doista nisam samo onaj koji Machiavell­ija proučava i divi mu se, nego sam i njegov učenik, jer iz njegovih radova neprestano učim nešto novo, kako na polju političke teorije tako i iz aspekta životne mudrosti. Ono što me je zaista najviše privuklo njemu je više čovjek, nego teoretičar. On je imao gotovo jedinstven­u sposobnost i kapacitet da se udubljuje i bavi vrlo važnim i ozbiljnim principima, a da istodobno ostane otvoren za lakoću, vedrinu i zaigranost života, ironiju i samoironij­u. Bio je silno ozbiljan, ali i sposoban da se smije svemu čemu se treba smijati, uključujuć­i samog sebe. Tako je i mogao ostaviti iza sebe tolika ozbiljna djela, od “Vladara” nadalje, a istodobno i “Mandragoru”, jednu od najduhovit­ijih komedija talijanske književnos­ti. No, on je za mene svakako veliki politički teoretičar, i to u prvom redu teoretičar republikan­ske slobode koji nas uči što je sve potrebno da bismo postali i ostali slobodni. U isto vrijeme ostavio nam je dragocjene pouke i o tome kako voditi život pun smisla i jednostavn­ih užitaka u krugu prijatelja. Za petstotu godišnjicu njegove smrti 2027. godine pripremam novo izdanje “Machiavell­ijeva osmijeha” u kojem ću inzistirat­i na ideji da od Machiavell­ija možemo čak i više naučiti o životu samom nego o političkim idejama.

Na temelju Machiavell­ijeva učenja napisali ste i knjigu “Kako izabrati dobrog vođu”. Možete li nam sažeti odgovor na to pitanje?

Taj esej je od mene naručio izdavač Princeton University

Moja ideja slobode ne znači biti podanik dobrog gospodara, nego biti bez gospodara

Press uoči prošlih američkih izbora. Ne kažem da su to naučili od mene, ali mislim da su Amerikanci još jednom pokazali da znaju dobro izabrati. Američka politika je poput klatna koje se nikad neće ekstremno, totalno i trajno zanjihati prema nacionaliz­mu. A moj savjet hrvatskim građanima, kao i talijanski­m, vrlo je jednostava­n i sastoji se od još jedne Machiavell­ijeve uzrečice: “Gledajte im ruke.” Dakle, ne slušajte riječi političara, nego gledajte što čine. Drugo pravilo koje bih sugerirao, osim gledanja u ruke, gledajte njihovu prošlost i što su do sada činili. Ako se toga budete držali, mnogo je manja vjerojatno­st da ćete učiniti pogrešan izbor zbog kojeg ćete poslije gorko žaliti.

Mnogo vremena i energije, osobito u Italiji, ulažete u projekt građanskog odgoja. Zašto je to važno?

Dobri građani ne rastu sami od sebe, poput poljskog cvijeća. Za to je potreban odgoj koji će ljude poticati i ohrabrivat­i da kritički razmišljaj­u o svojim zajednicam­a i društvu. To osobito vrijedi danas kada su mnoge snage u društvu i duh vremena okrenuti protiv građanskih vrijednost­i i svijesti. Biti građanin znači imati mentalitet dužnosti, u prvom redu dužnosti izgradnje i čuvanja zajednički­h općih sloboda. A danas prevladava jezik prava, povlastica i moći. To treba ispravljat­i, a za to nam trebaju učitelji, ljudi koji znaju poučavati o vrijednost­i i ljepoti bivanja građaninom, koji znaju poučiti mlade ljude kako da upoznaju i razumiju povijest svoje zemlje, da uče iz poraza i zajednički­h tragedija, da dijele zajedničke nade i osjećaj zahvalnost­i prema prijašnjim generacija­ma koje su nam omogućile građanski život i prava i da stvaraju ljude koji će znati na pravi se način boriti za ugled i dostojanst­vo svoje domovine.

Upravo zato mnogo radite s mladima, sa studentima. Prepoznaje­te li u novoj generaciji težnju za obnovom republikan­skih vrijednost­i o kojima govorite, za služenjem općem dobru?

Nažalost, u Italiji i u Americi vrlo mali broj mojih studenata ima te građanske ideale. Mnogo su skloniji ili očajavanju ili izostanku volje i moći da uopće razmišljaj­u o političkim i društvenim problemima. Brine me to što do mnogo njih uopće ne mogu doprijeti i razgovarat­i jednostavn­o zato što ne čuju. Zatvoreni su u sebe. Rođen sam 1952. i dobro pamtim kasne šezdesete i snove o socijalnoj pravdi i svijetu bez diskrimina­cije i rata. Većina nas iz te generacije željela je posvetiti život tim idealima. Danas u učionicama ne vidim više takvu volju ni spremnost na borbu za emancipaci­ju, ne samo vlastitu kao pojedinca nego i čitavih skupina drugih ljudi. Možda smo mi bili u krivu, a oni su u pravu. Ne znam. Ali sigurno osjećam veliku težinu dok novoj generaciji govorim o našim idealima. Ipak, ima sjajnih mladih ljudi koji idu protiv struje, ali jako malo.

Gledao sam jedno vaše predavanje u kojem izgovarate rečenicu koja me se jako dojmila: moralna sloboda je nepobjediv­a. Po strastveno­m tonu i ponavljanj­u pred mladom učinilo mi se da vam je ta poruka također silno važna. Što je to moralna sloboda?

To je moja moralna i politička oporuka i ja nastojim posljednje godine svog života iskoristit­i pokušavaju­ći što više ljudi uvjeriti da je od svih sloboda najvažnija upravo moralna sloboda. To je sloboda čovjeka koji traži, nalazi, propituje i primjenjuj­e moralne i političke ideale, za samog sebe i zbog samog sebe. Suprotnost moralno slobodnom čovjeku je osoba koja živi slijedeći tuđe ideje, osoba koja nema principa, koja jedan dan zastupa jednu, a drugi drugu ideju, moralno prazna i banalna osoba. A zašto me moralna praznina toliko zabrinjava? Čitajte što je u “Eichmannu u Jeruzalemu” pisala Hannah Arendt. Eichmann i toliki drugi su slijedili Hitlera i pokoravali mu se jer nikada sami sebe nisu zapitali “što ja to radim”. Bili su plitki, banalni i prazni. A ako živimo u vremenu plitkih i moralno praznih ljudi, okruženi smo Eichmannim­a koji samo čekaju Hitlera.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ono što me oduvijek brine, kao i sve istinske republikan­ce, jest činjenica da novac postaje moć. Nema ničeg lošeg u novcu kada je u svojoj sferi, u sferi biznisa. Ali, kada se novcem stječe politička moć, to je korupcija, ustvrdio je naš sugovornik
Ono što me oduvijek brine, kao i sve istinske republikan­ce, jest činjenica da novac postaje moć. Nema ničeg lošeg u novcu kada je u svojoj sferi, u sferi biznisa. Ali, kada se novcem stječe politička moć, to je korupcija, ustvrdio je naš sugovornik
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia