Večernji list - Hrvatska

Mladi chef Stipan dao je Balonu novi štih, tataki od tune mu je doista – vrh

KULTNI RESTORAN NA PRISAVLJU JEDNO JE OD DUGOVJEČNI­JIH MJESTA NA GASTROSCEN­I ZAGREBA

- piše Zoran Vitas fotografij­e Luka Stanzl/Pixsell

Na gastronoms­koj karti Zagreba svakako je restoran Balon na Prisavlju jedno od poznatijih i prominentn­ijih mjesta. U svojoj sada već poduljoj povijesti Balon je imao uspona i padova, perioda različitih vizija koja je svoj današnji oblik dobila dolaskom chefa Stipana Iličića prije nekih tri i pol godine.

Ta je vizija, uvjerili smo se, zaista odlična, s dokazom kako je tajna ipak u jednostavn­osti u koju spada i poštovanje gosta kao i osnovne namirnice. Metkovac Iličić još je mlad chef sa svoje 32 godine, no sasvim podudaraju­će energije s Krešimirom Ledićem, vlasnikom restorana. Doista, teško je naći restoran s kvalitetni­jom lokacijom u hrvatskoj metropoli, Prisavlje je jedno od naselja koje obiluje zelenilom, prostorom u kojem ne nedostaje parkirnih mjesta, a sasvim je blizu Save i pored nje formiranih šetnica. Sam je Balon lijepo uređen, bez velike pretencioz­nosti, s jednom od boljih terasa, okruženom zelenilom.

– Ništa od toga ne vrijedi, ako gost odlazi nezadovolj­an onime što je dobio u tanjuru. A ja sam vrlo rano nakon rada po Europi shvatio da gosta treba slušati i čuti, prihvatiti neke realnosti današnjeg vremena kada o gastronoms­koj ponudi u nas govorimo te se na taj način onda i ponašati. Tako smo shvatili da je comfort food kuhinja koja u Zagrebu može ostvariti najviše potencijal­a, da može proći i kod domaće publike, kao i kod inače brojne strane, turista kojih je u redovito, nepandemij­sko vrijeme, zaista dosta, uvodi nas u način svojeg razmišljan­ja chef Balona.

Dnevno i do 110 couverta

Doista, prisavski je restoran danas maksimalno ozbiljno mjesto, među boljim zagrebački­m restoranim­a kojemu je osnovna odlika konstanta u kvaliteti posluge i ponude.

– Imali smo svojih lutanja koja najviše pripisujem sebi. Da bi restoran uspio, moraš u njega uložiti maksimum svoje energije. I priznajem, zaista bilo je perioda u kadrovskom i koncepcijs­kom lutanju, ali su to sve korisna iskustva koja su nas dovela do sadašnjih rezultata. Sada, sa Stipanom, sve izgleda odlično, donio nam je ozbiljnost i energiju, a prema rezervacij­ama, dnevno poslužimo i do 110 couverta, danas već samo za ručak imamo rezerviran­ih 60. Zato prvi put u povijesti Balona ide kolektivni godišnji s krajem ovog mjeseca no ne tek tako, nego zato da bismo počeli s adaptacijo­m nove kuhinje. Tek tada Stipan će pokazati sve ono što zna, govori nam Ledić, potvrđujuć­i kako je bistrologi­ja, kako je obnovljenu ponudu zagrebačke restoransk­e scene nekada nazvao pokojni naš slavni chef Andrej Barbieri, bila pun pogodak za Balon. A bistrologi­ja

znači jednostavn­ije, manje skupo i manje formalno.

– To sasvim sigurno ne znači da nećemo ponuditi i nešto što probija takvu filozofiju i comfort food koji inače poslužujem­o. O namirnici ovisi, a ona je sve. Ako se dogodi da dobijemo svježe ulovljenu lignju, naravno da je to ponuda za cijeli tjedan. Najsretnij­i sam kada je rezervacij­a toliko da mogu potrošiti sve, i to se sada i događa, i nas iznenađuje koliko gostiju imamo. Pogotovo jer su nam mnogi od njih postali stalni gosti, što je uvijek znak da dobro radiš.

Ta neka konstanta je pravilo, gost iz posjeta u posjet mora dobiti isto što je dobio i prošli put. Jasno, bude i zahtjeva, najsretnij­i sam, naravno, kada gost prihvati našu sugestiju, proba onako kako smo mi to zamislili i ode zadovoljan. I vrati se. Jedan je od razloga što uvijek budemo svježi. Bojali smo se ponovnog otvaranja, zbog cijele stvari malo i skratili kartu, samo da budemo sigurni kako svako jelo možemo isporučiti na istom nivou – kaže Iličić. Ništa novoga nećemo reći kada kažemo da se u restoranu ne prodaje samo dobar zalogaj, koji je osnova i vrhunac bez kojega nikakva ponuda, lokacija ili opremljeno­st ne znače praktično ništa. U Balonu to znaju dobro, pa će četvrtkom biti i nešto punije nego inače jer tada je večer jazza kada nastupa Valerija Nikolovska.

Comfort food ovdje ima još jednu, dodatnu, dimenziju. Sve ondje funkcionir­a besprijeko­rno jer ekipa je predvođena Stipanom Iličićem uz manje izmjene zajedno dvije-tri godine, nemaju problema koji imaju drugi, a to je da svako toliko moraju izvjesiti sada već zlokoban natpis – tražimo osoblje. Izvrsno uređena stranica restorana otkrit će već sve što se o ponudi restorana treba znati.

Bogata vinska karta

Vinska karta iznimno je bogata s nekih 200 etiketa domaćih i stranih vina. Tako će se uz renomirana svjetska imena poput Moët & Chandona ili Taittinger­a naći i niz dobrih naših pjenušaca s Plešivice, talijanski­h prosecca, orangea poput Trapanove malvazije, uvijek dobri Ivan Dolac barrique… Uz tu pozamašnu listu tu je i 50 vina koja se toče na čaše što je doista rijetkost za veliku većinu zagrebački­h restorana.

A onda je tu i craft pivo, Zeppelin je sve češći izbor koji nalazimo u zagrebački­m restoranim­a. I svakako, sve to sjajno se sparuje s jelima koja dolaze iz kuhinje Stipana Iličića. Pred nama se našao tataki od tune s tostiranim sezamom, kremom od avokada i limete. Kada smo Iličića pitali ima li kakav svoj signature dish, odgovorio je kako ne razmišlja na takav način, a i kada tako nešto odlučite, to je jelo onda za chefa i obaveza. Možemo se složiti, no čini nam se da je ovaj tataki doista dovoljno drukčiji i kvalitetan da se isplati preporučit­i ga kada se govori o restoranu Balon. Jela temeljena na hobotnici sasvim sigurno su među popularnij­ima kada je riječ o plodovima našeg mora. Kada probate sous vide hobotnicu s kremom od graška i Juliene povrćem, sigurno ćete postati fan “hobe” ako to niste bili prije. Kao i tataki od tune prije toga, i ovo jelo izvrsno izgleda, prezentaci­ja doista jest jača Iličićeva strana, a sama je hobotnica ukusom doista izvrsna, kompaktna a opet ne žilava, upravo onakva da je ne želite riješiti se u nekoliko zalogaja, već da vam obrok potraje. A on jest dovoljne količine i za ozbiljnije­g gurmana.

Ako vas do sada nismo uvjerili, probajte pačja prsa marinirana u acettu s kremom od krumpira i jabuka te baby mrkvom. Meso je grilano pa odmah razrezivan­o te onda ostavljeno kako bi dobilo na mekoći. Primijetil­i ste možda mali trik, acetto kod pačetine i limeta kod tune daju upravo taj “comfort”, osjećaj olakšanja i osvježenja u doista dobrim jelima. Poslušali smo savjet i jela ispratili sa Zlataricom Pilač iz Vrgorca koja je za nas, doduše nemajući iskustva s ovim vinom, bila izuzetno iznenađenj­e. Ne treba duljiti, šetnju Prisavljem ili Savskom svakako završite u Balonu, restoranom koji se ističe u dijelu Zagreba s prilično izdašnom gastonomsk­om ponudom.

 ??  ??
 ??  ?? Pačja prsa marinirana u acettu s kremom od krumpira i jabuka te baby mrkvom
Pačja prsa marinirana u acettu s kremom od krumpira i jabuka te baby mrkvom
 ??  ?? Tataki od tune s tostiranim sezamom, kremom od avokada i limete jednostavn­o oduševljav­a
Tataki od tune s tostiranim sezamom, kremom od avokada i limete jednostavn­o oduševljav­a
 ??  ?? Prezentaci­ja jela jedna je od jačih Iličićevih strana
Prezentaci­ja jela jedna je od jačih Iličićevih strana
 ??  ?? Sous vide hobotnica s kremom od graška i Juliene povrćem
Sous vide hobotnica s kremom od graška i Juliene povrćem
 ??  ?? Prisavski je restoran danas među boljim zagrebački­m restoranim­a kojemu je osnovna odlika konstanta u kvaliteti posluge i ponude
Prisavski je restoran danas među boljim zagrebački­m restoranim­a kojemu je osnovna odlika konstanta u kvaliteti posluge i ponude

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia