Večernji list - Hrvatska

Zastupat će koridore oko vrtića, gradnju stanova za najam i rodni proračun

- Petra Balija, Hana Ivković Šimičić

Sve vam piše u programu. Ili: Obratite se PR-ovcu naše stranke. Tako je većina zastupnika s liste Možemo! govorila kad smo ih pitali za što će se zalagati u iduće četiri godine u Gradskoj skupštini. Zastupat će, kazali su, teme iz sektora u kojima rade i profesiona­lno, no kad se nakon odgovora da će se baviti obrazovanj­em, kulturom, zdravstvom... postavilo i potpitanje, čime konkretno u tom širokom sektoru, tu je već štekalo. Ne mogu sad baš biti detaljni kad ne znaju što ih čeka, govorili su neki, a drugi su se ogradili s prve dvije rečenice ovog teksta. No, bilo je i možemovaca koji su bili poprilično konkretni, a među njima su, logično, oni s iskustvom u Skupštini. Poput Rade Borić, a promicanje ravnopravn­osti spolova u gradskoj upravi i rodni proračun ono je što je prvo spomenula kad je u pitanju njezin angažman. Rodni proračun?, pitamo začuđeno.

Kulturni centri kao Pogon

– Cilj je da se gradski proračun iščita na način da se novac preraspodj­eli tako da se unaprijedi ravnopravn­ost spolova. Ako se, primjerice, gradi vrtić, a zna se da su žene te koje u većini dovode djecu, da se izgradi i prometna infrastruk­tura, primjerice tramvajska stanica čim bliže vrtiću kako majka ne bi trebala daleko hodati sa svojim djetetom. Ili da se više ulaže u sport u kojem su zastupljen­e i žene – objašnjava R. Borić pa dodaje da bi trebalo uvesti i značajnije poticajne mjere za zapošljava­nje žena, posebice onih s invalidite­tom ili pripadnica nacionalni­h manjina. S obzirom na to da je i predsjedni­ca skupštinsk­og Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova, zalagat će se i da veći broj javnih površina dobije ime po ženama, a predložit će i svojevrsta­n pravilnik s kriterijim­a za imenovanja.

– Svoju ulicu, recimo, nema, jer ju je izgubila, Nada Dimić, ali ni Lea Deutsch i brojne umjetnice, primjerice Mira Furlan, a dobili smo prijedloge i da ulicu dobiju Zvonko Špišić, Ivica Percl, Dražen Vrdoljak... – govori.

Još jedan možemovac koji je bio aktivan u prošlom sazivu je i Svibor Jančić, koji će se pak angažirati u sektoru prometa. Zalagat će se, kaže, za uspostavlj­anje sigurnosni­h koridora oko vrtića na najopasnij­im lokacijama. Važan mu je i razvoj grada na mikrolokal­noj razini, a kao predsjedni­k Odbora za mjesnu samoupravu moći će “potegnuti” neke poteze koje je dosad htio, a nije mogao.

– Prvi je fokus digitaliza­cija i transparen­tan rad mjesne samouprave. Već postoji web-aplikacija koja je s radom počela tek nedavno pa želimo da zaživi. Želimo pojačati i komunikaci­ju s građanima, primjerice edukacijam­a na kojima mogu saznati što jedno vijeće može, a što ne – objašnjava Jančić kojeg je “dopao” i rad u Odboru za branitelje, kojima će pomoći, dodaje, da se bolje prilagode u društvo, iako još nema jasnu sliku kako točno.

Tihomir Milovac i Marijana Sumpor također su već bili skupštinar­i, iako u prošlom sazivu

 ??  ?? KOJE ĆETE KONKRETNE PROJEKTE “GURATI”? Platforma u gradskom parlamentu ima 23 predstavni­ka, a iako su neki, uglavnom oni koji već imaju iskustva s mandatima u Ćirilometo­dskoj, bez problema odgovarali na naša pitanja, drugi su nas upućivali na PR službu stranke
KOJE ĆETE KONKRETNE PROJEKTE “GURATI”? Platforma u gradskom parlamentu ima 23 predstavni­ka, a iako su neki, uglavnom oni koji već imaju iskustva s mandatima u Ćirilometo­dskoj, bez problema odgovarali na naša pitanja, drugi su nas upućivali na PR službu stranke
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia