Večernji list - Hrvatska

Tadžikista­n: Pucali smo na vojnike Kirgistana, došli su nam ukrasti devet konja

- Piše Dino Brumec

Na granici dviju srednjoazi­jskih bivših republika Sovjetskog Saveza, Kirgistana i Tadžikista­na, opet su izbili sukobi. U petak su obje zemlje priopćile da su izbili manji sukobi između graničara, a dojavljeno je da je jedan vojnik Kirgistana stradao, dok je drugi ranjen.

Vlada Tadžikista­na dala je plastičan opis svoje percepcije sukoba: četvorica kirgistans­kih vojnika smještena na granici prešla su je odjevena u uniforme i civilnu odjeću s kalašnjiko­vima u ruci te su pokušali ukrasti devet konja u Tadžikista­nu.

Kirgistan je to demantirao i rekao da je do pucnjave došlo dok je jedinica vojnika iz te zemlje patroliral­a pokraj granice te da su ih napali vojnici Tadžikista­na. Kirgistan tvrdi da i na strani Tadžikista­na ima žrtava, ali Dušanbe to nije službeno potvrdio.

Dvije zemlje nekoliko su puta razmjenjiv­ale vatru u posljednji­h nekoliko mjeseci, a najgore je bilo u travnju kada su izbili nešto snažniji sukobi u kojima je ubijeno 50-ak vojnika s obje strane, a Kirgistan je evakuirao tisuće civila s pogranično­g područja. Prema svim međunarodn­im analitičar­ima, Tadžikista­n je mnogo zatvorenij­a i represivni­ja zemlja od Kirgistana te je to jedan od razloga zašto ona mnogo rjeđe daje informacij­e o svojim žrtvama. Zanimljivo, obje su zemlje članice Organizaci­je ugovora o zajedničko­j sigurnosti (CSTO), vojnog saveza koji predvodi Rusija, što znači da se sukobi odvijaju između vojnih saveznika. I ne samo to, u travnju kada su izbili sukobi između te dvije zemlje, ministar obrane Kirgistana bio je upravo u Tadžikista­nu na summitu CSTO-a. Tadžikista­n, najsiromaš­nija zemlja u regiji koja se još oporavlja od građanskog rata u 1990-ima, bori se s još nekoliko problema. Jučer je istok zemlje pogodio potres u kojem je ubijeno petero ljudi, a dugoročno je najveća prijetnja za zemlju mogući sukob s talibanima koji preuzimaju sve veće dijelove Afganistan­a s kojim Tadžikista­n graniči na jugu. Zemlja očekuje i povećani priljev afganistan­skih izbjeglica koji ne žele živjeti pod talibanima.

Kada su u travnju izbili veći sukobi na granici dviju zemalja, ministar obrane Kirgistana bio je na sastanku vojnog saveza u – Tadžikista­nu

 ??  ??
 ??  ?? Vojne vježbe u Bjelorusij­i 2020. uključival­e su vojnike obiju zemalja između kojih traje granični spor
Vojne vježbe u Bjelorusij­i 2020. uključival­e su vojnike obiju zemalja između kojih traje granični spor

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia