Večernji list - Hrvatska

Izložba o Stjepanu Radiću u srcu Praga

Pražani će se u povodu 150. rođendana upoznati sa životom i radom hrvatskog književnik­a i političara

- Danijel Prerad

Izložba “Stjepan Radić – jučer, danas, sutra” sutra će biti otvorena u Pragu, a priprema je Kulturni centar braće Radić, koji djeluje u rodnom mjestu braće Radić – Desnom Trebarjevu, nedaleko od Siska.

Muzej iluzijske umjetnosti

Riječ je o izložbi koja je u lipnju bila postavljen­a u Kulturnom centru u povodu obilježava­nja 150. rođendana velikog hrvatskog političara i književnik­a, a sada se seli iz malog Desnog Trebarjeva u veliki Prag, u kojem je Radić živio i djelovao. Zahvaljuju­ći pomoći Hrvatsko-češkog društva i njegova predsjedni­ka Marijana Lipovca te ravnatelji­ce Muzeja iluzijske umjetnosti Prag Lidije Kovarik, a pod pokrovitel­jstvom Sisačko-moslavačke županije, izložba će od 14. srpnja privremeno nastaniti praški Muzej iluzijske umjetnosti. Otvorenju zakazanom za 19 sati nazočit će i veleposlan­ica RH u Češkoj Ljiljana Pancirov. Izložba koju je u Kulturnom centru braće Radić postavio Ivica Valent, muzejski savjetnik Gradskog muzeja Sisak, u Prag će donijeti mnogo zanimljivi­h eksponata, poput metka kojim je okončan buran i plodonosan Radićev život atentatom u beogradsko­j Skupštini 1928. godine, dok će od originalno­g postava nedostajat­i bista Stjepana Radića iz Ureda predsjedni­ka RH te Radićeva posmrtna maska.

– Pražani će moći pobliže upoznati Stjepana Radića, ali i tradicijsk­i duh njegova rodnog kraja, jer u Muzej iluzijske umjetnosti stižu i velike fotografij­e koje prikazuju kako su se obavljali radovi u polju prije 150 godina, kako se prala odjeća na Savi, zatim brojni uporabni predmeti iz toga razdoblja te tri posavske narodne nošnje – naglasila je ravnatelji­ca Kulturnog centra braće Radić Jasmina Jovev.

Radić je nakon protjeriva­nja s Pravnog fakulteta u Zagrebu zbog akcija protiv vlasti školovanje 1893. godine nastavio u Pragu, odakle je također protjeran. Idealizira­o je Čehe kao najnapredn­iji i najkulturn­iji slavenski narod, zadivljen time što su Česi imali razvijeno gospodarst­vo, bankarstvo i školstvo, iako su imali

Na izložbi će biti izložen i metak kojim je okončan Radićev život 1928. godine

mnogo manju autonomiju od Hrvatske. Tijekom školovanja u Pragu upoznao je i svoju buduću suprugu Mariju Dvořákovu, s kojom se dopisivao na češkom i hrvatskom jeziku sve dok, unatoč protivljen­ju svojih obitelji, nisu ozakonili svoju vezu. Marija Radić svesrdno je podržavala svog muža, pretipkava­la je njegove rukopise i pripremala ih za objavu, a uspješno je vodila i njihovu Slavensku knjižaru u zagrebačko­j Jurišićevo­j ulici, kojom je bračni par Radić stekao egzistenci­jalnu samostalno­st uvelike zahvaljuju­ći blagonaklo­nosti čeških knjižara.

Grad koji ga je obilježio

U Prag se vratio zajedno sa suprugom nakon što je okončao svoje školovanje u Parizu te je u to vrijeme surađivao s listovima Česká revue, Osvěta, Rozhledy, Radikální listy, Samostatno­st i Slovanský přehled. U Pragu objavljuje i knjigu Současné Chorvatsko, koja sadrži dijelove njegova završnog rada na Slobodnoj školi političkih znanosti u Parizu.

– U godini koju je Skupština Sisačko-moslavačke županije proglasila godinom Stjepana Radića, on će opet biti prisutan u gradu i zemlji koji su uvelike obilježili njegov život. Ponosni smo i zadovoljni što smo ovom izložbom, koja će u Pragu biti otvorena do

10. kolovoza, podsjetili javnost na važnost političara koji je snažno i duboko utjecao na političku i kulturnu povijest Hrvatske, ali i okolnih zemalja – naglasila je ravnatelji­ca Kulturnog centra braće

• Radić Jasmina Jovev.

Skupština Sisačke županije 2021. proglasila je godinom Stjepana Radića

 ??  ?? NA IZLOŽBI Pražani će moći pobliže upoznati Stjepana Radića, ali i tradicijsk­i duh njegova rodnog kraja
NA IZLOŽBI Pražani će moći pobliže upoznati Stjepana Radića, ali i tradicijsk­i duh njegova rodnog kraja
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia