Večernji list - Hrvatska

Đoković je vezan za Hrvate, a Berrettini ima našu curu

U današnjem finalu Wimbledona (početak u 15 sati, Sportklub) igraju Talijan Matteo Berrettini i Srbin Novak Đoković, kojeg trenira Goran Ivanišević

- Anton Filić

Bilo je prilično tijesno, ali Novak Đoković je bez izgubljeno­g seta u polufinalu nadjačao Denisa Šapovalova sa 7:6 (3), 7:5, 7:5 i ušao u svoj sedmi wimbledons­ki finale. Našao se na pragu sjajnog ostvarenja, može u nedjelju (početak je u 15 sati, Sportklub) u svom 30. Grand Slam finalu osvojiti 20. naslov i tako se u toj kategoriji izjednačit­i s Rogerom Federerom i Rafaelom Nadalom. Uspije li pobijediti u finalu, on će biti i korak bliže zaokruživa­nju sezonskog Grand Slama, a kako će nastupiti i na Olimpijski­m igrama u Tokiju, i ostvarenju Zlatnog Slama, što je dosad uspjelo samo legendarno­j njemačkoj tenisačici Steffi Graf (danas supruzi Andrea Agassija) 1988. godine.

S Goranom osvaja naslove

A Novakov suparnik u finalu bit će sjajni Matteo Berrettini (25 godina, Novak ih ima 34), prvi Talijan u wimbledons­kom finalu, koji je sa 6:3, 6:0, 6:7 (3), 6:4 svladao Poljaka Hurkacza.

Osim hrvatsko-crnogorsko­g podrijetla – i zato što je uvijek sportski i politički korektan – nas Đokovićevi uspjesi vesele i zato što mu je trener (jedan od dvojice) naš Goran Ivanišević, legendarni osvajač Wimbledona otprije 20 godina.

O Goranovu i Novakovu ranom poznanstvu u akademiji Nikole Pilića u Münchenu već smo puno pisali, a sad želimo istaknuti uspješnost njihova sada već dvogodišnj­eg srpsko-hrvatskog partnerstv­a. Ono je začeto o Wimbledonu 2019. i Goran s pravom računa taj trofej kao svoj – trenerski. U međuvremen­u su Đoković i Ivanišević osvojili još devet turnira, od čega tri iz kategorije Grand Slam.

Dakle, Novak je s Goranom osvojio svoj 16. (Wimbledon 2019.), 17. (Australian Open 2020.), 18. (Australian Open 2021.) i 19. Grand Slam naslov (Roland Garros 2021.), a sada je na pragu da osvoji i 20. (peti s Goranom).

– Goran je bio jako uzbuđen večer prije meča, bilježila se 20. obljetnica njegova osvajanja Wimbledona, velikog trijumfa koji sam ja pratio iz Hrvatske, bio sam u Umagu. Nakon meča Goran mi je, malo u šali, malo u zbilji, rekao da sam igrao voleje kao Rafter te da je bio impresioni­ran mojim volejima i kako sam igrao na mreži u nekim ključnim trenucima. Na break-loptama izlazio sam na mrežu i to je bio dio taktike – napomenuo je Đoković, koji se ove godine prvi put u Wimbledonu do finala nije morao sučeliti ni s jednim tenisačem iz Top 10. Nego će tek u finalu imati devetog tenisača svijeta Berrettini­ja, koji je zapravo u poretku uživo već osmi. Tu sreću Nole dosad nije imao ni na jednom od Grand Slam turnira na kojima je došao do finala.

A kad su posrijedi treneri, ništa od zasluga ne želimo oduzeti ni drugom Đokovićevu učitelju Slovaku Marianu Vajdi, i on i Goran podjednako mogu “računati” na ove uspjehe. Što samo potvrđuje staro tenisko pravilo da nema rezultata bez timskog rada. Profesiona­lni tenisač ne može biti maksimalno uspješan ako iza njega ne stoji tim, ekipa ljudi koja će servisirat­i sve njegove teniske potrebe.

No, i Berrettini ima veze s Hrvatskom, njega s tribina bodri lijepa Zagrepčank­a Ajla Tomljanovi­ć (27), tenisačica koja danas nastupa pod australsko­m zastavom. U vezi su već dvije godine, a Matteo kaže da “dijele ljubav prema filmovima i psima”. I Ajla nerado govori o svojoj vezi, ali nam je u jednom od posljednji­h razgovora rekla:

Hrvatica sudi finale

– Kad smo sretni izvan terena, to nam svakako pomaže da budemo bolji u karijeri. Pokušavamo naći balans između naše veze i teniskih obveza. Ima primjera gdje veza kao što je naša dobro funkcionir­a i mi se jako dobro osjećamo u njoj. Vjerujemo da će se to dobro odraziti na naše karijere. Moja je obitelj jako lijepo primila Mattea.

Za Talijane je nedjelja uistinu velik dan, i sve se događa u Londonu. U 15 sati im Berrettini u All England Clubu igra finale Wimbledona, a u 21 sat njihovi nogometaši na Wembleyju igraju finale Eura. Ludovat će se na Čizmi... Ali i Hrvati će, vidimo, biti zastupljen­i, i to ne samo u ložama, nego čak i na samom terenu jer će wimbledons­ki finale suditi naša Marija Čičak. I to kao prva žena koja je u povijesti Wimbledona sudila muški finale. Ona je dosad sudila ženski finale Wimbledona (2014.), a sudila je i finale na OI u Riju 2016. godine.

Wimbledons­ki finale sudit će Marija Čičak. I to kao prva žena koja je u povijesti tog turnira sudila muški finale

 ??  ?? Berrettini je prvi Talijan u wimbledons­kom finalu, Novaku je ovo sedmi. Đoković lovi svoj 20. Grand Slam naslov
Berrettini je prvi Talijan u wimbledons­kom finalu, Novaku je ovo sedmi. Đoković lovi svoj 20. Grand Slam naslov
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia