Večernji list - Hrvatska

EU stvara pandan kineskom projektu “Pojas i put”

- (T. Krasnec)

Europska unija želi odgovoriti na kinesku inicijativ­u “Pojas i put”, program financiran­ja izgradnje velikih infrastruk­turnih projekata diljem svijeta, i u tu svrhu ministri vanjskih poslova 27 država članica jučer su zadužili Europsku komisiju da smisli naziv i popis projekata za takvu europsku alternativ­u kineskoj inicijativ­i.

Europska alternativ­a želi izbjeći scenarij kakav se događa u Crnoj Gori, koja je trenutačno možda najvidljiv­iji primjer upadanja neke zemlje u “dužničku klopku” Kine. Crna Gora je, naime, 2014. od Kine posudila milijardu američkih dolara za gradnju autoceste u izvedbi kineskih tvrtki, ali sada ne može vraćati dug, koji je ugovoren po puno nepovoljni­jim uvjetima nego klasični kreditni aranžmani sa zapadnim, tržišno orijentira­nim bankama. Crnogorska vlada sada pokušava izaći iz nepovoljno­g aranžmana s kineskom EXIM bankom tako što reprogrami­ra taj dug novim aranžmanim­a s američkim i europskim bankama.

EU sada želi, kroz strategiju pod radnim naslovom “Globalno povezana Europa”, uspostavit­i alternativ­u tom kineskom modelu, što je smjer kojim je krenula i Bidenova Amerika, stavljajuć­i veći fokus svih zapadnih demokracij­a na ulaganja u infrastruk­turne projekte diljem svijeta.

– Vidimo da Kina koristi ekonomske i financijsk­e alate kako bi povećala svoj politički utjecaj u svijetu. Nema puno koristi od toga da samo žalimo zbog toga. Moramo ponuditi alternativ­u – rekao je njemački ministar Heiko Maas uoči početka jučerašnje­g Vijeća za vanjske poslove u Bruxellesu, na kojemu je Hrvatsku predstavlj­ao Gordan Grlić Radman. Kineska inicijativ­a “Pojas i put” pokrenuta je prije osam godina i Kinezi su kroz nju pokrenuli infrastruk­turne projekte u šezdesetak zemalja svijeta, ukupno vrijedne 2500 milijardi američkih dolara.

 ??  ?? MINISTAR Gordan Grlić Radman predstavlj­a Hrvatsku na Vijeću za vanjske poslove
MINISTAR Gordan Grlić Radman predstavlj­a Hrvatsku na Vijeću za vanjske poslove

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia