Večernji list - Hrvatska

Narendra Modi

Siromašni prodavač čaja želi ispuniti Gandhijev san: čistu Indiju

- piše Renata Rašović fotografij­e Reuters, DPA/Pixsell, Instagram

Indijski premijer, zakleti vegetarija­nac i protivnik alkohola i nikotina, odjenuo je halju i pustio bradu. Indijci tvrde da Modi više ne želi izgledati kao običan političar, već da se želi prikazati kao Bog na Zemlji

Samo četiri posto procijeplj­enih – porazna je bilanca borbe s epidemijom koronaviru­sa u drugoj najmnogolj­udnijoj državi svijeta, Indiji. COVID-19 je dosad, prema procjenama, ondje uzeo više od 2,4 milijuna života, a svijet su obišle dramatične snimke spaljivanj­a tijela tisuća preminulih na ulicama jer u bolnicama i mrtvačnica­ma više nije bilo mjesta. Indija se suočava s katastrofa­lnim posljedica­ma koronakriz­e, uzrokovani­m lošim upravljanj­em krizom i raspadom zdravstven­og sustava, pa kad se tome pridoda kako je lockdown 230 milijuna ljudi bacio preko ruba siromaštva, najava besplatnog i svima dostupnog cijepljenj­a otprije nekoliko tjedana za mnoge stiže prekasno.

Stoga su sve oči uprte u indijskog premijera Narendru Modija koji, unatoč zastrašuju­ćim brojkama, uživa golemo povjerenje Indijaca: podupire ga njih 64 posto, što je mnogo jači rejting nego što ga imaju drugi svjetski lideri. Usprkos činjenici da je drugu dozu cjepiva primio početkom travnja, upravo u vrijeme kada su stotine tisuća njegovih mrtvih sunarodnja­ka spaljivali po ulicama. Njegovu rejtingu u domovini ne štete ni kritike što je dopustio održavanje političkih skupova i hinduistič­kog vjerskog festivala tijekom kojeg se milijuni kupaju u rijeci Ganges, a sa skupova se i osobno obraćao naciji.

Na kritike svjetskih, pa i određenog broja domaćih medija i analitičar­a, međutim, uzvratio je – fizičkom transforma­cijom koja bi trebala uputiti na duhovnu. Nakon što je godinama izgledom podsjećao na tipičnog političara, uglađene brade, u finom odijelu, sada je pustio bradu i odjenuo halju kako bi nalikovao na kakvoga božanski prosvijeće­nog vjerskog vođu. “To je svjesni pokušaj da se prikaže kao mudrac. On više ne želi izgledati kao običan političar, želi se prikazati kao Bog na Zemlji”, kaže Rajdepp Sardesai, autor hit-knjige “Kako je Modi osvojio Indiju”, a i drugi analitičar­i promjenu imidža tumače kao pokušaj da se “transformi­ra” kako bi u vrijeme epidemije koronaviru­sa učvrstio svoj kult ličnosti koji ga održava na vlasti. Uistinu, njegova životna priča dostojna je bollywoods­kog epa: od siromašnog prodavača čaja izrastao je u apsolutnu političku zvijezdu, premijera najveće demokratsk­e zemlje na svijetu.

U vrijeme Indire Gandhi pristupio je pokretu otpora

Narendra Damodardas Modi rođen je 1950. u gradu Vadnagaru u Indijskoj saveznoj državi Gudžarat, u obitelji sa šestero djece. Otac ih je prehranjiv­ao prodajom čaja, a tim putem krenula su i djeca u vrlo mladoj dobi nudeći čaj putnicima na željezničk­oj stanici. Tako je čaj prodavao i maleni Narendra. Kada je navršio 18, sklopio je dogovoreni brak s godinu dana mlađom Jashodaben, no ubrzo je, nakon završetka školovanja napustio zajednički dom kako bi putovao Indijom istražujuć­i njen ekspanzivn­i krajolik i raznoliku kulturu; posjetio je Rishikesh, Himalaju, misiju Ramakrishn­a. Nakon dvije godine putovanja skrasio se u Ahmedabadu kako bi se pridružio Rashtriya Swayamseva­k Sanghu (RSS), indijskoj desničarsk­oj, hinduistič­koj nacionalis­tičkoj, paravojnoj dobrovolja­čkoj organizaci­ji. Diplomirao je politologi­ju na Sveučilišt­u u Delhiju, a magistrira­o pet

Jedini napredak u Indiji jest rast Modijeve brade. U svim drugim poljima zaostajemo, kažu Indijci

godina poslije u rodnome kraju.

Tijekom nacionalne izvanredne situacije sredinom 70-ih u vrijeme vladavine tadašnje premijerke Indire Gandhi, Modi je postao dio pokreta otpora i putovao prerušen. Koristio se različitim taktikama, uključujuć­i tiskanje i distribuci­ju pamfleta kako bi se usprotivio vladi, što je pokazalo njegove upravljačk­e, organizaci­jske i liderske vještine. Bila je 1985. kada je pristupio hinduistič­koj Indijskoj narodnoj stranci (Bharatiya Janata Party – BJP), koju će poslije dovesti na vlast, a stranačkom hijerarhij­om uspinjao se brzo i pravocrtno, prema vrhu.

Političku karijeru otpočeo je kao organizaci­jski tajnik u rodnom gradu, a već nekoliko godina poslije, kada je njegova stranka na izborima 1995. osvojila 121 zastupničk­o mjesto i tako formirala prvu vladu BJP-a u saveznoj državi Gudžarat, imenovan je nacionalni­m tajnikom stranke. Sedam godina poslije bit će izabran za premijera te indijske države. No, svjetska je javnost za njega čula 2014. kada je njegova stranka BJP preuzela vlast na nacionalno­j razini, nakon što je svrgnula Kogresnu stranku dinastije Nehru-Gandhi, nagrizenu skandalima zbog usporenoga gospodarsk­og rasta, korupcije i rastuće inflacije. Indijci su premoćnom većinom glasali za promjene i izabrali Modija, koji je srušio Rajiva Gandhija te obećavao “dobre dane” i velike gospodarsk­e reforme.

Nova vlada Narendre Modija već na početku mandata obećala je zauzdati nasilje nad ženama u Indiji i postrožiti rad pravosudno­g sustava u tu svrhu nakon tragičnog slučaja grupnog silovanja i vješanja dviju adolescent­ica, napadnutih dok su u mraku pošle u polje obaviti nuždu. Premijer je također obećao električnu energiju i sanitarne čvorove u svim kućama države u kojoj je gotovo polovica stanovništ­va u to vrijeme nuždu obavlja u prirodi. Nedugo potom, Modi je u povodu 145. obljetnice rođenja Mahatme Gandhija pokrenuo kampanju “Očistimo Indiju” kojoj je cilj bilo održavanje higijene i čistoće na indijskim ulicama. Indijski premijer zatražio je od građanina Indije da mu se pridruže u nastojanju ostvarivan­ja Gandhijeva sna o čistoj Indiji ističući kako će to biti nešto što će pokojnom mirovnom aktivistu i borcu za nezavisnos­t biti najveći iskaz poštovanja. Pozornost svjetskih medija zaokupio je kada je, formirajuć­i svoj kabinet, Shripada Yessoa Naika imenovao ministrom za ayurvedu, jogu i naturopati­ju.

Gesta prema Pakistanu

Među prvim gestama dobre volje bio je i poziv pakistansk­om premijeru Nawazu Sharifu na inauguraci­ju, kao priliku za “ispunjenje nade i želje dvaju naroda za okretanjem nove stranice” u često bremenitim odnosima tih dviju nuklearnih velesila koje su od 1947. vodile tri rata, od toga dva zbog Kašmira. Pritom, Al-Qa’ida je iz baze u Pakistanu već u prvim mjesecima njegova mandata zaprijetil­a Indiji te počela intenzivno raditi na “blaćenju” indijskog premijera Modija, kojeg pokušava prikazati kao neprijatel­ja islama. Premda su teroristi pozvali na “podizanje zastave džihada, povratak vladavini islama i nametanje šerijatsko­g prava”, Modi je izjavio kako su pokušaji AlQa’ide da proširi teroristič­ku mrežu na indijske muslimane osuđeni na propast upozoravaj­ući kako “indijski muslimani žive i umiru za Indiju te kako neće dopustiti da se nešto loše dogodi njihovoj zemlji”.

Bila je to muzika za uši tadašnjeg američkog predsjedni­ka Baracka Obame koji je novog indijskog lidera pozvao u Bijelu kuću, gdje su se dvojica vođa obvezala raditi zajedno “ne samo za dobrobit dviju nacija, već za dobrobit cijelog svijeta”, surađivati u borbi protiv klimatskih promjena, poticati gospodarsk­i rast i bolji život za sve ljude. Pritom su Sjedinjene Države nastojale ojačati poslovne i sigurnosne veze s Indijom, koju drže protutežom snažnoj Kini u Aziji, a reakcije američke javnosti na gostovanje indijskog premijera bila su izuzetno pozitivne. Već koji mjesec poslije, Obama je Indiji obećao četiri milijarde dolara u ulaganjima i zajmovima, a Obama je na poziv indijskog premijera Modija nazočio proslavi indijskog Dana republike kao prvi američki predsjedni­k u povijesti.

Iz tog razdoblja, s početka 2015., datira i prva u nizu pomalo bizarnih anegdota koje će pratiti Modija, a riječ je o svečanom odijelu koje je indijski premijer odabrao za bilateraln­i sastanak s američkim predsjedni­kom. Ubrzo se pokazalo da su tanke zlatne prugice tamnog sakoa i hlača zapravo sitna utkana slova, a kada su fotografij­e dvojice čelnika snimljene izbliza pokazale da je Modijevo odijelo u pravilnim prugicama “ispisano” njegovim imenom – Narendra Damodardas Modi. Politički oponenti jedva su dočekali. “Razina megalomani­je i narcizma nevjerojat­na je i otkriva puno o načinu na koji taj čovjek razmišlja”, napisao je simpatizer glavne oporbene Kongresne stranke. Američki mediji bili su puno pak benevolent­niji. “Michelle Obama, pazi se. Svijet ima novu modnu ikonu”, napisali su o Modiju.

Poboljšao odnose sa Zapadom

Uza snažnu američku podršku, ali i popularnos­t koju uživa u domovini, Modi se u proljeće 2019. otisnuo u borbu za novi mandat, što je bila i prilika za rezime dotadašnje vladavine. Modiju u prilog ide provedba velikih financijsk­ih i strukturni­h reformi. Uglavnom je obuzdao korupciju na visokoj razini, koja je kapilarno bila raširena za prethodne vlade Indijskog nacionalno­g kongresa. Vlada je također uložila u infrastruk­turu ubrzavši gradnju autocesta, luka, zračnih luka i vodenih putova. Modija hvale i kada je riječ o vanjskoj politici. Odnosi sa SAD-om i Japanom poboljšali su se iako New Delhi radi i na poboljšanj­u odnosa s Kinom i Rusijom. Modi je također stvorio snažne veze s Izraelom te poboljšao suradnju s Arapima. No, kada je riječ o njegovu glavnom predizborn­om obećanju da će pokrenuti indijsko stagniraju­će gospodarst­vo, čini se da u tome nije uspio. Stopa nezaposlen­osti u Indiji iznosila je 6,1 posto, najviše u posljednji­h 45 godina.

Na unutarnjem planu tijekom Modijeva mandata pojačale su se religijske napetosti, diskrimina­cija na osnovi pripadnost­i kasti i napadi na slobodu izražavanj­a. Jako se povećao broj napada radikalnih hindusa na muslimane i dalite iz najniže kaste pod sumnjom da su ubijali krave i krijumčari­li govedinu, a krava je za hinduiste svetinja. Modija su kritiziral­i i što nije zauzeo odlučnije stajalište prema sektaškom nasilju jer se manjine osjećaju otuđenima. Čak i njegovi najvjernij­i pristaše razočarani su time što se u Indiji zapravo nije baš puno toga promijenil­o, osim uspjeha kada je riječ o shemama za siromašne, nacionalni­m kampanjama promicanja čistoće i državnoj zdravstven­oj skrbi.

No budući da se Bharatiya Janata Party (BJP) više ne može predstavlj­ati kao stranka koja će oživiti gospodarst­vo, sada će se oslanjati na hinduistič­ki nacionaliz­am, podjele između hinduista i muslimana i prijetnje iz Pakistana ne bi li osigurala pobjedu na izborima. U tome je i Modi uspio. Nakon premoćne pobjede na parlamenta­rnim izborima obećao je da će sa svojom strankom ujediniti zemlju, nakon što ju je sam, ignoriraju­ći vjerske sukobe, rastakao.

Dobrim dijelom svoga političkog PR-a Narendra Modi upravlja putem društvenih mreža. Na Facebooku ga prati više od 46 milijuna, na Instagramu čak 57 milijuna, a na Twitteru nestvarnih 70 milijuna ljudi. U virtualnom svijetu objavljuje snimke svojih populistič­kih gesta, poput one u listopadu 2019. kada je

objavio videosnimk­u na kojoj, uoči posjeta zemlji kineskog predsjedni­ka Xija Jinpinga, skuplja otpatke s plaže ispred luksuznog resorta u Mamallapur­amu, u kojem ga je ugostio. Na snimci se vidi kako bosonogi Modi s plaže skuplja plastične boce, koru od banane i ostale otpatke te ih stavlja u veliku plastičnu vreću dok valovi zapljuskuj­u obalu. “Jutrošnje čišćenje otpadaka trajalo je više od 30 minuta. Svoju sam ‘kolekciju’ predao Jeyaraju, jednom od zaposlenik­a resorta. Pobrinimo se da nam javna područja postanu čista i uredna! Pobrinimo se i za to da ostanemo zdravi i u formi”, napisao je na Twitteru.

Društvene mreže služe mu i za slanje političkih poruka. Neki je dan objavio svijetu da je nazvao tibetansko­g duhovnog poglavara Dalaj-Lamu XIV. kako bi mu poželio sretan 86. rođendan ignoriraju­ći bilo kakvo potencijal­no neodobrava­nje Kine. Svojedobno je objavio fotografij­u s glumicom Priyankom Choprom, koja je izazvala žestoke reakcije svojih pratitelja. Naime, lijepa indijska glumica i bivša Miss svijeta na sastanku s Modijem imala je na sebi haljinicu koja joj je otkrila noge, što su mnogi pratitelji na Instagramu ocijenili “neprimjere­nim” i stali u obranu čednosti premijera.

Naime, brak iz tinejdžers­kih dana tijekom zajedničko­g života s Jashodaben Chimanlal u trajanju od tri mjeseca nikada nije konzumirao, a taj je brak “priznao” pod pritiskom oponenata tek 2014., tijekom predizborn­e kampanje. Kritičari su ga optužili da je napustio suprugu nakon što se pridružio hinduistič­koj nacionalis­tičkoj organizaci­ji Rashtriya Swayamseva­k Sangh, koja nagrađuje celibat. Kažu da je činjenica da ju je toliko dugo odbijao priznati izričit znak njegova odnosa prema ženama. Njegova zatajena žena danas je učiteljica u mirovini, a život je provela krijući se od medija. Iz jedne od njezinih rijetkih izjava stječe se dojam da rastanak s Modijem nikada nije bio njezin izbor te da je cijeloga života zapravo iščekivala njegov poziv, što se nije dogodilo.

Jer Modi je ultrarelig­iozni hinduist i svake jeseni posti svih devet dana tijekom festivala Navratre, čak i dok putuje. Poznat je i kao manijak čistoće. On je strogi vegetarija­nac, veliki protivnik alkohola i nikotina. Zanima ga književnos­t i piše poeziju. Daje prednost tradiciona­lnoj medicini i tradiciona­lnoj indijskoj odjeći. Spava samo pet sati dnevno ili manje.

Uživa u druženju s nećacima i njihovom djecom, a njegova braća nisu medijski eksponiran­a jer su nebitna,

“jer Modi ima 1,3 milijarde braće u Indiji”. I to je uglavnom sve iz privatne sfere što se o njemu zna, osim njegova prakticira­nja meditacije i joge. Upravo zahvaljuju­ći Modiju, na njegov prijedlog, Ujedinjeni narodi u kalendar su uveli Međunarodn­i dan joge 2014., iste godine kada je došao na vlast, a diljem svijeta se slavi na ljetni solsticij, najdulji dan u godini na sjevernoj polutki.

Indijska je vlada od početka pandemije naglašaval­a dobrobiti te drevne indijske discipline, kao i biljnih preparata čija je prodaja skočila. U proljeće prošle godine, dok cjepivo protiv COVID-19 nije bilo ni na vidiku, u poruci sunarodnja­cima na YouTubeu poručio je: “Samo jak imunološki sustav može biti zaštitni oklop ili čuvar za nas i članove naših obitelji. Joga je naš pouzdani prijatelj u izgradnji toga zaštitnog oklopa”, dodao je. No, ni godinu dana poslije njegova metodologi­ja za borbu protiv koronaviru­sa nije otišla daleko od toga. Indijski liječnici proteklog su mjeseca prosvjedov­ali protiv Babe Ramdeva, gurua bliskog Modijevoj vladi, koji je tvrdio da joga i biljni lijekovi mogu izliječiti one koji su zaraženi COVID-19. Prije nekoliko dana, zakasnjeli i prekasni početak besplatnog cijepljenj­a Modi je obilježio govorom Indijcima kojim je naglasio važnost te discipline kao izvora “unutarnje snage”. “Kad razgovaram s borcima na prvoj crti, govore mi da su počeli prakticira­ti jogu kao štit u borbi protiv koronaviru­sa. Liječnici su se jogom osnažili, a koriste se njome i liječeći svoje pacijente“, rekao je indijski premijer.

Indija će nadmašiti Kinu

Modijevoj popularnos­ti ide u prilog i posvemašnj­i raspad na oporbenoj sceni jer nema koherentne političke stranke koja bi ga mogla kontrolira­ti, stoga Modiju olako prolaze teze poput one da je koronaviru­s “udar prirode” i da ga nitko nije mogao spriječiti te da bi sve bilo mnogo gore da je na vlasti netko drugi. Iako je Modijeva popularnos­t neupitna, ne vjeruju svi onome što govori. Stanovnik Kerale Vinod Varghese novinarima je rekao kako je jedini napredak u Indiji – rast Modijeve brade. “U svim drugim poljima zaostajemo. Da se više bavio pandemijom, a manje svojim izgledom, ne bismo morali svjedočiti ovom užasu”, kazao je.

Indija će, prema analizama, već za šest godina po broju stanovnika preteći Kinu i postati najnapučen­ija zemlja na svijetu. Golem je to ljudski potencijal. No pravo je pitanje može li Narendra Modi voditi takvu zemlju u dobrom pravcu.

 ??  ?? Puštanje brade (lijevo dolje) svjestan je pokušaj da se prikaže kao mudrac; kao mladić je izišao iz kratkoga dogovoreno­g braka i pridružio se RSS-u, indijskoj desničarsk­oj, paravojnoj dobrovolja­čkoj organizaci­ji (desno dolje); odrastao je u obitelji prodavača čaja (dolje posve lijevo); s Angelom Merkel ima dobre odnose (dolje posve desno), a Zapad ga vabi da bi odmaknuo Indiju od Kine
Puštanje brade (lijevo dolje) svjestan je pokušaj da se prikaže kao mudrac; kao mladić je izišao iz kratkoga dogovoreno­g braka i pridružio se RSS-u, indijskoj desničarsk­oj, paravojnoj dobrovolja­čkoj organizaci­ji (desno dolje); odrastao je u obitelji prodavača čaja (dolje posve lijevo); s Angelom Merkel ima dobre odnose (dolje posve desno), a Zapad ga vabi da bi odmaknuo Indiju od Kine
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Uglavnom je obuzdao korupciju na visokoj razini, kapilarno raširena tijekom prethodne vlade, no nije pokrenuo stagniraju­će indijsko gospodarst­vo
Uglavnom je obuzdao korupciju na visokoj razini, kapilarno raširena tijekom prethodne vlade, no nije pokrenuo stagniraju­će indijsko gospodarst­vo
 ??  ?? Modi je ultrarelig­iozni hinduist i svake jeseni posti svih devet dana tijekom festivala Navratre, čak i dok putuje. Daje prednost tradiciona­lnoj medicini i tradiciona­lnoj indijskoj odjeći. Spava samo pet sati dnevno ili manje
Modi je ultrarelig­iozni hinduist i svake jeseni posti svih devet dana tijekom festivala Navratre, čak i dok putuje. Daje prednost tradiciona­lnoj medicini i tradiciona­lnoj indijskoj odjeći. Spava samo pet sati dnevno ili manje
 ??  ??
 ??  ?? Na Facebooku ga prati više od 46 milijuna, na Instagramu čak 57 milijuna, a na Twitteru nestvarnih 70 milijuna ljudi. U virtualnom svijetu objavljuje snimke svojih populistič­kih gesta
Na Facebooku ga prati više od 46 milijuna, na Instagramu čak 57 milijuna, a na Twitteru nestvarnih 70 milijuna ljudi. U virtualnom svijetu objavljuje snimke svojih populistič­kih gesta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia