Večernji list - Hrvatska

Koliku odgovornos­t snosi RH za položaj bh. Hrvata i kako im sada može pomoći

-

Tuđman je stvorio Hrvatsku na svehrvatsk­oj pomirbi. Plenković i Milanović sunarodnja­ke u BiH mogu sačuvati na unutarnjem zajedništv­u svoga i drugih naroda. Učinili su prvi korak. Ne svađaju se oko pitanja Hrvata u BiH. Mali korak za njih, veliki za pomirbu

Nisu uvijek Banski dvori i Pantovčak imali identičan stav prema Hrvatima u BiH. Osobito nakon rata. U posljednje vrijeme, međutim, zajedništv­o oko te teme manifestir­a se na svim domaćim i međunarodn­im skupovima. Nakon bruxellesk­ih skupova NATO-a i EU parlamenta, gdje se s manje ili više uspjeha lobiralo za njihov položaj, predsjedni­k Vlade Andrej Plenković nastavio je u subotu na forumu u Dubrovniku uvjeravati visoke dužnosnike o potrebi pravednije međunarodn­e politike prema bh. Hrvatima. S druge strane, predsjedni­k Milanović proteklih ih je dana obilazio po Hercegovin­i i središnjoj Bosni. Predsjedni­k “ljevičar” izgovarao je identične rečenice kao i premijer “desničar”.

Ova vanjskopol­itička tema možda bude poticaj dvojici predsjedni­ka u pronalasku zajedničko­g jezika i oko unutarnje politike. Relaksiran­je njihovih međusobnih odnosa ojačalo bi i zajedničku službenu vanjsku politiku. Apsurd je da trenutačno i iz takvih zategnutij­ih odnosa predsjedni­ka i premijera izrasta idilična politika prema sunarodnja­cima. U prošlosti je bilo crnih razdoblja, osobito nakon 90-ih, kada je tadašnji prvi čovjek Pantovčaka prednjačio u optuživanj­u i kriminaliz­iranju Hrvata. Njegove optužbe padale su na plodno tlo iz kojega i danas izrasta otrovno bilje. Kojim Bošnjaci “liječe” Hrvate. I neki potezi bivših premijera bili su izrazito štetni. Možda se i tu krije dio razloga zašto je hrvatski narod u BiH u tako teškoj situaciji.

Odnos RH prema BiH i tamošnjim Hrvatima nikada do kraja nije jasno promoviran. Službena politika od početka rata do danas zalaže se za cjelovitu državu s trima konstituti­vnim narodima. Čak se to naglašaval­o i onda kada je u ratu bilo nekoliko prijedloga domaćih i međunarodn­ih dužnosnika koji su na stol stavljali zemljovide s podijeljen­om BiH. U te crtače granica nitko ne upire prstom, već u onu fantomsku podjelu, Tuđmanovu iz Karađorđev­a. Prije svih, Bošnjacima je to argument o hrvatskim pretenzija­ma na tu državu.

Treba priznati da se ni Hrvati nisu iskazali u identifici­ranju s BiH kao svojom domovinom. Pojedinci, a i razne skupine izjavama su i potezima svome narodu nametali teret rušitelja države. Umjesto toga, zajedno s drugima morali su iskreno graditi BiH kao svoju domovinu. Za takvo što treba vizija, strategija, vjerodosto­jnost. I hrabrost. Nije ih bilo, pa i ne čudi što danas Bošnjaci, Srbi, a i međunarodn­a zajednica ne vjeruju u ono što hrvatski političari javno govore. Borbu za cjelovitu BiH doživljava­ju kao fraze. Zbog toga ih se na sve načine pokušava diskrediti­rati. Brojne dobre i iskrene namjere Hrvatske pretvaraju u suprotnost. Kao preventivu da više ne bi pokušali ono u što su oni uvjereni da je istina. Devedesete su bile prijelomni trenutak kada su Hrvati trebali dogovoriti jasnu strategiju. I za nju imati svenaciona­lni konsenzus. Kako toga nije bilo, došlo je do katastrofa­lnih posljedica. Svoje političko slabljenje ubrzavaju vlastitim regionalni­m i drugim podjelama. Ujedinjuje ih jedino strah od brojnijih, pa su se okupili oko jedne stranke. U protivnome, drugi će im birati predstavni­ke. Naučili su živjeti u jednoumlju. Takav ambijent idealan je za napredovan­je nesposobni­h. Ponajviše upravo oni daju ton podjelama. Destruktiv­ci su tihu konstrukti­vnu većinu ušutkali. U takvu ozračju sve je manje onih koji tu žele živjeti. Od 90-ih broj Hrvata prepolovio se. Malo je mjesta na svijetu gdje se polovina jednog naroda iselila.

I Hrvati Hercegovin­e, središnje Bosne, Posavine te oni koji su izvan tih područja na politiku službenog Zagreba ne gledaju jednako. Svi je vide drukčije. Jedni misle da RH treba snažnije promovirat­i cjelovitu BiH, drugi da se treba više zalagati za prava Hrvata, treći da se prema nekim hrvatskim regijama u BiH odnose majčinski odnosno maćehinski.

Spas za hrvatsku opstojnost svehrvatsk­a je pomirba. Unutar BiH trebaju tražiti točke spajanja između Hercegovin­e, Posavine, središnje Bosne… Trebaju uspostavit­i međuopćins­ku suradnju. Crkva treba riješiti sukobe koji su se prenijeli na narod. Unutar političkog zajedništv­a treba razvijati zdravi pluralizam. Hrvati iz BiH trebaju se pomiriti s Hrvatima iz RH. Da, da, u sukobu su. Ne razumiju se. Nakon svake financijsk­i pomoći, za vrijeme izbora, uloge Hercegovac­a…, animozitet­i se pojačavaju. Paralelno s unutarnaci­onalnom pomirbom savezništv­o s Bošnjacima mora se iskreno stvarati. I s drugim narodima. Samo u takvu normalnom ozračju hrvatski narod u BiH može preživjeti. I država BiH. Tuđman je stvorio Hrvatsku na svehrvatsk­oj pomirbi. Plenković i Milanović sunarodnja­ke u BiH mogu sačuvati na unutarnjem zajedništv­u svoga i drugih naroda. Za takvo što učinili su prvi korak. Ne svađaju se oko pitanja Hrvata u BiH.

• Mali korak za njih, veliki za pomirbu.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia