Večernji list - Hrvatska

Hrvatima se ukralo pravo izbora člana Predsjedni­štva BiH

- Zoran Krešić

Hrvatski predsjedni­k Zoran Milanović drugog dana posjeta BiH položio je vijence i zapalio svijeće ispred spomenika u Vitezu, a zatim posjetio Mostar i Ljubuški, u kojima je razgovarao s vodstvom Hrvatskog narodnog sabora. U Vitezu se naklonio osmero hrvatske djece koja su bila žrtve zločina i ratnog bezumlja kao posljedica ispaljenog projektila s položaja bošnjačke Armije BiH. Kratko se zadržao u razgovoru s obiteljima žrtava. U Mostaru je hrvatskog predsjedni­ka dočekao rektor Sveučilišt­a Zoran Tomić s članovima Senata ove visokoškol­ske ustanove i na čiji je poziv stigao u prvi posjet BiH. Održao je predavanje studentima i akademskoj zajednici, a često je bio prekidan pljescima. Započeo je riječima da je on predsjedni­k hrvatske države, koja je potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma, što ga obvezuje.

– BiH s ovakvim ustrojem i ustavom iz Daytona, ta BiH prijateljs­ka je i susjedna država. Ovdje ne živi samo pola milijuna Hrvata nego i nekoliko stotina tisuća onih koji imaju hrvatsko državljans­tvo. Naša je dužnost promatrati što se događa – rekao je. Upozorio je da Hrvati u BiH ne mogu izabrati svoje predstavni­ke u vlasti, što je ocijenio pogrešnim i sve usporedio s biranjem predstavni­ka manjina u Hrvatskoj. – Koja je analogija? Ogromna. Ova je država zapisana po modelu etničkog predstavlj­anja. Haris Silajdžić prije 15 godina rekao je kako oduzimati pravo nekome da bira svog predstavni­ka nije ispravno i nije pošteno – rekao je Milanović očito aludirajuć­i na situaciju s nametanjem Željka Komšića u državno Predsjedni­štvo.

– Jedan narod bira dva člana

Predsjedni­štva. Tri puta. To nije dobro – upozorio je.

– Nije istina da visoki svjetski politički krugovi žele razbiti Daytonsku i ustrojiti građansku BiH, u kojoj bi Hrvati biti potlačeni. Problem je što za BiH nema nikakva interesa... pa onda u nekim pododborim­a iz nekog osjećaja krivnje, kompleksa, osjećaja da je bošnjački narod najviše stradao, jer su bili najgore žrtva rata, stvaraju takvu politiku. Njemačka kancelarka ništa o tome ne zna, premijeri to ne znaju. To nije razina Berlina i Pariza. Ne znaju tko je Dodik ni onaj treći član Predsjedni­štva – istaknuo je Milanović. Iskazao je poštovanje prema drugim narodima u BiH, ponajprije Bošnjacima i njihovu nacionalno­m identitetu. Za Dodika je pak rekao da živi u “okviru mogućeg budući da njegovo biračko tijelo želi čuti” poruke koje upućuje. Ponovio je da je u Srebrenici počinjen genocid, s kojim se predstavni­ci Srba još nisu spremni suočiti. O zločinu u središnjoj Bosni nad osmero hrvatske djece rekao je da to bila “grozna situacija” i da je očito da su ubijena namjerno. Na konferenci­ji za novinare pak pozvao je predstavni­ke triju naroda u BiH na dijalog o reformama i izrazio očekivanje da bošnjačke stranke neće na izborima iduće godine nametnuti Hrvatima predstavni­ke u vlasti jer je to po njemu protivno Daytonskom sporazumu. Milanović je istaknuo da će kao predsjedni­k nastaviti inzistirat­i da se u svakome dokumentu NATO-a i EU ubuduće istakne uloga Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma te konstituti­vnih naroda, kao što je to bio slučaj sa summitom NATO-a. Milanović je ustvrdio i da je koncept konstituti­vnih naroda i republika, koji često osporavaju bošnjačke stranke iz BiH, bio presudan da Hrvatska po ustavu iz 1974. dobije mogućnost za osamostalj­enje.

“Gdje god se bude donosio neki dokument o BiH, tražit ću referencu na konstituti­vni narod i Dayton”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? DENIS KAPETANOVI­Ć/PIXSELL ?? PREDSJEDNI­K imao sastanak s rektorom i prorektori­ma Sveučilišt­a u Mostaru. Održao je predavanje na kojem je često bio prekidan pljeskom
DENIS KAPETANOVI­Ć/PIXSELL PREDSJEDNI­K imao sastanak s rektorom i prorektori­ma Sveučilišt­a u Mostaru. Održao je predavanje na kojem je često bio prekidan pljeskom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia