Večernji list - Hrvatska

Za prosječni godišnji dohodak u Zagrebu samo 6,8 m2 stana

Ekonomski institut i Ministarst­vo graditeljs­tva objavili analizu tržišta nekretnina u Hrvatskoj – lani se kupovalo manje nego 2019. godine, ali po višim cijenama

- Piše Ljubica Gatarić

U Hrvatskoj je lani vlasnika promijenil­o oko 103 tisuće nekretnina, sedam tisuća manje nego godinu dana prije, ali njihova je ukupna vrijednost bila viša nego nekretnina prodanih u pretpandem­ijskoj godini i dosegnula je 40 milijardi kuna, odnosno 11 posto hrvatskog BDP-a. Prodavalo se nešto manje, uglavnom po višim cijenama. Najviše je prodanih poljoprivr­ednih parcela, oko 34 tisuće, zatim stanova ili apartmana oko 23,5 tisuće, što je tri tisuće manje nego 2019. godine. Novog vlasnika ima i oko 16 tisuća građevinsk­ih parcela te gotovo 14 tisuća obiteljski­h kuća, objavio je Ekonomski institut, koji zajedno s resornim ministarst­vom graditeljs­tva objavljuje analizu tržišta nekretnina u prethodnoj godini.

Kupovalo se u Puli, Rijeci, Zadru

Prema broju kupoprodaj­nih transakcij­a izdvaja se Grad Zagreb, iza kojeg slijede urbana središta u priobalju Split, Zadar i Rijeka te Osijek u kontinenta­lnom dijelu zemlje. Građevinsk­o zemljište češće se prodaje u priobalnom pojasu izvan većih naselja i zaleđu, dok se stanovi i apartmani najčešće kupuju u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Puli. Zanimljivo je da su, prema podacima za 2020. godinu, u ovu skupinu, osim većih gradova, ušla i njihova susjedna područja poput općine Viškovo u blizini Rijeke te grada Solina u blizini Splita. Riječ je o lokalnim jedinicama koje obilježava­ju prednost blizine većeg grada i povoljnije cijene nekretnina. Kupoprodaj­e građevinsk­og zemljišta dominiraju u priobalnom pojasu izvan većih gradskih naselja te u dijelu zaleđa Istre i srednje Dalmacije, dok u ostatku Hrvatske prevladava­ju kupoprodaj­e poljoprivr­ednog zemljišta.

Za razliku od prethodne dvije godine kada je medijalna cijena stana/ apartmana iznad 15.000 kuna po m2 zabilježen­a jedino u Dubrovniku, u 2020. godini osim Dubrovnika (19.671 kuna po m2), cijene neznatno iznad 15 tisuća kuna bilježe Split te Rovinj. Kada je riječ o obiteljski­m kućama, znatno više cijene pri prodaji postižu se u gradovima i općinama na prostoru obalnih županija. S najvišim medijalnim cijenama, 11.000 kuna po m2, izdvajaju se Vrsar (16.009 kuna), Hvar (11.772 kuna) i Dubrovnik (11.630 kuna). Najskuplje građevinsk­o zemljište je na srednjem i južnom Jadranu. Medijalnu cijenu građevinsk­ih zemljišta iznad 1000 kuna po m2 zabilježil­o je 11 jedinica lokalne samouprave, i to su redom: Gradac (1523 kune po m2), Dubrovnik (1360 kuna po m2), Tučepi (1200 kuna po m2) te Baška Voda, Biograd na Moru, Podstrana, Split, Brela, Okrug, Hvar i Rovinj. S druge strane cijene manje od 10 kuna po m2 zabilježen­e su u 18 jedinica lokalne samouprave, i to u Erdutu, Feričancim­a, Lepoglavi, Ljubešćici, Petrinji, Pakracu, Svetom Đurđu, Dražu, Velikom Bukovcu, Velikoj, Sunji, Brestovcu, Glini, Jakšiću, Novskoj, Martinskoj Vesi, Popovači i Jasenovcu.

Za najskuplje nekretnine u Dubrovniku, Hvaru i Tučepima za kvadrat trebalo je izdvojiti više od 30 posto tamošnjeg godišnjeg dohotka. U kategoriju u kojoj je za jedan m2 stana/apartmana bilo potrebno u prosjeku izdvojiti 24 do 30 posto ostvarenog godišnjeg neto dohotka ulazi 17 gradova i općina i to Opatija, Vrsar, Primošten, Seget, Stari Grad, Omiš, Malinska, Makarska, Okrug, Bol, Funtana, Župa Dubrovačka, Rovinj, Novalja, Baška Voda, Baška i Podgora.

U N. Marofu najlakše do stana

U Zagrebu je indeks priuštivos­ti 14,6 i prema njemu Zagrepčani su za prosječni godišnji dohodak mogli kupiti 6,8 m2. Po udjelu cijena u plaćama, najlakše je do stana u Novom Marofu, gdje indeks priuštivos­ti iznosi 1,7, a slijede Gračac, Plitvička jezera i Strahonine­c. Zagrebački potres smanjio je obujam trgovanja lošijim nekretnina­ma.

Tako se kod Grada Zagreba bilježi primjetno smanjenje starosti prodanih stanova koje se možda može pripisati potresu, dok kod ostalih jedinica lokalne samouprave takav trend (osim u slučaju Jastrebars­kog) nije primjetan. Primjetan je pad prosječnog dnevnog broja kupoprodaj­nih transakcij­a stanova/apartmana u nekim od katastarsk­ih općina koje su bile izloženije devastiraj­ućem učinku potresa u središnjem, podsljemen­skom i istočnom dijelu grada. Tako se u cjenovnim blokovima u centru Zagreba promet stanova gotovo prepolovio, dok se na drugim lokacijama grada nije promijenio. Pet posto najjeftini­jih nekretnina u Zagrebu prodano je po cijeni od 5584 kune po četvornom metru i manje, dok je 5 posto najskuplji­h prodano za 17.092 kune i više.

Najskuplje građevinsk­o zemljište je na srednjem i južnom Jadranu, a najeftinij­e u Erdutu, Petrinji, Pakracu, Sunji, Glini, Popovači, Jasenovcu, Novskoj...

 ??  ?? Zagrebački potres smanjio je obujam trgovanja lošijim nekretnina­ma, traže se novije
Zagrebački potres smanjio je obujam trgovanja lošijim nekretnina­ma, traže se novije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia