Večernji list - Hrvatska

Do kraja godine na tržište izlazi dječji električni bicikl domaće tvrtke

Tvrtka iz Varaždinsk­ih Toplica tijekom pandemije osmislila nove modele bicikala

- Ivica Beti

Do kraja godine na tržištu bi se mogao pojaviti dječji električni bicikl koji je razvila domaća tvrtka. Na nedavno održanom motosusret­u u Varaždinsk­im Toplicama predstavlj­en je elektrobic­ikl za djecu domaće tvrtke NABA Technology koja zapošljava stotinjak radnika.

Interes i iz Amerike

Kako je istaknuo direktor Nikica Antolković, ideja se rodila zahvaljuju­ći sinu koji je dobio drvenu guralicu. Zašto, pitali su se, ne bi razvili bicikl na elektropog­on? Kako je u vrijeme najžešće pandemije korone u tvrtki koja se primarno bavi CNC tokarenjem i glodanjem za razne industrije bilo nešto manje posla, odlučili su prihvatiti izazov.

– Iz Kine nismo mogli dobiti neke komponente i krenuli smo sami u razvijanje, od nule. Proizvod je u fazi testiranja i do kraja godine bit ćemo gotovi. Onda počinjemo s isporukama. Stranica je već vani i imamo preglede čak iz Amerike. Imali smo testiranja i na Jarunu, gdje su nas ljudi vidjeli i pitali gdje se može kupiti. Interes postoji, na tržištu je malo toga, a elektrobic­ikli su jako popularni. Imamo i drugih ideja, za veće modele – otkrio je Antolković na motosusret­u.

Hrvoje Margetić iz NABA Technology istaknuo je da predstavlj­aju dva modela električno­g bicikla za djecu.

– Postoji dječji balans-bicikl, bez električno­g pogona. Mi smo spojili taj bicikl sa strujom. Moguće je gurati ga nogama, ali klincima pomaže gas kod učenja vožnje. Imamo aplikaciju kojom reguliramo brzinu, od početničko­g moda do naprednog. To je već za spretnije vozače – prenose Margetićev­e riječi iz Grada Varaždinsk­ih Toplica.

U stilu BMX-a

Elektronik­a je njihova, kao i baterija te kompletni aluminijsk­i okvir i felge. Proizvod je, istaknuo je Margetić, 90 posto iz Varaždinsk­ih Toplica. Gradonačel­nica Dragica Ratković ne krije ponos što se u tom malom gradu proizvode jedinstven­i bicikli u Europi. Gradska uprava takvim projektima, dodala je, može pomoći i kroz promoviran­ja proizvoda. Glavni dizajner Darko Pokos rekao je da im je cilj bio napraviti nešto kao u stilu BMX bicikla.

– Postojala su ograničenj­a s obzirom na to da se radi o električno­m biciklu. Htjeli smo dobiti atraktivne linije, od kotača prema volanu, danas je to popularna linija na biciklima. Na primjer, prednje vilice radili smo kakve nitko nema, kao i dodatne mogućnosti poput čipa, da se može mijenjati geometrija kotača radi poboljšava­nja vožnje. Interes je dobar, imamo mnogo upita nakon predstavlj­anja prototipa – kazao je Pokos. U Varaždinsk­im Toplicama riješili

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia