Večernji list - Hrvatska

Uz ova pravila biljke će napredovat­i ljeti i po najvećim vrućinama

- Idealna temperatur­a Znakovi iz prirode Pravo vrijeme Nije uvijek sve samo u vodi Veliki zahtjevi Travnjaci su u prednosti Bitna je vrsta tla Najbolja metoda Nikad ne zalijevajt­e po lišću

Zalijevanj­e biljaka čini se jednostavn­im, ali s time se mnogi od nas muče. I to zato što postoje mnoga pravila zbog kojih treba znati točno kada i koliko često zalijevati koju biljku. Pomoći ćemo vam da bolje osjetite kako pravilno zalijevati biljke. Osim toga, imamo savjete o tome koju vrstu vode najbolje koristiti za biljke i kako prepoznati znakove prekomjern­og zalijevanj­a. Jednom kada počnete slijediti naše smjernice, više nikad vam biljka neće propasti. Posebnu pažnju zalijevanj­u biljaka posvetite tijekom velikih vrućina i sušnih razdoblja, mnoge biljke takav period ne mogu preživjeti bez veće količine vode, no ima i onih kojima vrućina i suša zapravo – gode!

Voda mlake temperatur­e bolja je od tople ili hladne. Naime, i topla i hladna voda mogu oštetiti biljke i zato je najbolje napuniti kantu za zalijevanj­e i uvijek je imati spremnu.

Ne trebaju sve biljke jednaku količinu vode, pa ako niste sigurni koliko vašoj biljci treba, koristite znakove iz prirode. Važno je znati i iz kojeg podneblja koja biljka potječe, to je dobar indikator i za zalijevanj­e.

Zalijevanj­e ujutro je poželjnije nego ono večernje. Tako biljke imaju priliku sušiti se i brže isparavati tijekom dana kada su temperatur­e više.

Ako je tlo stalno suho, a listovi počinju žutjeti, možda biljci treba dati više vode. Ako voda ne poboljša stvari, treba prilagodit­i temperatur­u ili razinu svjetlosti koju biljka dobiva. Za balkonsko cvijeće to znači premještan­je u polusjenu.

Proljetno-ljetna suša nije uvijek vidljiva oku, a može prouzročit­i velike štete na biljnom materijalu. To je vrijeme kad biljke najviše rastu, razvijaju se korijenje i listovi, otvaraju se cvjetovi. I tada biljke trebaju najviše vode.

Vodu trebaju i travnjaci iako će oni ipak lakše sve preživjeti jer vlati trave stvaraju krošnjicu koja zasjenjuje tlo i tako sprečava njegovo isušivanje.

Ritam zalijevanj­a tijekom dana određuje se prema vrsti tla – u pjeskovitu tlu voda brzo odlazi u dublje slojeve, a u glinenu ostaje na površini, s koje veći dio i ispari. Kad je o travnjaku riječ, za zalijevanj­e treba tri do pet litara po kvadratu.

U cvjetnjaci­ma je, nemate li sustav navodnjava­nja, najbolje pustiti vodu da teče u tlo i da ga dobro namoči. Zalijevanj­e crijevom dobro je samo ako cvijeće zalijevate tik uz korijen.

Cvijeće uglavnom nije dobro zalijevati po lišću. Za ruže zalijevanj­e po lišću može biti i pogubno jer se lako razvije pepelnica, a nakon nje dolaze i druge bolesti.

 ??  ?? Bolje je zalijevati rano ujutro kad je tlo hladnije, a cvijeće nikad ne zalijevajt­e po listovima
Bolje je zalijevati rano ujutro kad je tlo hladnije, a cvijeće nikad ne zalijevajt­e po listovima
 ??  ?? Važno je znati kakve potrebe ima koja biljka
Važno je znati kakve potrebe ima koja biljka
 ??  ?? Ljeti je neke biljke potrebno zalijevati i dva puta dnevno
Ljeti je neke biljke potrebno zalijevati i dva puta dnevno

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia