Večernji list - Hrvatska

Dobio četiri godine za smrt majke i sina

- Ivana Jakelić

– Kazna nije niti smije biti odmazda. Isto tako nema te kazne koji bi bila ekvivalent izgubljeni­m životima. Za ovo kazneno djelo maksimalna je kazna deset godina zatvora. Kazneni zakon kaže da je svrha kažnjavanj­a iskazivanj­e društvene osude, a isto tako da utječe na osuđenika da takva djela ne čini u budućnosti – kazala je Tamara Pleše, predsjedni­ca sudskog vijeća zagrebačko­g Županijsko­g suda, jučer dok je Damiru Strmečkom obrazlagal­a zašto ga je nepravomoć­no osudila na četiri godine zatvora zbog nesreće koja se dogodila prije deset godina.

Dvoje mrtvih

A riječ je o nesreći koja se 1. rujna 2011. malo poslije 12 sati dogodila na križanju Ozaljske, Nehajske i Okićke ulice u Zagrebu. U nesreći su poginuli majka i sin, Neda (49) i Ivan Bujević (18). Dok su stajali na semaforu i čekali da im se upali zeleno svjetlo kako bi prešli cestu, na njih je Porsche Cayenneom naletio Mladen Guštin, na kojeg je potom s A8 naletio Strmečki. Sam postupak pratilo je niz kontroverz­i jer od početka nije bilo jasno koliki je obol nesreći dao Strmečki. On je na početku istražnog postupka bio svjedok, no na koncu je od svjedoka postao optuženik, i to jedini, jer je Guštin u međuvremen­u preminuo.

I dok je Strmečki u obrani naveo da se ne smatra krivim, sud je očito mislio drukčije te ga je nepravomoć­no osudio na četiri godine zatvora. Olakotnim mu je cijenjena životna dob, to što je zaposlen, neosuđivan te što je otac dvoje djece, od kojih je jedno maloljetno. Sutkinja Pleše objasnila je i čime se sud rukovodio pri izricanju nepravomoć­ne osuđujuće presude.

– Nije točno da se Mladen Guštin u Porscheu zabio u vaš A8, već ste vi udarili u njegov zadnji dio. Nakon toga Porsche se zabio u stop javne rasvjete, plastični kontejner, parkirani auto te na kraju usmrtio Nedu i Ivana Bujevića. To je utvrđeno kako vještačenj­em tako i iskazima više očevidaca nesreće koji su se sasvim slučajno 1. rujna 2011. zatekli tamo, a čiji su iskazi sukladni. Svjedoci Zoran i Renata Kustura bili su u vozilu iza vas u Nehajskoj. Uočili su da se upalila zelena strelica za skretanje udesno i da je prvo vozilo skrenulo. Vi ste krenuli ravno. Zoran Kustura rekao je da mu je u tom trenutku supruga kazala: “Gle, ovaj ide na crveno!” Zatim se začuo udarac – kazala je sutkinja Pleše.

Objasnila je i da se Strmečkog nije teretilo za prebrzu vožnju jer je utvrđeno da je vozio 23 kilometra na sat.

Prekršajno kažnjavan

– Nije bila riječ o bezobzirno­j vožnji, a treba uzeti u obzir i doprinos nesreći preminulog Mladena Guština. On je vozio Ozaljskom prema zapadu te je hvatao žuto svjetlo na semaforu, pri čemu se kretao brzinom od najmanje 74 kilometra na sat. No vi ste i prije, a i poslije ove nesreće kažnjavani zbog prometnih prekršaja. U konkretnom slučaju radi se o grubom kršenju prometnih pravila – prolasku kroz crveno i tragično izgubljena dva života, što vam je cijenjeno otegotnim – kazala je sutkinja.

Dok je ona obrazlagal­a nepravomoć­nu presudu, Strmečki je to obrazložen­je slušao bez ikakve reakcije, a na presudu ima pravo

• žalbe.

Sa Strmečkim je bio suoptužen i Mladen Guštin, koji je u međuvremen­u umro

 ??  ?? BEZ IKAKVE REAKCIJE saslušao je Damir Strmečki obrazložen­je zatvorske kazne
BEZ IKAKVE REAKCIJE saslušao je Damir Strmečki obrazložen­je zatvorske kazne

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia